Middle-earth is het strijdtoneel in de opvolger van het in 2014 verschenen
Shadow of Mordor, Shadow of War. De game is nog maar net uit en brengt een heleboel vernieuwingen met zich mee. In deze special lees je de vijf tofste Shadow of War
features!
Shadow of War is sinds begin deze maand verkrijgbaar voor PlayStation 4,
Xbox One en
pc. In onze
Shadow of War review kun je lezen waarom de game, naast onderstaande toffe verbeteringen, terecht een 8,8 heeft gescoord.
Shadow of War features - Nemesis systeem
In Middle-Earth: Shadow of Mordor kwam Monolith al met een revolutionair Nemesis systeem. Het systeem heeft de gamewereld op zijn kop gezet door memorabele vijanden te brengen die ook nog eens onthouden wat je in Mordor allemaal geflikt hebt. Neem bijvoorbeeld de Orcs kapiteins die je verslagen hebt, maar die op de een of andere manier toch terugkwamen om wraak te nemen. Het was een tof systeem, wat nu nog uitgebreider is geworden!
De vijandelijke kapiteins komen in Shadow of War nog steeds terug uit de dood om wraak te nemen, maar houden nu veel beter bij wat je allemaal doet in Mordor. Ze passen zich zelfs aan je vechtstijl aan. Spring jij de hele tijd over vijanden heen, dan zal deze je (soms) uiteindelijk bij de strot grijpen om tegen de grond te werken. En als je een maatje van een dergelijke kapitein vermoordt, kun je ook op wraak rekenen.
Een leger vol unieke vaardigheden
Zoals in het eerste deel kun je de vijandelijke kapiteins ook in
Shadow of War overnemen met je Wraith krachten. Op deze manier kun je ze naar jouw hand buigen om vijandelijke legers te infiltreren of simpelweg onderdeel van jouw leger te worden. Want in Shadow of War rekruteer je de vijanden niet zomaar, maar je bouwt er een leger mee om Sauron een kopje kleiner te maken.
De kapiteins die je rekruteert kun je vervolgens commando’s geven. In het begin is het alleen nog maar ‘vecht met me mee’ of ‘terugtrekken’, maar later kun je ook je kapiteins op pad sturen. Daarnaast kun je iedereen in de Fight Pits inzetten om tegen anderen te strijden en zo sterker te worden. Bedenk wel goed wie er in je leger komt, want iedereen heeft zijn unieke vaardigheden.
De een kan tegen vuur en is bang voor vliegen, terwijl de ander juist dieren de strijd mee in neemt en bijvoorbeeld niet tegen vergif kan. Kapiteins komen in alle vormen en maten. Er zijn kleintjes die bijzonder behendig zijn, maar ook grote brute trollen die met één klap vier of vijf vijanden de grond in werken.
Enorme open Lord of the Rings wereld
Shadow of War biedt niet alleen enorm veel diepgang in de kapiteins, maar het zijn er ook nog enorm veel. De game kent namelijk een grote open wereld die zich compleet in en om Mordor afspeelt. Deze wereld is in segmenten opgedeeld waartussen je gaandeweg de game vordert vrij kunt rondlopen.
Ieder segment van de wereld biedt weer een ander soort omgeving waardoor je de ervaring hebt echt in een enorme en levendige wereld (en dat is het ook) rond te sluipen. Je hebt bijvoorbeeld een gebied wat afwisselend groen is, een (overgenomen) vesting van de mensen en natuurlijk de diepe krochten van de verschillende Mordor forten tot je beschikking, helemaal tot aan Mount Doom.
De game probeert je hierin te leiden door ieder segment een ander niveau van karakters te geven. Maar als je echt zin hebt kun je gewoon naar het hoogste level gaan en daar proberen te overleven. Ga er dan wel vanuit dat je een uitdaging voor je kiezen krijgt.
Lord of the Rings stratego
Het beste kun je dus beginnen bij de segmenten die een beetje op jouw niveau aansluiten en vanaf daar op je gemak je weg naar boven werken. Ieder segment van de wereld kent een fort om te veroveren. Als je dit fort veroverd hebt is dat deel van de wereld van jou en daarmee stijgt je macht in Mordor weer. Maar een fort is natuurlijk niet zomaar veroverd.
Je hebt de kapiteins nodig die we hiervoor besproken hebben om enkele punten in te nemen. Zij en hun troepen vormen jouw persoonlijke leger, waarmee je de forten kunt belegeren. In het Siege menu van de game kun je kiezen wat voor troepen jouw kapiteins meenemen om de vijand af te maken. Wil je Ologs meenemen om de muur simpelweg om te beuken of kies je voor Sappers om verfijnd op de deur te kloppen?
Als de muur of deur dan ingebeukt is rennen jij en je leger van orcs, Olog Hai en Caragors (een soort wargs) vrolijk naar binnen. En als kers op de taart kun je ook Siege Beasts inzetten om jouw belegering compleet te maken met een regen van vuurballen of een mistwolk van gif, terwijl jij en je troepen in het fort voor dood en verderf zorgen. Uiteindelijk kun jij de leider van het fort dan laten zien wie nou echt de baas is.
Online de strijd aan gaan
Shadow of War is niet alleen offline te spelen. Ook online biedt de game je genoeg te doen. Zo kun je de dood van een andere speler wreken in een Online Vendetta. Je komt dan in zijn of haar wereld terecht, waar je de kapitein moet vermoorden die de speler eerder afgemaakt heeft.
Lukt je dit, dan krijg je toffe spullen zoals legendarische zwaarden, dolken of bepantsering als beloning. Natuurlijk zit er ook een dikke XP stijging in voor je. Maar wraak nemen is niet alles wat de game online biedt. Je kunt ook de forten van menselijke spelers belegeren.
Dit werkt hetzelfde zoals in de offline belegeringen, alleen kun je de overgenomen troepen niet meenemen terug jouw wereld in. Maar als het je lukt om de online belegering te winnen, krijg je een berg XP en kun je in de Market van de game een lootbox ophalen met diverse beloningen erin.
Shadow of War is sinds 10 oktober verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc. In onze
Shadow of War review kun je lezen waarom de game, naast deze toffe verbeteringen, terecht een 8,8 heeft gescoord.