Als we kijken naar een populaire game als
The Last of Us verwachten we simpelweg dat de game met gemak door een groot bedrijf wordt neergezet. Toch heeft regisseur
Neil Druckmann tegenslagen gekend voor hij dit meesterwerk neer kon zetten. Welke tegenslagen dit waren kun je in details lezen in dit artikel over de productie van
The Last of Us.
Als het aan de jongere versie van Neil Druckmann had gelegen hadden wij The Last of Us nooit op de PlayStation 4 zien verschijnen. Op een jongere leeftijd was het Druckmann's droom om een schrijver te worden; een stripboekschrijver om nog specifieker te zijn. Hoewel dit deels werkelijkheid is geworden, had Druckmann in zijn stoutste dromen niet gedacht dat zijn verhaal zo uit de hand zou lopen, met miljoenen aan verkochte exemplaren en fans over de hele wereld.
George Romero sloeg het idee af
Wanneer de schepper van het moderne zombie-genre jouw idee van een apocalyps afslaat, zal dat waarschijnlijk voelen als een droom die verbrijzelt in duizend stukken. In 2004 bevond Druckmann zich op de Carnegie Mellon University, waar hij bezig was met een eindexamenproject voor entertainment technologie.
Druckmann zijn onderdeel in het klassenproject was om een videogame pitch te creëren die gebaseerd was op The Night Of The Living Dead, de beroemde film van George Romero. De professor van Druckmann was namelijk bevriend met de regisseur en maakte een competitieve wedstrijd van de opdracht. Romero zou namelijk een van de projecten bekronen als de winnaar van het project.
Hierbij kwam Druckmann met zijn eerste idee over het concept van The Last of Us. Zijn game zou in die tijd het verhaal vertellen van een politieagent die in de apocalyps een jong meisje moest beschermen van de hordes aan zombies, terwijl de agent zelf nog kampte met hartproblemen. Nadat alle projecten tentoon waren gesteld voor Romero, wees Romero een ander project aan als de winnaar van de wedstrijd. Tien jaar later kwam The Last of Us tot leven in de videogame wereld, dus misschien had Romero beter over details van films kunnen oordelen in plaats van games.
Maar eerst kwam er een stripboek
Zoals eerder genoemd in het artikel, was de kans ooit aanwezig dat we The Last of Us nooit in de gamewereld te zien hadden kunnen krijgen. Druckmann probeerde zijn projectidee eerst om te zetten in een stripboek en noemde dit The Tuning. Daarvan kwam nog een tegenslag voor Druckmann, Image Comics vertelde hem dat ze zijn comic wel leuk vonden maar niet geweldig. Daarna zette Druckmann zijn idee weg.
Toch gaf Druckmann zijn droom niet helemaal op en schreef hij samen met Faith Erin Hicks een nieuwe comic. Hieruit rolde het eerste echte deel van The Last of Us, namelijk The Last of Us: American Dreams. De miniserie is
momenteel nog steeds te koop en is een prequel voor de game. Hoewel Joel nog niet te vinden was in de korte serie, kunnen we in dit stripboek wel kennis maken met Riley en Ellie. Het stripboek is een directe prequel voor The Last of Us en bevat veel leuke details over Ellie en Riley.
Een grote stap tegen seksisme in games
Ellie maakt een groot deel uit van The Last of us. In het eerste deel is volgt zij jou, terwijl jij als Joel speelt en is zij voor een deel van de game een speelbaar personage. Daarbij is Ellie een jonge tiener, ze heeft imperfecties en geeft niet het beeld weer van “een sexy vrouw”. Bij het maken van The Last of Us werd het Druckmann en zijn team afgeraden om Ellie groot op de cover te zetten, omdat dit ervoor zou zorgen dat de game minder zou worden verkocht.
Druckmann en zijn team waren het hier niet mee eens en zette Ellie als statement groot en duidelijk op de cover van de game. Dit leverde het absolute bewijs dat dit niet het geval was. The Last of Us is ondertussen meer dan 17 miljoen keer verkocht en heeft een grote impact gemaakt op meerdere details in de game-industrie. Ellie is een geliefd personage en is het enige speelbare personage in het
The Last of Us Part II, dat vermoedelijk op
29 maart 2019 al uit zal komen.
Dan nog een stap tegen homofobie
Dit was alleen niet het enige dat
Naughty Dog heeft moeten doorstaan tijdens het maken van de game. In de officiële game krijgen we weinig te zien van Ellie’s seksualiteit omdat ze te druk bezig is met door Amerika reizen en zombies en bad guys af te weren. In de DLC genaamd Left Behind was dit een ander verhaal en werd er door een kusscène met Riley duidelijk gemaakt dat Ellie homoseksuele gevoelens heeft.
Zelfs nadat Naughty Dog officieel bekend maakte dat dit geen experimentele ervaring was, maar haar echte gevoelens probeerden mensen er nog steeds van te maken dat ze absoluut niet homoseksueel kon zijn. Naughty Dog heeft daarna in een gameplay trailer echt duidelijk gemaakt dat dit haar ware gevoelens zijn door te laten zien dat ze met een van de nieuwe personages genaamd Dina kust.
Daarnaast hebben we ook nog Bill, waarvan ook duidelijk wordt dat hij homoseksueel is nadat je zijn partner vind in een huis. Ook wordt het nog even aangeduid door Ellie, die een van zijn "volwassen" tijdschriften heeft gevonden en er nog een leuke, onschuldige opmerking over maakt. Het feit dat ze zo natuurlijk worden neergezet is een van de fijne details van The Last of Us.
Een daadwerkelijke reden voor de zombie-apocalyps
Vaak zie je een film, game of serie die zich centreert om een zombie-apocalyps. Meestal is het jammere daarvan dat je geen uitleg krijgt over hoe dit ooit had kunnen gebeuren. Ze staat gewoon spontaan op uit de grond en hebben trek in een lekker hersen-hapje. The Last of Us verbreekt deze irritante gewoonte door simpelweg wat onderzoek te doen zodat ze daardoor wat extra details toe kunnen voegen aan de game.
Simpelweg was in dit geval het kijken van een natuurdocumentaire op BBC, genaamd Planet Earth. Cordyceps kwam voorbij in deze documentaire, waardoor Druckmann en zijn collega's gelijk op ideeën kwamen. Een parasiet die daadwerkelijk voorkomt bij mieren en andere insecten is verwezenlijkt in deze populaire zombiegame, wat een extra gevoel van realisme geeft.
The Last of Us details geven ons hoop voor onze eigen dromen
Niet alleen kunnen we lessen uit de prachtige game halen die Naughty Dog heeft neergezet. Het verhaal van Druckmann en zijn inspirerende weg naar succes kan ons allemaal wat leren over het niet opgeven van je dromen. Wij zijn blij dat Druckmann de hoop nooit heeft opgegeven en ons heeft verwend met een game vol prachtige details en een verhaal waar we ons nog lang aan vast kunnen houden.
De releasedatum van The Last of Us Part II is nog niet officieel aangekondigd, maar er zijn al veel details te vinden op de
website van PlayStation.