Diplomacy in Total War: Three Kingdoms: zo werkt het!

Article
vrijdag, 24 mei 2019 om 14:23
diplomacy in total war three kingdoms zo werkt het 151047 2
Diplomacy in Total War: Three Kingdoms is een nog veel groter onderdeel van de game dan in vorige Total War-spellen. De vele nieuwe opties in het diplomatieke spel brengen ook veel mogelijkheden met zich mee. Ook het nieuwe warlord-systeem verandert de zaak; niet langer zijn er verdragen tussen landen, maar persoonlijke relaties tussen leiders. Om het het overzichtelijk te houden hebben we een paar tips op een rijtje gezet.

5. Bouw coalities

Bij vroegere Total War games was het pad naar een alliantie meestal eenvoudig. Sluit een non-aggression pact, een niet-aanvalsverdrag af. Wacht lang genoeg en je kunt een defensieve alliantie afsluiten, waarbij je geholpen wordt bij een aanval door een ander land. Als de relatie goed genoeg is, kun je een militaire alliantie afsluiten, waarbij je ook hulp kunt inroepen als je zelf een land aanvalt.
In Total War Three Kingdoms is er nog een extra optie bijgekomen om samen te werken: coalities. Een coalitie kun je afsluiten met landen om een gezamenlijke vijand te bevechten. Dit betekent dat ze je alleen helpen tegen één specifieke vijand, en niet betrokken zijn bij je andere oorlogen. Ook kun je een coalitie afsluiten met meerdere warlords. Dit betekent alleen dat iedereen in de coalitie bepaalt wie er wel of niet wordt toegelaten. Wil je samenwerken met een warlord, maar heeft deze iets gemeens gezegd over het kapsel van een andere warlord in de coalitie? Pech, dan komt hij er niet in.
151048

4. Onderhandel en ding af

Wil je je legers door het gebied van een ander land marcheren? Doe een voorstel en bied wat goud aan. Zegt het land nee? Bied meer goud aan tot ze ja zeggen. Dat is hoe het werkte in vorige Total War games. Het was altijd maar gokken wat er nodig was om een ander land een diplomatiek bod te laten accepteren. In Three Kingdoms wordt er voor het eerst een indicatie gegeven over wat een warlord van je wil voordat hij een voorstel accepteert.
Vraag je bijvoorbeeld of je je legers door zijn territorium mag marcheren, dan zal er een negatieve waarde aan worden gehecht, afhankelijk van jouw relatie met de warlord en hoe waardevol de vraag voor jullie beiden is. Is de waarde -1, dan betekent het dat er niet veel voor nodig is om de warlord akkoord te laten gaan. Maar is de waarde bijvoorbeeld -20 dan zal de warlord niet zomaar akkoord gaan. Wat je kunt doen is op de make this work-knop drukken. Dan zul je precies te zien zijn hoeveel geld er voor nodig is om de warlord akkoord te kunnen gaan en kun je er voor kiezen dit te betalen. Maar je kunt ook gaan onderhandelen: ruil eten in plaats van goud, geef een gebied weg, doe alles om de waarde op +1 te krijgen zodat het bod wordt geaccepteerd.
151049

3. Houd je vazallen tevreden

Vazallen in Total War Three Kingdoms zijn belangrijker dan ooit. Ze staan een deel van hun inkomen af aan jou, in ruil voor bescherming. Als zij aangevallen worden wordt er van je verwacht dat je ze bijstaat. Doe je dit niet, dan zien ze dit als verraad en zullen ze niet langer je vazal zijn en je misschien zelfs de oorlog verklaren. Maar de bescherming werkt twee kanten op: als een land jou aanvalt zullen je vazallen je te hulp schieten.
Ook is het in Total War Three Kingdoms voor het eerst mogelijk om zelf een vazal te worden. Dit betekent dat je een deel van je onafhankelijkheid en inkomen opgeeft voor bescherming. Dit is niet zo slecht als het klinkt: als je in een slechte positie zit, kun je je verbinden aan een machtigere vriend. Ook is het belangrijker om je vazallen tevreden te houden: doe je dit niet, dan zullen ze hun onafhankelijkheid verklaren en zonder, of zelfs tegen jou verder gaan.
151050

2. Manipuleer je vrienden en vijanden

Game of Thrones fan? Ga je de listen en intrige missen nu het laatste seizoen af is? Dan kun je in Total War Three Kingdoms je hart ophalen. Je kunt vriend en vijand via het diplomatieke menu intimideren, omkopen, tegen elkaar ophitsen en elkaar de oorlog laten verklaren. Wil je een warlord aanvallen, maar is deze té machtig voor je? Betaal een andere warlord om hem aan te vallen en laat ze elkaar een paar rondes verzwakken.
Wil je goud of een gebied van een vijand? Stel ze een ultimatum: ze geven aan je eisen toe, of je valt ze aan. Maar ook dit kan averechts werken. Stel je een ultimatum aan een veel machtigere vijand, dan loop je kans dat je recht in je gezicht uitgelachen wordt en zelfs dat zij jóu aanvallen. Of stel je een ultimatum, geeft de warlord hier niet aan toe en val je ze vervolgens niet aan? Dan lopen je geloofwaardigheid en reputatie bij de andere warlords een deuk op. En dit kan funest zijn, want reputatie is alles in Three Kingdoms.
151051

1. Bouw aan je reputatie

Zonder reputatie ben je nergens in Three Kingdoms. Of andere warlords nou bang voor je zijn, je bewonderen of weten dat je betrouwbaar bent, je hebt het nodig om dingen van andere warlords gedaan te krijgen. Natuurlijk kun je heel China met grof oorlogsgeweld onder de duim krijgen. Maar als andere warlords zien dat jij je vazallen goed behandeld en je vrienden bijstaat tijdens oorlogen dan zullen ze eerder aan jouw kant komen te staan vanwege je goede reputatie.
Daarentegen, als jij je vijanden meedogenloos afslacht en hun steden platbrand kunnen ze zich uit angst aan je onderwerpen als je je legers hun kant op stuurt. Daarbij moet je wel rekening houden met je betrouwbaarheid. Als jij je vrienden verraadt zullen warlords in de toekomst minder geneigd zijn om aan je eisen toe te voegen. Wie wil er nou handel drijven met een warlord die totaal geen respect heeft voor afspraken? Dit betekent dat je meer moet gaan betalen om dingen voor elkaar te krijgen. Een inconsistent beleid kan je dus veel geld gaan kosten.

Diplomacy in Total War: Three Kingdoms: een wereld van mogelijkheden

Natuurlijk is grof geweld nog steeds een belangrijke manier om te winnen in Three Kingdoms. Maar voor het eerst zul je in een Total War game misschien meer tijd willen doorbrengen in het diplomacy-menu dan op het slagveld. Of je nou andere warlords je oorlogen voor je wil laten vechten, voormalige vijanden aan jouw kant wil krijgen, of je economie wil laten groeien door wat ‘giften’ van je vazallen: Diplomacy in Total War: Three Kingdoms is onmisbaar.

Populair Nieuws