The Interview geschrapt - Is Sony's houding verkeerd?

Article
donderdag, 18 december 2014 om 14:55
xgn google image
The Interview, een komedie over twee Amerikanen die de Noord-Koreaanse leider willen vermoorden, is door Sony geschrapt nadat de hackers van Sony Pictures Entertainment dreigden met aanslagen. De film zal niet meer worden uitgebracht, noch in de bioscoop noch via internet. Wat vinden wij hier bij XGN van deze keuze?

Calvin V.

Ik vind het een enge gedachte dat enkele individuen zoveel macht uit kunnen oefenen op een enorm bedrijf als Sony. Vandaag de dag wordt de digitalisering van de samenleving steeds intenser. Kijk eens om je heen. Op het moment dat iemand maar even een seconde niets te doen heeft, pakt men de telefoon uit de broekzak. Alles verloopt digitaal.
Wat als één groep of individu alles wat we doen via het internet plat kan leggen? Alles staat straks met elkaar in verbinding. Steden, databanken, gegevens, alles is aan elkaar gelinkt. Alles gaat toe naar het ontwikkelen van één groot systeem, of zoals internetoprichter Kevin Kelly het noemt the One Machine. Het maakt niet meer uit of je het internet betreedt via je smartphone, tablet, pc of Nintendo 3DS. Enkel het device en de interface maakt het verschil. In principe komt het er op neer dat je koffiezetapparaat door een sensor van je thermostaat heeft opgemerkt dat jij niet meer in bed ligt. De koffie staat al voor je klaar op het moment dat je de keuken betreedt.
Het is een heel eng idee dat Big Data - het koppelen van gegevensdatabanken om een profiel van iets of iemand te schetsen - ervoor zorgt dat als één bedrijf of partij in het netwerk gehackt wordt alles open komt te liggen. Voor je het weet liggen niet alleen gegevens van werknemers op straat, maar ook het complete script van James Bond 24 (Spectre). Nu is het Sony, maar wat als dit bij de overheid, FBI of politie gebeurt? Alles wat je doet op het internet, wie je bent, waar je woont, hoe je hond of oma heet. Het ligt allemaal klaar voor de hackers met snode plannen. Kennis is macht. Beheer je het systeem, beheer je de wereld.

Michael

Ik vind dat dit wel een beetje triest is. Het is gewoon een film met een visie en als je daar als hackergroep een andere mening over hebt, houd die dan lekker voor jezelf. Op deze manier verpesten hackers het voor Sony, voor de burgers van de VS en andere landen, en brengen ze ook nog eens mensen in gevaar met hun dreigementen. Ik ben een beetje klaar met al die hackergroepen die proberen hun mening naar buiten te brengen en daardoor de hele samenleving in gevaar brengen.

Theo

Aan allebei de kanten is iets te zeggen, vind ik. Aan de ene kant is het respectloos van de hackers om zomaar bedrijfsinfo te stelen in den beginne. Echter had Sony allang kunnen weten dat dit ooit zou gaan gebeuren. Te pas en te onpas worden bedrijven vandaag de dag gehackt en dus zou Sony ook aan de beurt komen. Daar had men op kunnen voorbereiden. Dom, dom.
Nu de vraag in kwestie: Sony had deze release absoluut niet moeten annuleren. Niet dat ik zit te springen om deze film of überhaupt een film met Seth Rogen (wat een vreselijke gast zeg). Nu geeft Sony namelijk toe aan cyberterrorisme en dat is natuurlijk dom. Sony had de film juist groots uit moeten brengen in mijn ogen. Als statement.

Calvin F.

De hackers hebben met deze actie meer aandacht op The Interview gevestigd dan de film ooit eerder kreeg; voor de Sonypocalypse wist ik niet eens dat de film überhaupt bestond. De ironie is dat ik door al deze onzin de film juist wil gaan zien en andere mensen waarschijnlijk ook... wat de actie om de film uit de bioscopen te houden dus eigenlijk totaal nutteloos maakt. Lekker bezig dus Noord-Korea/Guardians of Peace/Vliegend Spaghettimonster!

Laura

Toen ik het nieuws hoorde dat de film The Interview daadwerkelijk geschrapt is, was ik aardig verbaasd. Natuurlijk was er al langer ophef over de film, maar dat Sony de film heeft geschrapt had ik niet verwacht, omdat Sony eerder niet op de dreigementen reageerde.
Toch vind ik het wel een goede keuze. Wie weet hoe reëel de dreigementen zijn, en het is beter om te voorkomen dan te genezen. Het zou niet de eerste keer zijn dat er zich een tragedie voordoet tijdens een filmvoorstelling. Ik ben het zelf overigens al niet zo eens met het onderwerp van de film; toen ik er voor het eerst over hoorde, dacht ik al dat er problemen zouden komen, omdat het simpelweg een onderwerp is dat voor veel ophef zorgt.

Pedro

Het is een lastige kwestie. Als Sony de film niet had geannuleerd en er zouden inderdaad aanslagen plaatsvinden, zou iedereen het bedrijf haten voor het wegwuiven van een serieus dreigement. Nu komt Sony over als zwak of laf, maar stelt het wel de veiligheid van een hoop mensen voorop. Ik ben het daarom wel eens met de beslissing.
Alle informatie over de Sony hack, vind je in onze speciale special.