De top 10 beste 2D games - Plat plezier

Article
vrijdag, 22 januari 2016 om 9:46
xgn google image
Hoewel het tegenwoordig niet meer zo vanzelfsprekend is, waren 2D games vroeger heel veel voorkomend. Er waren allerlei 2D games en veel games zijn dan ook uiterst tof te noemen. In dit artikel kun je de top 10 beste 2D games vinden!
2D games waren vroeger de way to go als het ging om hoe games werden vormgegeven. Veel games waren nog populairder dan de ander en sommige gamefranchises werden zeer bekend om hun 2D stijl. 2D zorgde ondanks dat de games wat plat waren, toch voor enorm veel diepgang in sommige gevallen. Tegenwoordig is 2D nog populair in de vorm van retrogaming of bij bepaalde indies.
De 2D games die het beste uit de verf zijn gekomen door de jaren heen, kun je hier vinden. Elk zelfrespecterend fan van games heeft deze games gespeeld of in ieder geval van gehoord. Mocht je een kans hebben de games alsnog een keer te spelen, doe dat dan vooral. Deze 10 zijn namelijk stuk voor stuk pareltjes.

10. Metal Slug

Een bekende 2D game is Metal Slug uit 1996. Deze 2D run and gun game heb je misschien weleens op een arcademachine gespeeld. De grote hoeveelheid vijanden en wapens maakten deze game te gek. Bovendien is de game als co-op te spelen dus dat maakt de game natuurlijk extra leuk.
Je moet regelmatig over allerlei obstakels springen terwijl de kogels je om de oren vliegen. Gelukkig kun je zelf ook de kogels alle kanten op laten vliegen. Je komt regelmatig knotsgekke vijanden tegen en krachtige en explosieve wapens. Het cartoony-achtige stijltje maakt Metal Slug compleet: een echte 2D klassieker wat dat betreft.

9. Sonic The Hedgehog

Een megasnelle egel? Dat is natuurlijk Sonic. De blauwe egel met de iconische roodwitte schoenen die zo snel rent als het licht. In 1991 zette Sonic zijn eerste digitale stappen in Sonic The Hedgehog.
De bedoeling is het einde van de levels te halen en dan het liefst zo snel mogelijk natuurlijk. Je rent door verschillende loopings en springt over afgronden richting het einde van het level. Helaas zijn er kapers op de kust: verschillende obstakels en vijanden moeten jou het leven zuur maken. Tussendoor moet je ook de bekende ringen verzamelen, die je toegang geven tot een extra level mits je er genoeg hebt.
Sindsdien is Sonic het gezicht van Sega. Nog steeds komen er games uit met de blauwe egel in de hoofdrol, al was de eerste Sonic game zeker baanbrekend. Sonic the Hedgehog is een klassieker onder de 2D games die je als fan van de egel niet mag missen.

8. Wario Land

Wario, de tegenhanger van de bekende loodgieter van Nintendo heeft ook eigen games. De eerste was Wario Land: Super Mario Land 3. Behalve dat de W van Wario natuurlijk een omgedraaide M van Mario is, is het doel van de game ook anders. In plaats van dat je een wanhopige prinses moet redden, is je doel deze keer zoveel mogelijk schatten te verzamelen.
Iedereen houdt van doekoe, iedereen houdt van geld. Toch? Wario in ieder geval wel. Op basis van de hoeveelheid geld die je hebt verzameld, krijg je bovendien een ander einde te zien!
Behalve dat je geld moet verzamelen, kun je Wario ook laten transformeren. Zo kun je veranderen in Bull Wario, Dragon Wario of bijvoorbeeld Small Wario. De transformaties zijn allemaal anders en hebben stuk voor stuk hun handigheden. Er kwamen ook nog andere delen van Wario Land uit, die net zo cool waren als het origineel uit 1993.

