Steam, het digitale PC-platform van
Valve, behaalde deze maand de
14 miljoen gelijktijdige gebruikers. Een mijlpaal voor de software die ooit begon als manier om het updaten van de game Counter-Strike te vergemakkelijken. In deze special lees je meer over de
geschiedenis van het Steam
platform.
Op vrijdag 7 januari verbrak
Steam het record van meeste online gebruikers op één moment. De volgende dag werd dat record nog eens verbeterd met 14 miljoen gelijktijdige gebruikers. Een grote stap aangezien het record een jaar geleden nog op twee miljoen gebruikers minder lag, namelijk 12,3 miljoen gelijktijdige gebruikers.
Inmiddels heeft Steam al meer dan 100 miljoen geregistreerde gebruikers, zijn er meer dan 6500 games te koop in de
Steam Store en wordt het platform gezien als het gezicht van PC-gaming. Hoe is het Steam platform begonnen en hoe is het zo groot geworden? Hier vind je een kort overzicht over het begin en de grote ontwikkeling die de software is ondergaan.
Het begin van het Steam platform (2003 - 2004)
De eerste versie van Steam lanceerde op 12 september 2003 voor PC. Inmiddels al zo'n 13 jaar geleden dus. Geen verrassing dat het toen nog niet de Steam was die we vandaag de dag kennen. Steam begon namelijk niet als distributieplatform van games, zoals het vandaag meer bekend staat, maar als een manier waarop updates voor de game Counter-Strike 1.6 gemakkelijk verspreid konden worden.
Het zal je verbazen, maar de eerste versie van Steam werd door veel mensen gezien als een flop. Veel gamers waren niet gediend van de manier waarop je altijd een internetverbinding nodig had. Ook konden de servers van Steam vaak de grote hoeveelheid gebruikers niet aan, wat leidde tot veel spelers die hun games niet konden spelen.
In 2004 begon Steam pas echt populair te worden. Door de release van Half-Life kreeg het platform eindelijk aandacht te krijgen en begon Steam zich steeds meer te ontwikkelen als online winkel voor PC-games, alleen bestond de gamecollectie die verkrijgbaar was via Steam alleen nog maar uit Valve games.
De groei van Valve en Steam (2005 - 2009)
2005 markeert voor Steam de overgang van
downloader voor updates naar online winkel. Steam is vanaf dit moment namelijk niet meer alleen maar te gebruiken voor Valve games. Twee relatief kleine PC-games genaamd
Ragdoll Kung Fu en
Darwinia zijn de eerste twee non-Valve games die via Steam beschikbaar zijn.
Steam begint steeds meer vaart op te pakken en begint steeds meer te lijken op de Steam die we vandaag de dag kennen. In 2006 heeft het platform al bijna 100 games beschikbaar gesteld om te kopen. Naast de games zijn ook demos van PC-games en HD videos te downloaden via het Steam platform.
Valve komt vervolgens in 2007 met de Steam Community en bindt hierdoor steeds meer gebruikers aan haar platform. Steam groeit en wordt een populair platform voor PC-gamers over de hele wereld. Grote game-ontwikkelaars als Eidos Interactive, Capcom en id Software beginnen met de distributie van hun games via Steam. In de maand mei van 2007 heeft Steam zo'n 13 miljoen actieve gebruikers en 150 verschillende games te koop in de Steam Store.
2008 is een relatief stil jaar voor Valve en het Steam platform. Steam blijft groeien en wordt bezocht door zo'n 20 miljoen bezoekers. Ook lanceert Valve de Steam Cloud, een nieuwe manier waarop gamers hun games kunnen opslaan. Daarnaast heeft de winkelpagina een spotlight gekregen, waarin games uitgelicht kunnen worden.
De populariteit van Steam (2010 - 2014)
Oorspronkelijk was Steam alleen een platform voor Windows PC's. In 2010 maakt Valve hier verandering in, want op 8 maart 2010 maakt Valve bekend dat een Steam client voor OS X in de maak is. Uiteindelijk komt deze op 12 mei 2010 wereldwijd uit. PC-gamers met een Mac kunnen nu ook gebruik maken van Steam en via Steam games voor de Mac kopen.
Als reactie op veel fraude met Steam-account, introduceert Valve in 2011 de
Steam Guard. Gebruikers kunnen met behulp van een verificatiecode via hun e-mail inloggen. Daarnaast komt Valve in dit jaar met
free-to-play games in de Steam Store. De alom bekende Valve game
Team Fortress 2 is namelijk een
free-to-play game geworden.
In 2012 breekt Steam los van de desktop PC en neemt het platform ook de mobiele markt over met de Steam app. Hiermee kan je jouw Steam-account mobiel beheren en kan je gebruik maken van de Steam Guard. De introductie van de Steam app wordt opgevolgd door de introductie van de Steam Marketplace, een plek waar gebruikers in-game items kunnen kopen en verkopen.
Na Mac-gebruikers, kunnen in 2013 ook Linux-gebruikers gebruik maken van het Steam platform. Daarnaast krijgt de wereld in 2013 voor het eerst de
Big Picture Mode te zien, de manier waarop gamers met een
Steam Machine later gebruik gaan maken van Steam.
Het heden van Steam (2014 - nu)
Steam-gebruikers kunnen vanaf eind 2014 met de games van hun vrienden meekijken via Steam Broadcasting. Ook is In-Home Streaming beschikbaar, wat je games naar je tablet of laptop laat streamen om ze hier op te spelen. Dit allemaal zonder dat je in de buurt van je PC hoeft te zijn.
Het jaar daarop zien we voor het eerst Steam hardware in de winkels verschijnen zoals de Steam Controller, de Steam Link en de Steam Machines. Dit is Valves eigen hardware, die gebruik maakt van Steam en het speciale Steam OS. Deze hardware wordt natuurlijk ondersteund door een eigen selectie aan games in de Steam Store.
Het jaar 2016 staat voor Valve en Steam volledig in het teken van Virtual Reality. Met de HTC Vive en de Oculus Rift die nu voor PC-gamers beschikbaar zijn, krijgt de Steam Store een speciale sectie voor VR-games. Iets wat de komende jaren waarschijnlijk nog wel verder uitgebreid gaat worden.
Dit is in het kort de geschiedenis van Steam. Sinds wanneer maak jij gebruik van Steam en hoe zie jij de toekomst ervan in? Laat het ons weten in de comments!