Sinds dat Pong, over het algemeen gezien de eerste videogame, uitkwam in 1972, heeft de game-industrie ons vele
games voorgeschoteld. Sommige kwamen en gingen ook weer heel snel, terwijl anderen weer zijn blijven hangen. Wij zetten de
top 10 beste game series voor je op een rijtje.
Grand Theft Auto
Een inkoppertje natuurlijk, maar één van de meest bekende series mag niet ontbreken. Grand Theft Auto, of
GTA, zoals de meesten het kennen, is al vanaf het eerste deel uit 1997 één van de meest bekende gameseries te wereld. Elk deel wordt massaal verkocht en dat is natuurlijk niet zonder reden.
In GTA ben je een crimineel die in een grote open stad opdrachten moet volbrengen voor andere criminelen. Op die manier werk je jezelf omhoog in het criminele circuit. Dit gaat echter gepaard met de nodige plottwists die je hoofd versteld doet staan. Daarnaast kun je in de open stad alles doen wat je wil. Of dat nou een politieauto stelen is en ermee vluchten of andere, meer onschuldige minigames is.
De laatste GTA dateert alweer van 2013, namelijk
GTA 5. De game kwam in de jaren daarna naar verscheidene andere platforms en is tientallen miljoenen keren verkocht. Spelen die hap!
The Legend of Zelda
Over het algemeen wordt de Legend of Zelda-serie gezien als één van de beste game series die er is. En dat terwijl het doel van het spel vrijwel altijd hetzelfde is: jij bent Link, een dapper knulletje, en moet prinses Zelda redden, terwijl slechterik Ganondorf jou het leven zuur probeert te maken.
In vrijwel elke Zelda vecht je je door de werelden heen, verken je dungeons en bemachtig je relikwieën. Je doet wel veel van hetzelfde, hè? Volgens velen maakt dat niks uit, want Zelda heeft iets unieks. Alsof je zelf in die magische wereld rondloopt. Het perfecte voorbeeld hiervan is
The Legend of Zelda Ocarina of Time, die volgens de meesten wordt gezien als één van de beste games ooit.
Genoeg reden dus om de Zelda serie te spelen. En laat het nou net zo zijn dat de laatste Zelda pas van afgelopen maart dateert. Heb je dus een Switch? Laat die game dan niet liggen!
Donkey Kong Country
Alhoewel er veel games zijn uitgekomen rondom de fictieve aap, steekt de Country reeks er met kop en schouders bovenuit. En dat terwijl er maar vijf volwaardige delen zijn uitgekomen binnen 23 jaar tijd.
De Donkey Kong Country games lijken op het eerste oog heel erg op Super Mario Bros, ware het niet dat de Donkey Kong platformers draaide om het verzamelen van bananen en daarnaast vele malen moeilijker is. Geheid dat menig controller door de televisie gesmeten is in al die jaren, maar misschien is dat wel juist de charme van de game.
De eerste drie Donkey Kong Country games kwamen binnen een tijdsbestek van twee jaar uit (1994 tot en met 1996), waarna het lang stil bleef. Pas in 2010 keerden de apen terug met Donkey Kong Country Returns. De laatste game in de serie tot nu toe is
Tropical Freeze uit 2014.
The Elder Scrolls
Als jij je ooit afvroeg hoe een Tolkien wereld nou perfect in een game gegoten kan worden, dan is The Elder Scrolls je antwoord. Weliswaar is het niet letterlijk de Tolkien wereld, maar erg geloofwaardig is die wel.
The Elder Scrolls speelt zich namelijk af op het magische continent Tamriel en elk nieuwe deel gaat over een andere provincie van Tamriel. Je maakt een personage aan, gebaseerd op één van de vele rassen, en gaat de wijde wereld in op zoek naar avonturen. Soms moet je een oud vrouwtje helpen haar kudde koeien terug te vinden, maar met het nodige geluk moet je een dorp verlossen van een duistere spook. Alles kan in The Elder Scrolls.
Vooral de lore wordt geprezen. Je kan in de games namelijk honderden, zo niet duizenden, boeken vinden die jou iets vertellen over de achtergrond van een bepaald ras, een stad of iets anders. Zo worden steeds meer verbanden gelegd en wordt er een geschiedenis duidelijk. Pak
Skyrim dus op en speel hem kapot!
Metal Gear Solid
De Metal Gear serie is er één van vele verhaallijnen en plotwendingen. Daardoor weliswaar moeilijk te volgen, maar voor de fervent Metal Gear liefhebber een prachtig stukje gamegeschiedenis.
In Metal Gear volg je de belevingen van Big Boss (Naked Snake) en zijn zoon Solid Snake. Elk deel draait weer om een ander van de twee en dat wisselt elkaar af. Metal Gear Solid speelt zich af in 2005 en draait om Solid Snake, Metal Gear 2 speelt zich weer af in 1999, terwijl
Metal Gear Solid 3 Snake Eater de avonturen van Big Boss in 1963 vertelt. Een alles behalve chronologische verhaaltelling dus, maar gezien de lengte daarvan en hoeveelheid intriges wel een steengoede.