7. Battletoads

Een van de meest bekende en beruchte 2D games is Battletoads. De game waarin je met genetisch gemanipuleerde padden speelt wordt tegenwoordig nog steeds gezien als één van de moeilijkste games ooit. De 2D platformer is zeker niet vergevingsgezind en dat merk je maar al te goed als je game speelt. Zelfs in 1991, toen de game voor het eerst uitkwam, werd het al gezien als een van de moeilijkste games.
Grappig is vooral dat de namen van de padden gebaseerd zijn op huidaandoeningen. De namen zijn namelijk Pimple, Raz en Zitz. In de levels van Battletoads ben je of wel aan het klimmen, of wel met een voertuig aan het racen. Je kan de game ook co-op spelen, al moet je wel opletten dat je niet per ongeluk je medespeler beschadigt, want ook dat kan heel makkelijk gebeuren in deze ultramoeilijke 2D classic.

6. Street Fighter II

Weinig fighting games zijn zo invloedrijk geweest als Street Fighter II. Deze vechtgame verscheen in 1991 en wordt wel gezien als de game die het vechtgame genre deed leven in de jaren ’90. Bovendien was de game de meest verkochte game ooit van Capcom, totdat Resident Evil 5 hier overheen ging. Al met al is deze vechtgame een gigantisch succes te noemen.
Er waren maar acht speelbare karakters voor de game, in tegenstelling tot hedendaagse fighting games die wat meer variatie bieden qua vechtersbazen. Desondanks was dit aantal in 1991 genoeg. Binnenkort verschijnt ook Street Fighter 5, het vervolg op het net zo succesvolle Street Fighter 4. Wil je weten hoe het vechtgame genre werd vormgegeven door de jaren heen dankzij deze game, probeer Street Fighter II dan zeker eens uit want ook tegenwoordig is de game nog steeds supertof.

5. Super Mario Bros.

Grondlegger voor de komende jaren aan Mario-games was natuurlijk Super Mario Bros. Het eerste deel stamt alweer uit 1985 en vormde een inspiratie voor de daaropvolgende games met de besnorde loodgieter erin. In de eerste Super Mario Bros kon je al springen, Goomba’s pletten en munten verzamelen. Oh, en je moest ook voor het eerst Peach redden, die ontvoerd werd door Bowser.
Sinds deze game blijft Peach zo nu en dan gekidnapt worden door Bowser en uit deze game vloeiden dan ook nog meer games met Mario in de hoofdrol. Enkele voorbeelden zijn natuurlijk Super Mario 64 of Super Mario Galaxy. Deze games zouden echter nooit ontstaan zijn, ware het niet voor de eerste Super Mario Bros. Weinig games zijn dan ook zo invloedrijk geweest als Super Mario Bros.

4. Castlevania: Symphony of the Night

De eerste Castlevania was een typische 2D game, waarbij je allerlei wezens moest verslaan met je trouwe zweep de Vampirekiller. De Belmonts, een familie van vampierjagers, gebruikte dit wapen door de eeuwen heen om Dracula, die een keer in de zoveel tijd weer tot leven werd geroepen, te verslaan. Normaal gesproken speel je dan ook met één van de Belmonts, maar in Symphony of the Night is dit niet het geval. In deze game staat Alucard, de zoon van Dracula, aan het roer.
De gameplay is dan ook significant anders dan in de andere Castlevania games. Alucard kan in een vleermuis, een wolf of mist veranderen om zo alle hoeken en gaten van het kasteel te doorzoeken en zo een einde te brengen aan de kwaadaardige praktijken van zijn vader. Je moet constant nieuwe wapens vinden om sterk te blijven en hp ups vinden om je hitpoints te verhogen omdat je in het begin van de game al je krachten verliest. Symphony of the Night was dan ook een frisse wind in de franchise en misschien wel de beste Castlevania game ooit.
Zelfs na alle jaren die verstreken zijn sinds de originele release in 1997 is de game nog magisch. De muziek is fantastisch, de omgevingen en vijanden zijn om van te smullen en Alucard speelt net wat anders en leuker dan de Belmonts. Hou je van games, dan moet je deze game gespeeld hebben. Deze game is te goed om niet gespeeld te hebben, ook al is de game wat gedateerd.

