Shouten in Skyrim - Omdat het kan

Article
woensdag, 02 mei 2012 om 13:00
xgn google image
FUS RO DAH! Menig gamer heeft deze magische woorden waarschijnlijk al vele malen richting zijn tv-scherm geschreeuwd, stiekem hopend dat het een enorme stoot lucht voort zou brengen die je console met tv en al het raam uit duwt. Nu kan dat eindelijk, zonder nadelige bijgevolgen!
Sinds gisteren is namelijk Kinect-ondersteuning toegevoegd aan de Xbox 360-versie van The Elder Scrolls V: Skyrim en enthousiast als wij zijn hebben we meteen onze console opgestart om deze nieuwe functie te testen. Vele uren en een schorre keel later brengen we jullie deze special, waarin wij de prangde vragen beantwoorden. Verantwoordt deze gratis extra zijn bestaan? Verantwoordt het misschien het aanschaffen van een Kinect? Of verantwoordt het wellicht zelfs de aanschaf van een Xbox 360 met Kinect en Skyrim om deze extra te kunnen gebruiken? Laten we de laatste twee vragen maar meteen een genadig kort einde bezorgen: nee, je hoeft er geen Kinect of Xbox 360 voor aan te schaffen. Die eerste vraag komt er echter niet zo makkelijk vanaf, want die zetten we hieronder uitvoerig uiteen.
De Kinect-uitbreiding zal aan je verschijnen als een verplichte update. Ook als je geen Kinect heb, zul je dus het (gelukkig kleine) pakketje binnenhalen. Wees niet bang, in het Settings-menu kun je de functie gewoon in- of uitschakelen. Je wordt dus geenszins gedwongen de toevoeging te gebruiken of een Kinect aan te schaffen. Heb je wel zo’n bizar grote camera en de longinhoud om eens lekker te schreeuwen, dan raden we je aan de functie aan te zetten en even naar het Help-onderdeel te gaan. Hier staat kort maar krachtig uitgelegd hoe alles in zijn werk gaat en geloof ons, een korte uitleg is welkom.
Deze update biedt namelijk meer dan je op het eerste oog zou denken. In de eerste plaats biedt het natuurlijk de mogelijkheid om de bekende Shouts daadwerkelijk te schreeuwen. Alle beschikbare brullen zijn nu inderdaad door middels van een agressief geschreeuw uit te voeren, zowel in het Engels als in de fictieve Drakentaal. Opvallend hierbij is echter dat je toch een knop zult moeten indrukken om een Shout in de Drakentaal uit te voeren, terwijl de Engelse term zich zonder een knop laat uitvoeren. Een wat vreemde beslissing wellicht, maar het houdt wel in dat we nu in staat zijn om met effect FUS RO DAH te schreeuwen!
Let wel: je moet achter zo’n brul natuurlijk wat kracht zetten en het is misschien niet handig om dit ’s nachts uit te voeren. Een klein advies is dan ook om de Kinect-ondersteuning op de meer ‘geluidsgevoelige’ tijden uit te zetten. Dit omdat het niet mogelijk is om Shouts met enkel een knop uit te voeren wanneer je Kinect hebt ingeschakeld. In ons geval resulteerde dit in een akelig gevecht met een ijsbeer. Overmoedig liepen wij op het beest af, ervan overtuigd dat wij het dier met een flinke brul wel even in de fik zouden steken. Op het moment dat het beest zich opmaakte om zich met uitgestoken klauwen op ons te lanceren, realiseerden we ons dat de klassieke RB-knop niet langer afdoende was om de vernietigende brul te doen klinken. Oeps! Een harde ‘YOL TOOR SHUL’ later en het dier ligt levenloos op de grond, maar wij in de houdgreep van een wakker geworden vriendin. Verliezen we alsnog… Ons advies is dus: geniet, maar Shout met mate.
Zoals gezegd brengt de update meer met zich mee dan enkel geschreeuw. En dat klopt, in de vorm van meer geschreeuw. Zo kun je nu een teamgenoot – mocht je die graag mee willen zeulen – simpele opdrachten geven. Denk hier aan taken als ‘activeer dit’ of ‘wacht’. Taken dus, die je bijna eerder aan een hond dan een metgezel zou geven, maar het is wel erg fijn om hen gemakkelijker iets te laten doen. Vooral het laten wachten en volgen is verbeterd, aangezien je nu niet meer fysiek naast je vriend(in) hoeft te staan.
Waar wij een stuk wilder van worden, zijn de verbeterde inventory-mogelijkheden die Kinect met zich meebrengt. Als je bijvoorbeeld een schatkist leegrooft en wilt weten welke voorwerpen het stelen waard zijn, zeg je simpelweg ‘sort by value’. Vervolgens krijg je de meest waardevolle spullen als eerste te zien. Let je liever op je gewicht, dan is ‘sort by weight’ de beste keuze. Een simpele, maar onwijs handige toevoeging die ons leven nu al een stuk gemakkelijker maakt. Wij zijn namelijk druk bezig een achievement te behalen die eist dat je 100.000 goudstukken bezit en daartoe zoeken we naargeestig naar van alles om te verkopen.
Maar het wordt nog makkelijker. Door te zeggen ‘set loot limit …’ kun je ervoor zorgen dat je automatisch enkel waardevolle spullen pakt. Met een limiet van 100 pakt je personage enkel voorwerpen met een waarde van 100 goudstukken per kilo of meer wanneer je ‘loot items’ roept. Een enorm tijdbesparende functie die er niet alleen voor zorgt dat je niets waardevols meer mist, maar tegelijkertijd voorkomt dat je nutteloze spullen meepakt door maar op ‘loot all’ te drukken. Al na een klein kwartier waren we niets anders gewend en voor ons is ‘loot items’ nu al de uitspraak van 2012. Samen met FUS RO DAH natuurlijk.
Een belangrijke vraag die jullie na het lezen van dit alles wellicht hebben, is: werkt dit wel? Daarop kunnen we positief antwoorden. Nee, het werkt niet voor honderd procent – mede doordat we toch echt Nederlanders zijn en onze Engelse uitspraak niet altijd perfect is – maar over het algemeen werkt het naar behoren. Wanneer we een poging doen met de Kinect te communiceren wordt dit steevast opgepikt en doorgaans goed geïnterpreteerd. Het is en blijft natuurlijk een uitdaging om alle Shouts te leren, hoewel daar natuurlijk ook weer een nerdy soort plezier in schuilt. Wij noemen deze Kinect-uitbreiding dan ook bijzonder geslaagd. En dan hebben we het nog niets eens gehad over de heilige mogelijk om nu gewoon ‘quicksave’ te schreeuwen. Misschien wordt dát wel de uitspraak van 2012…

Populair Nieuws