Netflix wil zich steeds meer op Europese content gaan focussen. Ergens is dit nodig omdat veel content wegvloeit om naar andere diensten te gaan, andersom is het een het juist een goede zet om Netflix actief haar eigen merken te laten maken. Nu brengt het
Ares op Netflix. De serie wordt gemengd ontvangen. Wij nemen Ares op Netflix even onder de loep.
Nederland op de kaart
Nederlandse horror is altijd spannend. Niet per se of het eng wordt, eerder of het aanslaat. Het imago van Nederlandse films ligt in het algemeen niet erg hoog, laat staan als je dan voor een niche als horror kiest. Het is dan verrassend om te zien dat Netflix een enorm risico durft te nemen en toch eigenwijs een Nederlandse productie maakt. Alhoewel de Nederlandse productie Ares ook met gemengde gevoelens wordt ontvangen, wordt ons kikkerlandje toch weer eventjes op de kaart gezet.
In ieder geval staat Ares nu tussen andere horrorfilms op Netflix. Denk aan Sint uit 2010 en Prooi uit 2016. Nog op zoek naar meer Nederlandse horror? Dan staat Vals ook nog op Netflix!
Duistere Nederlandse geschiedenis
Dit keer volgen we studente Rosa die lid wordt van een studentenvereniging. Uiteraard is het niet zomaar een vereniging. Zelfs Veritas en haar negatieve publiciteit rondom ontgroeningen is niks vergeleken met de gruwelen die de Amsterdamse studente tijdens haar periode bij de studentenvereniging moet meemaken. Het gaat wel over een studentengroep die achter de schermen dingen uitspookt die het daglicht niet kunnen verdragen.
Zo is er een geheim genootschap en verdwijnt Rosa binnen mum van tijd op geheimzinnige wijze van de aardbodem. Al snel blijkt er een link te zijn tussen het genootschap en de verdwijning. De Nederlandse geschiedenis komt aan bod, waaronder Nederland haar schuld aan de slavernij. Zwarte bladzijden uit de geschiedenis komen boven water in het verhaal. Ondertussen valt er al een stukje geschiedenis uit de naam van de serie te halen: Ares is de Griekse god van de oorlog.
Gemengde gevoelens acteerwerk
Ares is dus de eerste volledig Nederlandse Netflix Original en mogelijk zullen er in de toekomst nog meer volgen. Hoofdrollen zijn weggelegd voor Jade Olieberg, Tobias Kersloot en Lisa Smit. Alle drie de namen eerder al in andere producties meegedraaid. Zo speelde Jade Olieberg onder andere in Hoe Overleef Ik Mezelf? naar het boek van Francine Oomen en speelde ze in series als VRijland en Van God Los. Ook was ze te zien in series als Flikken Maastricht. Ze speelt Rosa in Ares.
Ook Tobias Kersloot speelde rollen in bekende Nederlandse werken zoals De Reünie en Kappen, naar het boek van Carry Slee. Hij speelde tevens Jesse Jaspers in VRijland en Van God Los. Nu speelt hij student Jacob in Ares. Lisa Smit speelde onder andere Lisore, de hoofdrol in De Griezelbus. Met die rol komt ze misschien van allen nog wel het dichtst bij het horror genre. Voor alle acteurs lijkt het een nieuwe ervaring te zijn om voor Netflix aan zo'n horrorfilm te werken. Dat verklaart de gemende gevoelens die kijkers uiten over het acteerwerk. Zo wordt het soms als ongeloofwaardig gezien.
De nodige spanning
De serie ontvangt verder redelijk veel kritiek rondom de manier waarop het is gefilmd. Zo is een heel groot deel van de serie in het donker opgenomen. Niet gek, want het is een horrorfilm en dus willen de makers dat je schrikt. Wie is er niet bang voor het donker? Maar hoe kun je schrikken als je niet eens ziet wat er gebeurt en daardoor ook alle horrortaferelen niet echt meemaakt?
Mocht dit voor jou ook niet altijd het geval zijn, dan staan er nog voldoende andere horrofilms op Netflix. De horror weet gelukkig bij een deel van de mensen die niet regelmatig horrorfilms kijken, wel door te dringen.
Internationaal bingemateriaal?
Net als het gros van Netflix is Ares ook bingemateriaal. Alles is per direct beschikbaar en met hetzelfde gemak bekijk je alle afleveringen in een goede dag uit. Er zijn maar acht aflevering die allemaal ongeveer 30 minuten duren. Tenzij je een zwakke maag hebt en telkens van angst de televisie moet pauzeren omdat het je even te heftig wordt, moet je dus al weer snel op zoek naar een nieuwe serie. Vind je het niks, dan kun je net zo makkelijk weer iets anders opzetten!
Of je er nu wel of niet van houdt, uiteindelijk wordt de film in ruim 190 landen en 9 talen getoond. Waar normaal gesproken Engelstalige films worden nagesynchroniseerd, zijn er nu 7 talen waarin de serie is ingesproken. Er is keuze uit 28 ondertitels. Dat Nederlanders een tallenknobbel hebben blijkt, want de Engelse versie van de serie is geheel ingesproken door dezelfde cast als in Nederland. Dat voelt soms wel wat akward, want het is allemaal duidelijk met een Nederlands accent.
Dit artikel is op 29 mei 2020 bijgewerkt.