Er zijn veel statements over hoe we een
iPhone batterij langer mee laten gaan: "vaak opladen is slecht", "je moet hem laten leeglopen voor je hem oplaadt" en ga zo maar door. Maar welke zijn nou waar, en welke niet? Dat hebben wij voor je uitgezocht. Dit zijn 4 mythes rondom de accu van je
iPhone!
4. "Je moet je iPhone helemaal leeg laten lopen voor je hem oplaadt"
Vroeger was het zo dat je je telefoon helemaal leeg moest laten lopen tot de 0 procent voordat je hem aan de lader legde. Met lithium-ion batterijen, de batterijen van tegenwoordig, geldt dit niet meer. Deze batterijen zien tot 100 procent opladen als een "volle cyclus".
Dus als jij je iPhone met 20 procent aan de lader legt, laadt hij nog 80 procent op en maakt hij dus gewoon een volle cyclus. Het maakt niet uit dat die overige 20 procent niet opgeladen kan worden, want je smartphone is slim genoeg en onthoudt dat 100 procent een volle cyclus is.
3. "Je telefoon 's nachts opladen is slecht"
Ook dit is een leugen. Mensen beweren dat het slecht zou zijn om je iPhone voor lange tijd aan de lader te houden, maar dat is helemaal niet waar. Er wordt gezegd dat je iPhone te lang zou "doorladen", ook na de volle 100 procent. Maar een smartphone heet niet voor niets een smartphone en kan zelf heel goed onthouden wanneer hij vol is en niet meer doorlaadt.
Maar dit betekent niet dat je je iPhone elke nacht aan de lader moet leggen, want dat is ook niet de bedoeling. Je smartphone onthoudt dan wel wanneer hij vol is, maar 24/7 aan de lader liggen is ook niet goed. Dit komt door de "cyclussen" die de batterij moet maken en op deze manier gaat hij langer mee.
2. "Door apps open te laten staan, gaat je batterij sneller leeg"
In tegendeel, want het afsluiten van de apps kost meer energie dan wanneer je ze open laat staan. Het is wel een logische gedachte, want meer apps open hebben staan betekent meer activiteit en dat betekent: batterij sneller leeg. Dat werkt ook zo met laptops, maar niet met smartphones. De apps blijven namelijk niet actief, ze "pauzeren" als het ware en gebruiken dus geen batterij.
Het is wel slim om apps af te sluiten die data gebruiken. Want dit kost wél batterij (en data). Dit geldt overigens niet alleen voor iPhones, maar ook voor Android toestellen.
1. "Je telefoon gebruiken tijdens het opladen is slecht"
En ook de uitspraak dat je je telefoon niet moet gebruiken tijdens het opladen, is een leugen. Deze mythe is waarschijnlijk ontstaan rondom de verhalen over exploderende batterijen, en dat is ook inderdaad wel eens gebeurd. Dat ligt dan aan een defecte lader en niet aan het feit dat je je toestel gebruikt terwijl hij aan de lader ligt.
Het is dus niet schadelijk om je telefoon te gebruiken terwijl hij oplaadt, maar het is wel zo dat het opladen een stuk trager gaat. Als je wil dat je telefoon snel oplaadt als je haast hebt, is het dus slim om hem een tijdje niet te gebruiken.
Meer zoals iPhone batterij langer mee laten gaan
Batterijen hebben niet het eeuwige leven en gaan normaal gesproken 2/3 jaar mee. Deze tips zullen je dus wel helpen, maar na een paar jaar zul je er toch aan moeten geloven. De nieuwe iPhones komen dit najaar uit en onlangs zijn er
een paar features van de nieuwe toestellen gelekt! Ook wordt het mogelijk om de nieuwe toestellen
draadloos op te laden.