Eerste blik op de State of Decay 2 gameplay [Gezien op E3 2017]

Article
vrijdag, 16 juni 2017 om 5:15
xgn google image
Het zombiegenre is op dit moment nogal oververtegenwoordigd in games en televisie, maar nog steeds komen er nieuwe titels bij. Een voorbeeld hiervan is de opvolger van State of Decay, die belooft een game-ervaring neer te zetten die anders is dan wat de concurrentie biedt. In deze blik op de State of Decay 2 gameplay lees je of dat lukt.
Wij hebben tijdens de E3 in Los Angeles een presentatie bijgewoond over de opvolger van het in 2013 verschenen State of Decay. Net als het eerste deel gaat het hier om een open wereld zombiegame, waarin overleving centraal staat en je een community moet onderhouden. In deze demonstratie hebben we een voorproefje gekregen van de open wereld in de game en allerlei mogelijkheden die deze biedt. Daarnaast werden een hoop nieuwe elementen in de gameplay aangestipt. En dat zijn er nogal wat!
Zo kregen we aan het begin van de presentatie de personages van State of Decay 2 te zien, in ieder geval de personages waar we in deze demo mee te maken zouden krijgen. Anders dan andere games heb je namelijk niet de controle over slechts één personage, maar bestuur je een community die opgebouwd is uit allerlei verschillende mensen. Elk personage is hierbij uniek en heeft zijn of haar eigen skills, sterktes en zwaktes, en je kan telkens kiezen wie je onder de knoppen wil nemen.

Ieder personage is uniek

Tijdens het spelen van State of Decay 2 zul je overal in de wereld andere overlevers tegenkomen, die je bij je community kan proberen te voegen. Ieder karakter heeft een andere rol; zo is de één bijvoorbeeld atletisch gebouwd en dus sterk, en kan de ander goed overweg met tuinieren, wat weer handig is voor het verbouwen van gewassen. Er zijn meer dan 1000 verschillende karaktereigenschappen die met elkaar gecombineerd worden; een stuk meer dan de ruim honderd karaktereigenschappen die in de vorige game te vinden waren.
Net als in het echte leven heeft ieder personage bovendien zowel positieve als negatieve eigenschappen. Tijdens deze State of Decay 2 preview kregen we bijvoorbeeld te maken met een jongen die erg sterk was, maar wel snurkte. Dit had een negatief effect op de community. Het is dus van belang om deze eigenschappen goed in de gaten te houden.
Bovendien zul je goed moeten opletten wanneer je je personages het gevaar van de open wereld in stuurt. Wanneer een personage onverhoopt komt te overlijden, is er geen weg terug. Dan zijn dat specifieke karakter en al zijn of haar skills voorgoed verloren.

Een hoop diepgang

Dit zorgt voor een extra laag diepgang en strategie binnen de game, iets wat we op meerdere plekken terug zullen zien in State of Decay 2. Je bent zeker niet alleen aan het werk om hordes zombies een kopje kleiner te maken (alhoewel dit absoluut een groot onderdeel van de gameplay vormt), maar je moet ook een basis opbouwen en een community onderhouden. Zo moeten de personages bijvoorbeeld allemaal eten en hebben ze ook nog andere behoeftes waarin je zal moeten voorzien, wil je voorkomen dat bepaalde karakters ervoor kiezen je community te verlaten.
Je basis zelf kan worden uitgebreid met bijvoorbeeld een plek waarop gewassen verbouwd kunnen worden, waardoor er een constante voedselstroom ontstaat. Dat is handig, want iedereen moet natuurlijk eten en de tripjes naar de met zombies overspoelde winkels zijn niet alleen riskant, maar ook niet altijd succesvol.
Het is belangrijk om je basis goed te onderhouden, want dit is het centrale punt van waaruit je allerlei dingen onderneemt. Maar ook hier moet je goed opletten; het aanleggen van nieuwe uitbreidingen zorgt voor een hoop lawaai, waardoor het geluidsniveau van je basis stijgt. Dit zorgt er weer voor dat er meer zombies naar je basis toe zullen komen, wat natuurlijk gevaarlijk is: door te veel lawaai kan zelfs een zogenaamde siege ontketend worden.

Verschillende soorten zombies

Tijdens zo'n siege komen er een hele hoop zombies in vlagen op de basis af. Er is geen weg terug en je zult dit moeten proberen te overleven. Het gaat bovendien niet slechts om standaard zombies, maar ook speciale zombies zullen hierbij een kijkje willen nemen bij jouw basis.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Screamer, die met een luide schreeuw nog meer zombies aantrekt. Deze zombie wil je eigenlijk zo snel mogelijk uitschakelen, om te voorkomen dat er nog meer zombies naar je basis komen. Een ander voorbeeld is de Juggernaut, een enorme tank die moeilijk neer te krijgen is en een hoop schade uit kan delen. Gevaarlijk dus!

Eindelijk co-op!

Een feature die in de eerste State of Decay schitterde in afwezigheid, was de co-op. Gelukkig heeft de ontwikkelaar geluisterd naar de feedback van haar fans, want co-op is wel degelijk aanwezig in de game. Tot vier spelers tegelijk kunnen samen rondrennen in de grote open wereld die de game te bieden heeft.
Een ander aspect waarop de ontwikkelaar geluisterd heeft naar de fans, is het gebruik van resources. In de vorige game werden resources zoals eten dagelijks verbruikt, zelfs wanneer je een dag de game niet gespeeld had. Liet je de game een tijdje liggen en startte je hem weer op, dan werd je begroet met een vervallen basis en een dode community. In State of Decay 2 worden de resources niet meer automatisch verbruikt, wat echt een grote verbetering is.

Diepgaande zombiegame

State of Decay 2 lijkt dus inderdaad iets anders te bieden dan de meeste andere zombiegames. De game legt namelijk een grote nadruk op strategie en diepgang, hersenloos zombies afknallen is er dus niet bij. Dat betekent niet dat we het niet tegen zombies mogen opnemen, want combat is nog steeds een groot onderdeel van de gameplay in State of Decay 2. Je moet alleen wat meer nadenken over je keuzes, wil je ervoor zorgen dat jouw community kan overleven en zelfs kan uitbreiden in deze vervallen wereld.
State of Decay 2 verschijnt begin 2018 voor Xbox One en Windows 10.