Top eSports games - DOTA 2, LoL en StarCraft II

Article
dinsdag, 11 november 2014 om 13:10
xgn google image
Gamen op professioneel niveau: wie droomt er niet van? De e-Sports business lijkt exponentieel te groeien en bereikt steeds meer mensen dankzij de opkomst van streaming sites zoals Twitch enerzijds, en de verbeterde internettoegang en snelheid bij de kijkers thuis anderzijds.
De hoeveelheid prijzengeld, onderverdeeld in een aantal verschillende toernooien en competities, neemt gestaag toe. Van 10 grote toernooien in 2000 naar 260 in 2010 is al een opmerkelijke groei en er worden steeds meer competities opgestart.

Nieuwkomers bij eSports

Daarnaast staan ook uitgevers te popelen om voor hun eigen games toernooien te organiseren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de "nieuwkomers" in de eSport wereld FIFA en Call of Duty. Deze games worden door respectievelijk EA en Activision door middel van toernooien gepromoot.
Welke games worden er op het hoogste toneel gespeeld en wat valt er nou eigenlijk te verdienen? Hieronder vind je de meest populaire games in de e-Sports wereld.

Starcraft II

Blizzard Entertainment timmert zoals altijd goed aan de weg en Starcraft II kent dan ook een levendige competitie. Deze real-time strategy game in een sci-fi jasje is de langverwachte opvolger van Starcraft (1998) en was dan ook vanaf de release in 2010 een succes. Je kunt nog steeds uit drie facties kiezen om achtereenvolgens je basis en leger mee op te bouwen: Zerg, Terran en Protoss.
Snelle en gebalanceerde matches zorgen vooral in Zuid-Korea voor veel (live) publiek. Er wordt er op extreem hoog niveau getraind en de hoeveelheid geld die hierin omgaat heeft jammergenoeg tot matchfixing en andere corruptieproblemen geleid.
Helaas is deze game niet free-to-play, maar je kunt de uitbreiding van de eerste Starcraft, Brood War, vast wel ergens in een budgetbak vinden. Hier valt namelijk ook nog geld mee te verdienen, als je goed genoeg bent om de top te bereiken. In de top 20 best verdienende gamers staan namelijk twee Starcraft II spelers en zelfs twee Starcraft: Brood War spelers. Deze profs hebben al tussen de 400.000 en 600.000 dollar verdiend.

Defense of the Ancients (DOTA) 2

Deze Multiplayer Online Battle Arena (MOBA) werd door Valve uitgebracht in 2011 en is sindsdien tomeloos populair. Het concept is afgeleid van een Warcraft III mod, waarbij twee teams hun basis moeten verdedigen en je als speler vanuit een top-down view een Hero bestuurt. Door met je Hero vijanden te verslaan verdien je goud en items, en stijgt je Hero in level.
Je krijgt als beginneling te maken met een steile leercurve, maar daar tegenover staat dan ook dat de gameplay zeer diepgaand en gebalanceerd is. Tegenwoordig spelen er per maand tussen de 9 en 10 miljoen mensen DOTA 2. Zelfs op de Amerikaanse sportzender ESPN werd uitgebreid verslag gedaan van het in de zomer gehouden toernooi The International DOTA 2 Championships. Online werd het driedaagse toernooi door in totaal ruim 20 miljoen mensen gestreamd.
Het winnende team nam uiteindelijk een whopping 5 miljoen dollar mee naar huis, de helft van de totale prijzenpot. Ook een graantje meepikken van het succes? De game is gratis te downloaden via Steam!

League of Legends (LoL)

Ook een MOBA game, League of Legends bestaat al sinds 2009 en biedt vandaag de dag zo'n 67 miljoen spelers per maand spelplezier. LoL is ook afgeleid van de Warcraft III mod en de gameplay lijkt dan ook op die van DOTA 2. Er zijn natuurlijk allerlei verschillen, waarbij LoL als iets chaotischer en vergevingsgezinder voor beginners wordt beschouwd.
Hoewel er meer spelers zijn dan bij DOTA 2, ligt het prijzengeld tot nu toe een stuk lager. Elk jaar vindt het League of Legends World Championship plaats, waarbij vorig jaar 1 miljoen dollar aan prijzengeld te behalen viel en 32 miljoen mensen inschakelden voor de live streams.
Mocht je beestachtig goed zijn, kun je tegenwoordig zelfs een 5-jarig visum krijgen om als professional athlete in de Verenigde Staten aan de slag te gaan. Ook deze game is free-to-play dus geen reden om het niet een keer uit te proberen!