De PlayStation 4 is meer dan 106 miljoen keer verkocht en op iedere console wordt winst gemaakt. Nu de volgende generatie om de hoek komt kijken is het nog maar de vraag of dit succes opnieuw behaald kan worden aangezien de concurrent (Xbox) flinke stappen heeft genomen om het
Sony lastig te maken. Wij denken het perfecte tegengewicht te hebben: PS5 heeft een Game Pass nodig.
Microsoft slaat terug
In de afgelopen zeven jaar is er veel veranderd in binnen de game-industrie. Een nieuwe consolegeneratie werd afgetrapt met de PlayStation 4 en de Xbox One en al snel werd duidelijk wie de oorlog zou winnen. Constant hoorde je over records die gebroken werden uit het kamp van Sony, maar rondom
Microsoft bleef het redelijk stil. Het was alsof Microsoft deze generatie het verlies voor lief nam en zich stilletjes alvast voorbereide op de volgende strijd.
Dat wil niet zeggen dat Microsoft zich gewonnen gaf en over zich heen liet lopen. Dat is allerminst het geval, want vanuit de schaduw van de verloren Xbox One zijn een aantal lichtpunten te zien waarmee Microsoft zichzelf alvast in een gunstige positie heeft gewerkt. Zo heb je natuurlijk Project xCloud die je overal, onderweg (mits je een internetverbinding hebt) AAA-games laat spelen. Dit project is een goed voorbeeld van de tactiek van Microsoft.
Het bedrijf wil gewoon dat je haar services gebruikt om games mee te spelen en je van alle gemakken voorzien. Het grootste initiatief dat dit promoot is
Xbox Game Pass, een service die je meer dan 100 games laat spelen voor een vast bedrag per maand. Onder dit portfolio vallen games van first-party studios (denk aan Halo, Gears en Forza) die op de dag van de release uitgebracht worden.
Wat Microsoft hier in handen heeft is feitelijk een gouden ticket om consumenten vanaf de eerste dag naar de Xbox Series X te trekken. Aangezien exclusieve titels vanaf de eerste dag bij Game Pass komen, kunnen abonnementen gelijk genieten van de nieuwste games als ze de nieuwe console in huis hebt gehaald. Wie de
PlayStation 5 koopt, moet daarbovenop nog een flinke duit betalen voor een game.
De opkomst van PS Now
In feite staat Sony dus al 1-0 achter als het aankomt op de volgende generatie. Wie een Xbox Series X koopt en voor een goedkope prijs (vaak dankzij aanbiedingen) alvast een scala aan games spelen op hun gloednieuwe
next-gen console. Sony zou er goed aan doen om hier een voorbeeld aan te nemen door PS Now nog verder op de schop te gooien.
Waar in 2019 al een aantal veranderingen werden doorgevoerd blijft de service nog steeds in de schaduw staan van Xbox Game Pass. Met een wisselend aanbod van toptitels van de PS4 en een beleid dat grotendeels rust op streaming wint PS Now de oorlog niet en dan hebben we het nog niet eens over het ontbreken van exclusieve titels op de dag van de release. Wel is de prijs al verlaagd, dus een stap in de goede richting is zeker gemaakt.
PS Now ontwaken
Als we
afgaan op geruchten gaat PS Now daadwerkelijk een grotere rol spelen met de komst van de PlayStation 5. Als dit daadwerkelijk klopt is het alleen maar logisch dat Sony alvast veranderingen aan het doorvoeren is aan de service. Het is te hopen dat deze voorbereidingen onderdeel zijn van een transitie naar een Game Pass-achtige constructie.
Een PlayStation Game Pass zou voor gamers een daadwerkelijk walhalla zijn gezien het in de kosten alleen al flink zou drukken als het aankomt op exclusieve first-party titels. Denk aan titels van Naughty Dog, Santa Monica Studio en Guerilla Games die allemaal vanaf de dag van release beschikbaar zouden worden als je een abonnement hebt. Sony staat bekend om haar sterke first-party studio’s die zowel grote als kleine toppers afleveren en zou daarmee gelijk alweer de stand op 1-1 zetten.
Daarbij heeft PS Now op het moment een uitgebreider portfolio dan Game Pass, dus zou de extra aanpassing de service misschien wel een stapje beter maken dan die van Microsoft. In verdere opties zijn namelijk veel overeenkomsten te vinden. Beide services kunnen op de PC gebruikt worden (al is Microsoft daarin wel een stukje beter en handiger) en games van eerdere generaties worden ook aangeboden.
De strijd barst los
Al met al moge het duidelijk zijn dat Microsoft al jaren bezig is met services die de gamer voordeel bieden voor de lancering van de volgende generatie. PlayStation daarentegen was alleen maar bezig met het winnen van de huidige generatie, wat ze mogelijk de kop kan kosten. Gelukkig voor Sony zijn er wel manieren om snel weer op gelijke hoogte te komen, waarbij Game Pass de handigste en slimste optie lijkt te zijn.
De vraag is en blijft natuurlijk wel of Sony dit ook daadwerkelijk gaat doen. Hopelijk geeft een officiële aankondiging van het systeem en al haar features later dit jaar meer duidelijkheid. De console komt immers al dit jaar uit, namelijk in het najaar van 2020.
Laat ons in de reacties weten of jij een PlayStation Game Pass zou halen!