De release van Pokémon GO is dan eindelijk bekend! De
closed beta is al enige tijd onderweg. Niantic en Nintendo zijn niet erg loslippig als het aankomt op Pokémon GO!
gameplay. Maar de testers hebben al meer dan genoeg uitgelekt.
Nintendo en ontwikkelaar Niantic willen dat je voor dit nieuwe mobiele spel naar buiten gaat en dat zul je weten ook. Binnen naar je schermpje turen is er niet langer bij voor de Pokémon fans. In de nieuwe Pokémon game moet je echt op pad om je Pokémon te vinden.
Goed, tot dusver nog niets nieuws dus, maar wat hebben we tot nu toe geleerd van de nieuwe Pokémon Go gameplay informatie? We zetten alle nieuwe Pokémon GO! gameplay informatie even voor je op een rij!
1e generatie Pokémon
Er is tot dusver alleen nog maar bekend dat je op zoek moet naar de Pokémon van de allereerste generatie. Geen Whooper of Mudkip aan het strand dus. Je zult alleen de originele 151 Pokémon kunnen vinden. Of de andere Pokémon op een ander moment nog toegevoegd gaan worden, is niet duidelijk.
Voor veel fans van de Pokémon games zal dit een lichte teleurstelling zijn. Veel fans hebben favorieten uit de tweede of derde generatie. Nu bekend is dat we alleen aan de slag kunnen met de eerste 151 Pokémon, zullen deze fans dus enigszins teleurgesteld zijn.
De Pokémon zijn opgedeeld in drie verschillende klassen: Mythic, Legendaryen Normal. Van de Mythical Pokémon wordt verwacht dat deze enkel op bepaalde evenementen uitgedeeld gaan worden. Waarschijnlijk moet je dan met meerdere mensen tegelijk strijden tegen een bepaalde Pokémon.
Deze Mythical Pokémon zijn dus de Pokémon die je in de reguliere games al lastig kon vangen, denk hierbij aan Zapdos, Moltres en Articuno. Verder zijn er natuurlijk ook nog de krachtige Pokémon Mew en Mewtwo die als Mythical Pokémon worden genoemd.
De Legendary Pokémon zijn waarschijnlijk de Pokémon die op een lastiger manier te verkrijgen zijn dan de normal Pokémon. De Normal Pokémon zijn de Rattata’s en de Pidgey’s van de wereld. Bij de Legendary Pokémon moet je waarschijnlijk denken aan de Kabuto en Kabutops en de Ptearodactyls van de franchise. Oftwel de fossiele Pokémon.
151 Pokémon zijn er meer dan genoeg om je voorlopig zoet te houden. Als je hoopte om andere Pokémon van andere generaties te vangen zul je waarschijnlijk nog even moeten wachten.
Geen Starter Pokémon
In de Closed Beta is geen sprake van een Pokémon waarmee je het avontuur kon beginnen. Hierin wijkt Pokémon GO! dus enigszins af van de
reguliere serie Pokémon titels waarin je een Starter Pokémon moest kiezen voordat je aan de slag kon met je Pokémon avontuur.
De
eerste Pokémon die je vangt, is dus de Pokémon waarmee je begint. De kans is dus groot dat je een hoop mensen ziet die met een Pidgey of Rattata rondlopen als Starter Pokémon. Dit
draagt misschien wel bij aan de ervaring. Immers had je in de games voor de handheld ook een hoop tegenstanders die met bijvoorbeeld 4 Pidgey’s en een Pidgeotto rondliepen.
Een Pokémon vangen werkt anders
Iets anders dat afwijkt van de reguliere serie is dat je niet eerst met Pokémon dient te vechten voordat je ze kunt vangen. De manier van Pokémon vangen werkt als volgt: je zoekt op de kaart naar de dichtsbijzijnde Pokémon, vervolgens ga je naar de Pokémon toe en wordt er een “gevechtsscherm” geopend. In dit gevechtsscherm richt je de camera van je telefoon naar de Pokémon toe en probeer je deze te raken met een Pokéball.
Zodra de Pokéball doeltreft, zal deze enige tijd heen en weer bewegen. Dit is dan weer wel zoals je gewend bent van de reguliere Pokémon games. Of je succesvol bent in het vangen van een Pokémon, hangt af van het niveau dat je als trainer hebt en van het soort Pokéball dat je gooit. Wanneer je dus een Masterball naar een Pokémon werkt, ben je ervan verzekerd dat je een Pokémon vangt.