3. Super Metroid

In 1994 kwam er een game uit die door veel mensen wordt gezien als één van de beste games ooit. Het is Super Metroid, de game die samen met Symphony of the Night Metroidvania als genre liet ontstaan. Super Metroid lijkt wat dat betreft een beetje op Symphony of the Night: je moet power-ups zien te verzamelen waarna je de eerder onbereikbare gebieden kan bereiken en zo verder kan komen in het verhaal. Bovendien kent de game drie verschillende eindes, afhankelijk van hoe snel je de game uitspeelt.
Alles lijkt te kloppen aan deze game: het geluid, de omgevingen, de gameplay en de graphics: alles was destijds top notch. De game wordt nog steeds gespeeld in de vorm van een speedrun bijvoorbeeld. Super Metroid verscheen destijds voor de SNES, maar niet getreurd: dankzij de Virtual Console kun je de game ook spelen op de Wii of Wii U. Heb je dus geen SNES maar bijvoorbeeld wel een Wii of een Wii U, haal dan zeker de game in huis want deze te gekke game moet je simpelweg gespeeld hebben.

2. Mega Man 2

Mega Man is een van de meest kenmerkende 2D gamefranchises. Sinds het eerste deel dat in 1987 uitkwam werden er nog veel vervolgdelen uitgebracht. Als Mega Man moet je Dr. Wily verslaan die verschillende robots heeft gehersenspoeld. Mega Man moet de robots verslaan, waarna hij hun aanvallen kan absorberen en daarna zelf kan toepassen.
Behalve de talloze gekke robots, staat Mega Man ook bekend om de fantastische soundtracks en hoge moeilijkheidsgraad. Je hebt bovendien de keuze om te kiezen uit normal en difficult, maar zelfs normal is vrij moeilijk. Het eerste deel van Mega Man was al tof, maar Mega Man 2 wist de Mega Man franchise echt op de kaart te zetten. Met toffe robotbazen en bijbehorende levels als Wood Man, Quick Man en Metal Man behoort Mega Man 2 zeker tot de beste 2D games.
Ook andere delen van de Mega Man serie zijn aan te raden. De hoge moeilijkheidsgraad, coole wapens en eindbazen evenals de geniale muziek zorgen ervoor dat je gaat genieten van de bovenste plank. Je wil de Mega Man games gespeeld hebben, ook al zijn ze wat ouder. De ervaring die de games bieden is vrijwel niet te evenaren.

1. Chrono Trigger

Misschien wat voorspelbaar, maar de eerste plaats in deze top 10 gaat toch echt naar Chrono Trigger. Deze klassieke turn-based JRPG komt geregeld voor op lijstjes met de beste games ooit gemaakt en die game staat er niet zonder reden. Nog steeds, meer dan 20 jaar na de release in 1995, is de game geniaal en komt de game voor in de beste games lijstjes. Alle aspecten van Chrono Trigger kloppen en daarom beleef je met Chrono Trigger een avontuur dat je nog lang bij zal blijven.
De hoofdrol van het verhaal is weggelegd voor Crono, de stille protagonist van het geheel. Hij wordt bijgestaan door een aantal knotsgekke compagnons, waaronder een robot en een ridder die veranderd is in een kikker. Bovendien reis je regelmatig door de tijd: de tijdspanne van de game is daarom enorm te noemen. Van futuristische settings tot oersettings vele duizenden jaren voor de jaartelling: het zit er allemaal in.
Het verhaal is te gek,evenals de karakters en de muziek. Van datering is geen sprake bij Chrono Trigger: de game is en blijft geniaal. Iedere gamer zou dit avontuur beleefd moeten hebben. Heb je de game niet gespeeld: kom dan onder je steen vandaan en ga de game nu onmiddellijk downloaden via PSN of op je smartphone!