Wat je moet weten over de Dying Light 2 release [gezien op gamescom 2018]

Article
zaterdag, 25 augustus 2018 om 13:12
xgn google image
Wie gek is van zombies én parkour is bij Dying Light aan het goede adres. Techland bewees met het eerste deel al verder te gaan dan enkel de koppen van zombies af te hakken met vreemde wapens. Vluchten was minstens zo belangrijk! In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de Dying Light 2 release.

Wat is het?

Dying Light 2 is het vervolg op het succesvol ontvangen Dying Light (2015). Meer concreet: een narratieve sandbox titel. Dat is tenminste hoe ontwikkelaar Techland de game in de markt zet. Op zich valt het te begrijpen, want de apocalyptische speelwereld van Dying Light is vooral een zandbak om te verkennen. Natuurlijk zijn er missies om te volgen en is er een verhaal dat doorlopen kan worden, al dan niet alleen of met vrienden, maar bij alles valt één ding op: de ruimte om te ontdekken.
De map is groter dan deel één en dat betekent dat er veel te ontdekken valt. Ok, maar waarom narratief, vraag je je wellicht af. Omdat elke consequentie leidt tot de volgende. Dying Light 2 zal spelers diverse dilemma’s voorschotelen, waardoor van de spelers verwacht wordt dat er keuzes gemaakt worden.
Inderdaad, jij zal tijdens gesprekken moeten kiezen. Soms krijg je twee opties, soms drie opties. Eén ding staat vast: elke keuze heeft invloed op de (speel)wereld.
Zo zagen wij tijdens de gamescompresentatie een gesprek waarbij de speler kon kiezen uit drie antwoorden: “Serve Justice”, “Take it easy” en “Let’s talk”. Een andere keuze is een andere situatie. Wil je alles van Dying Light 2 zien, zul je de game dan ook vaker dan één keer moeten spelen.

Voor wie?

Of je moet hopen dat je vrienden andere keuzes maken! De game biedt namelijk co-op ondersteuning, al is het wel zo dat jij het verhaal van iemand anders joint. Dus je kan op elk gewenst moment meedoen. Houd er wel rekening mee dat zijn of haar keuzes anders kunnen zijn dan die van je eigen savegame, en daardoor de game zich compleet anders laat spelen. Maar dat is juist de meerwaarde van het co-op gedeelte.
De vraag is voor wie de game bedoeld is. Een antwoord geven als ‘zombiefans’ is te simpel. Bovendien doe je Dying Light daarmee ook nog eens te kort. Het is niet dat je in een wereld loopt waarbij je belaagd wordt door enkel zombies.
Nee, je zit in een verdorven wereld met geïnfecteerden en daarbij is je ergste vijand misschien niet eens altijd zo’n geïnfecteerde. Dat kan namelijk net zo goed een ander persoon zijn. Je kan dit vergelijken met situaties in de tv-serie The Walking Dead. Daarin komen de hoofdrolspelers continu andere mensen tegen en het is per keer de vraag: wie is te vertrouwen en wie niet?
In Dying Light 2 lopen in ieder geval genoeg criminelen en bendes rond die je naast de geïnfecteerden ook moet vrezen. Daarbij is het beste redmiddel misschien niet eens altijd je wapen, maar gewoon vluchten! Dying Light 2 is daarom een aanrader voor mensen die van parkour houden. Zodra jij een bende hebt aangevallen, maar eigenlijk niet alles strak getimed hebt, zal er al snel versterking onderweg zijn.
De game is op dat gebied realistisch, want jij kan het niet tegen een groepje van vier man of meer het opnemen. Bovendien kunnen er op de daken ‘archers’ zijn die opgetrommeld zijn. En jij bent nog altijd geen Marvel superheld. Dus moet je over daken klimmen en klauteren en elke mogelijkheid aangrijpen om weg te komen.
Parkour dus! Of je nu ergens hoog op een latje balanceert of in een boom hangt, diverse stukken van de omgeving kun je gebruiken om middels parkour een veiliger plekje op te zoeken. Dying Light 2 zal bovendien nieuwe elementen toevoegen aan dit parkour gedeelte ten opzichte van het eerste deel. Genieten dus!

Eerste indruk

Onze eerste indruk van Dying Light 2, ondanks dat we de game niet zelf hebben mogen spelen, is dan ook goed. De game heeft een sfeer waar je ‘U’ tegen zegt, met als hoogtepunt een ruimte vol geïnfecteerden én paspoppen. In het donker is het bijna niet zichtbaar of je nu tegen een paspop aankijkt of een geïnfecteerde die slaapt.
Dit soort lugubere momenten geven de game iets extra’s. En het straalt één ding heel duidelijk uit: overal ligt gevaar op de loer. Het ziet er naar uit dat Techland goed zijn best doet om met iets moois op de proppen te komen.
Alles oogt tof en alles smaakt naar meer. Ook zijn er andere mooie opties, zoals het feit dat je kunt healen door water te drinken. Klein detail, maar wel een die erg handig is als je net een zwaar gevecht hebt gehad! De game lijkt alleen niet geschikt te worden voor mensen die iets zoeken om doorheen te rushen.
Dying Light 2 is een game vol met opties en waarbij je de tijd wilt nemen om te kijken welke keuzes goed zijn, welk parkour je moet afleggen en hoe je gevechten aan wilt gaan. Want als een Rambo overal op af gaan, gaat niet werken in dit type spel.