Overigens zijn de locaties waar je de Pokémon kunt vinden wel afhankelijk zijn van het type Pokémon. Zo kun je een Squirtle of Goldeen eerder op het strand vinden en een Geodude of Onix eerder in een rotsachtig gebied. Aangezien veel mensen bang waren dat de Pokémon niet in bepaalde gebieden verdeeld zouden worden, zou dit toch een kleine geruststelling moeten zijn.
Een Pokémon Evolueren werkt anders
Het vangen is daarnaast ook niet het enige wat er is veranderd. Je hoeft je Pokémon niet meer te trainen om deze in een nieuwe Pokémon te laten evolueren.
De Pokémon GO! gameplay wijkt op veel manieren af en dat is op het vlak van evoluties niet anders. Je kunt je Pokémon laten evolueren door meerdere Pokémon van hetzelfde soort te vangen.
Vang je dus 10 Bulbasaur, dan krijg je daarbij ook tien Shards, deze Shards spaar je op totdat je een evolutie krystal hebt waarmee je de Bulbasaur kunt laten evolueren. Op deze manier wordt je dus ook aangemoedigd om zoveel mogelijk Pokémon te vangen. Zelfs al heb je al vier Caterpie’s, dan moet je er nog een aantal vangen voordat je een Metapod kunt krijgen.
Hetzelfde geldt overigens voor evoluties uit de derde fase. Wanneer je een Pokémon van de tweede fase naar de derde fase wilt laten evolueren, moet je dus meerdere Pokémon van de tweede fase hebben. Gelukkig zijn de Pokémon van de tweede evolutiefase ook in het wild te vinden, dus hoef je niet honderden van dezelfde Pokémon te verzamelen.
Gotta Catch ‘em All heeft in Pokémon GO! dus wel een heel erg letterlijke betekenis gekregen. Niet meer alle soorten, maar letterlijk alle Pokémon.
Je traint niet langer Pokémon, maar jezelf
Zoals je al hebt kunnen lezen, bestaat er dus een trainer level. Dit trainer level hangt af van het aantal Pokémon dat je hebt gevangen en hoeveel gevechten je hebt gewonnen. Ook worden het aantal stappen dat je als trainer hebt gezet bijgehouden en verdien je daarmee ook weer trainerpoints (niet afkorten naar T.P. want daar krijg je gekke ideeën van).
Welke Pokémon je kunt vangen hangt dus ook af van het niveau dat jij als trainer hebt. Op deze manier zul je dus niet direct een Electabuzz of Gyarados kunnen vangen wanneer je het spel hebt geïnstalleerd, maar zul je het eerst moeten doen met een Caterpie, Pidgey of Spearow.
Dit is een erg interessante kijk op de manier van levelen in de Pokémon games, je houdt dus meer rekening met je eigen groei als trainer, dan het niveau van de Pokémon die je bij je hebt. In dit geval wordt de groei van de trainer dus belangrijker geacht, een beetje zoals in het verhaal van de Animéserie waarmee velen van ons zijn opgegroeid.
Gevechten zijn veranderd en vinden plaats op vaste locaties
Wees niet bang, je zult geen mensen op straat zien met een uitroepteken boven hun hoofd waarna ze in volle sprint naar je toe rennen om met je te vechten. In de Pokémon GO! gameplay wordt je geacht om je Pokémon achter te laten in Gyms die verdedigd moeten worden. Deze Gyms zijn vaste locaties die je kunt veroveren en vervolgens moet behouden.
De Pokémon hebben twee aanvallen, maar ook niet langer zoals we die kennen van de RPG’s. Nieuw in de game is dat je Pokémon ook Quick Moves zullen hebben. Deze Quick Moves zullen waarschijnlijk gebruikt worden om een gevecht zo snel mogelijk door te komen. Daarnaast zijn er ook nog de Charge Moves, deze zul je hoogstwaarschijnlijk nodig hebben om een kans te maken tegen de sterkere Pokémon.
Zoals de naam al zegt, Charge Moves moeten eerst opladen voordat je ze kunt gebruiken. Een beetje zoals de beam aanvallen die je kent uit de originele RPG’s. Er zijn in totaal 232 verschillende aanvallen. Overigens hoeven deze aanvallen niet altijd raak te zijn, tijdens de Closed Beta werd er een optie gevonden voor Dodge Moves, waarmee je dus de aanvallen kunt ontwijken.
De Gyms hoef je overigens niet in je eentje te verdedigen, maar in teamverband.
Drie nieuwe teams
De Gyms zijn dus belangrijke punten die je moet veroveren en verdedigen om zo trainerpoints of items te verdienen. Dit hoef je niet alleen te doen, zoals gezegd kun je jezelf aansluiten bij een van de drie teams die het nieuwe mobiele spel kent.