En dan hebben we het nog niet over de gameplay gehad. Metal Gear Solid is namelijk een spionagegame en dus draait alles om het infiltreren van basissen, het besluipen van je tegenstander en omleggen van belangrijke doelen. En dat alles in dienst van het omvangrijke verhaal.
Yakuza
Waar GTA één van de bekendste game series van het Westen is, doet zijn Japanse equivalent Yakuza het zeer goed in Azië. Yakuza speelt zich, net als GTA, af in een open stad waarin je allerlei criminele activiteiten moet doen. Alleen in het geval van Yakuza doe je het voor, hoe verrassend het klinkt, de Yakuza.
De Yakuza is een gangsterorganisatie in Japan en is vergelijkbaar met de maffia. Klinkt heel duister en dat is het ook, maar Yakuza heeft ook een zeer luchtige kant en die zit hem in de open wereld. Je kunt daarin allerlei activiteiten doen, zoals verhalende zijmissies en onschuldige dingen als dansen op de dansvloer.
Het is standaard zo dat Yakuza eerst in Japan en daarna pas in de rest van de wereld uitkomt. Zo kwam
Yakuza 6 vorig jaar al uit in Japan, maar is hij hier nog altijd niet verkrijgbaar. Wat wel recent gelanceerd werd in het Westen is Yakuza Kiwami. In
onze review bestempelde we de game met een goede 8,5.
Prince of Persia
Prince of Persia wordt vaak de spirituele voorloper van Assassin’s Creed genoemd en heel gek is dat niet. De gameserie speelt zich af in de Perzische tijd van het Midden-Oosten en laat je een weg klauteren en vechten op weg naar je doel. Toevalligerwijs is de Prince of Persia franchise ook verdwenen nadat er actief werd gewerkt aan Assassin’s Creed .
De beste Prince of Persia game ooit is Prince of Persia The Sands of Time, die van verschillende media de honderd procent score mocht ontvangen. Reden genoeg dus om de serie eens aan te slingeren.
God of War
Goden afslachten, daar draait het in God of War om. En dat doe je als de Spartaanse veldheer Kratos, die zijn ziel in God of War 1 verkocht aan Ares, god van de oorlog. Hij werd zijn slaaf en moest op Ares’ bevel door Griekenland rondtrekken om alles te verwoesten, totdat hij in een dorpje ongewillig zijn vrouw en kind doodde. Sindsdien keert hij zich tegen de goden en is hij op oorlogspad.
De gameplay kenmerkt zich door het hack en slash geweld dat Kratos toepast op de goden en met zijn grote arsenaal aan wapens moet dat geen probleem zijn. De volgende God of War komt ergens volgend jaar uit. Kan je niet wachten? Pak dan de
God of War 3 Remastered op voor de PS4.
Uncharted
De serie rondom avonturier Nathan Drake mag natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje. Al bijna tien jaar vermaakt de schattenjager ons met allerlei tochten op verscheidene exotische locaties. Of het nou de Himalaya’s zijn of onbewoonde eilanden ergens bij Madagasker, Drake is er geweest.
Al vanaf het eerste deel in 2007, heeft de franchise de harten van de meeste gamers veroverd en dat kwam bij Uncharted 2, het beste deel volgens velen, tot een ultiem hoogtepunt. Letterlijk en figuurlijk, want het gros van de tijd bevind je je met Nate in de Himalaya’s. Niet gek dus dat er de nodige vergelijkingen worden getrokken met Tomb Raider, een andere iconische avonturenfranchise.
Nog niet gespeeld, maar wel interesse? Dat komt dan goed uit, want een kleine maand geleden kwam Uncharted The Lost Legacy, een standalone DLC voor
Uncharted 4, uit. Wij gaven die in
de review een nette 8.
Civilization
Misschien een vreemde eend in de bijt, gezien het soort gameplay dat Civilization biedt ten opzichte van andere games in dit lijstje. In Civilization bestuur je namelijk niet één personage die geweld toepast, maar krijg je de controle over een heel rijk dat je vanuit het niks moet opbouwen. Eigenlijk zoals bedenker Sid Meier met de serie gedaan heeft.
Het is lastig om uit te leggen wat Civilization zo goed maakt. De game is immers enorm uitgebreid en geeft je honderden mogelijkheden om je doel (de andere rijken verslaan op cultureel, religieus, militair of diplomatiek gebied) te verwezenlijken. Misschien dat dat juist het geheim achter Civilization is.
Alhoewel de Civilization serie enkel voor de PC te spelen is, hoef je daar niet afgeschrikt door te worden. De games zijn namelijk niet bijzonder zwaar en alhoewel de instapmoeilijkheidsgraad best hoog is, zal je hier ongetwijfeld een goede tijd aan beleven. Zo kan je
Civilization 6 relatief goedkoop binnenhengelen.