De teams bestaan uit Team Blue, Team Red en Team Yellow, gelijk naar de eerste drie games uit de Pokémon serie. Samen met je team dien je dus een zo groot mogelijk aantal punten te veroveren en deze vervolgens zo lang mogelijk te behouden door deze te verdedigen met jouw Pokémon.
Of deze gevechten automatisch plaatsvinden of dat je daadwerkelijk de aanvallen zelf moet coördineren, is niet geheel duidelijk. Maar aangezien het vechten een vrij belangrijk onderdeel in de Pokémon games is, mag je er wel vanuit gaan dat je zelf nog enige controle hebt op de aanvallen van jouw Pokémon.
Op deze manier heb je zowel een nieuwe manier van interactie met je medespelers, immers dien je samen te werken om punten te veroveren en te verdedigen. Maar ook komt er een volledig nieuwe competitieve manier van spelen om de hoek kijken. Het wordt dus eerder een soort King of the Hill systeem dan een gevechtssysteem dat we kennen uit de reguliere Pokémon serie.
Badges zijn Achievements, items in points of interest
De Badges zijn niet langer exclusief voor het overwinnen van een Gymleider. Het zijn eerder Achievements die je kunt verdienen door verscheidene opdrachten te voltooien. Zo moet je bijvoorbeeld bepaalde locaties bezoeken om daar speciale items te verdienen. Dit kunnen stations zijn, maar ook gewoon points of interest zoals musea en dergelijke.
De items die je kunt verdienen zullen waarschijnlijk per locatie verschillen. Zo zul je bij een museum misschien een speciale Pokéball krijgen, maar op een station bevoorbeeld een ei met daarin een speciale Pokémon.
Of de Pokéballs enkel op deze points of interest te verkrijgen zijn, is op dit moment nog niet helemaal duidelijk. Overigens hebben de Pokéballs een behoorlijk belangrijke rol in de Pokémon GO! gameplay, dus mag je ervan uitgaan dat deze ook regelmatig aangevuld zullen worden. Je wilt natuurlijk niet ineens een Charmeleon of Raichu tegenkomen terwijl je met lege handen staat.
Overige Pokémon GO! gameplay informatie
De eerdergenoemde Pokémon GO! gameplay informatie is in ieder geval een teken dat Niantic iets geheel nieuws aan het doen is op het gebied van Pokémon games.
De mensen die uitgingen van een real life Pokémon ervaring zoals we dat kennen van de reguliere serie, zullen dus misschien een klein beetje teleurgesteld achterblijven. Maar de mensen die gewoon hoopten erop uit te kunnen trekken om in alle hoeken en gaten op zoek te gaan naar verschillende soorten Pokémon worden op hun wenken bediend.
Je kunt verder ook nog je personage volledig personaliseren, er zijn op dit moment al bijna 24.000 verschillende personalisatieopties, zodat er altijd wel een manier is om jouw personage zo uniek mogelijk te maken. De levelcap voor je trainer is overigens op dit moment level 50, bij level 50 kun je in totaal 500 verschillende Pokémon in je collectie hebben en duizend items in voorraad hebben.
Het menu bestaat uit je Pokédex, je verzamelde Pokémon en je inventory. Er zijn verschillende statistieken voor verschillende Pokémon. Dit betekent dat de ene Pokémon van hetzelfde soort kan afwijken van de ander.
Verder zijn er ook nog Gym Points gevonden, wat je hier precies mee kunt is op dit moment nog niet geheel duidelijk. Als laatste is er ook een dag en nachtcyclus, dit zal dus betekenen dat je ‘s avonds andere Pokémon zult vinden dan overdags.
Al met al belooft Pokémon GO! een unieke mobiele ervaring te worden. Misschien wordt niet elke Pokémonfan tevreden gesteld. Maar de meeste mensen zullen waarschijnlijk al blij zijn dat zij de wereld in kunnen trekken om hun favoriete monstertjes te kunnen verzamelen.
Daarnaast is het ook nog eens een goede en leuke manier om buiten te zijn, een behoorlijke win-win situatie, lijkt ons. Pokémon GO! wordt op dit moment getest in Japan, later deze maand zijn Australië en Nieuw-Zeeland aan de beurt, de officiële release van het spel wordt deze zomer verwacht. Je hebt er dus goed weer bij, wanneer je je nieuwe Pokémon avontuur aftrapt!
Voor alle nieuws, specials, tips & tricks omtrent de Pokemon GO app kan je terecht op onze Pokemon GO pagina.