Top 10 Hollands glorie op Netflix - Meesterwerken van eigen bodem

Article
woensdag, 31 juli 2019 om 17:00
xgn google image
We kennen allemaal de enorme producties die voortkomen uit het machtige Hollywood en de klassieke films uit Groot-Brittannië. Maar ook in ons koude kikkerlandje worden er veel films opgenomen. Wij hebben de top 10 beste Hollands glorie films op een rijtje gezet die staat op Netflix.

10. Bro’s Before Ho’s

Het Nederlandse komedielandschap is gevuld met een scala aan cabaretiers die met hun shows elke keer weer volle zalen weten te trekken, maar vaak zien we die humor niet terug in Nederlandse films. Bro’s Before Ho’s bracht daar verandering in, door een grove en hilarische film op de markt te brengen.
Bro’s Before Ho’s gaat over de broers Max (Tim Haars) en Jules (Daniël Arends), die gezworen hebben nooit een relatie aan te gaan met een vrouw. Maar dat wordt lastig wanneer ze allebei verliefd worden op Anne (Sylvia Hoeks), een begeleider van geestelijk gehandicapten. Uiteraard gaat dat mis, wat gepaard gaat met hilarische situaties. De film heeft naast Arends bovendien ook rollen voor andere Nederlandse cabaretiers, zoals Theo Maassen en Henry van Loon.

9. De Marathon

Het is geen onbekend fenomeen in films: een underdog die meedoet aan een glorieus sportevenement. Denk bijvoorbeeld aan de Jamaicaanse bobsleeërs in Cool Runnings of Rocky die zich naar de top van de bokswereld vecht.
De Marathon heeft hetzelfde concept, maar dan op een iets andere schaal. De film vertelt het verhaal over vier mannen die hun garage van de ondergang willen redden en daarvoor het briljante idee hebben om met sponsoren mee te doen aan de Marathon van Rotterdam. Eén probleem: de heren hebben totaal geen conditie en kunnen niet van de sigaretten en drank afblijven. Het is een sterke film over vriendschap en tragedie en kent ook de nodige lachmomenten dankzij de komische acteurs.

8. Gooische Vrouwen

De serie Gooische Vrouwen is een begrip geworden in Nederland, maar na vijf succesvolle seizoenen rond de vriendengroep in het Gooi hield de serie er toch echt mee op. Dat was niet het einde van het verhaal, want in 2011 kwam er nog een film over de vrouwen.
Het gaat er niet rustig aan toe in Gooische Vrouwen. Alle vier de dames hebben problemen in hun huishouden, waardoor ze halsoverkop besluiten om naar Parijs te gaan. Daar hebben ze het idee om een cursus te volgen over hun innerlijk, maar dat kan uiteraard geen succes worden met de op zichzelf gerichte vrouwen uit het Gooi.

7. Publieke Werken

Iedereen die naar Amsterdam reist met de trein en op het Centraal Station door de hoofdingang naar buiten loopt zal meteen het imposante Victoria Hotel zien. Het hotel staat er al meer dan een eeuw, maar herbergt een curieus geheim.
Publieke Werken gaat over de bouw van het Victoria Hotel. De plannen zijn al nagenoeg rond, het enige dat nog rest is het huis kopen van vioolmaker Walter Vedder (Gijs Scholten van Aschat). Het probleem is alleen dat de gierige Vedder veel meer geld wil hebben dan zijn woning waard is. Dus gaan de bouwers over op een alternatief plan.

6. New Kids Turbo

New Kids is in Nederland rustig begonnen op Flabber, maar als snel gingen de grofgebekte mannen met matjes over op Comedy Central. Daar hield het niet op, want in 2011 kwamen de gabbers zelfs terecht op het witte doek met New Kids Turbo.
In de film verliezen de heren allemaal hun baan, wat ze zelf wijden aan de kredietcrisis, in plaats van hun eigen onkunde. Al snel worden ook hun uitkeringen stopgezet als ze zich niet houden aan de eisen en besluiten ze simpelweg om nog nergens meer voor te betalen. Het besluit loopt zo erg uit de hand dat de minister er zich zelfs mee gaat bemoeien. Turbo is nog absurder dan de serie en werkt daarom heerlijk op de lachspieren.

5. Riphagen

Wie aan Jeroen van Koningsbrugge denkt zal al snel denken aan zijn komische rollen of activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan zijn improvisatietalent in de Lama’s of de sketches in Draadstaal met collega Dennis van de Ven. De acteur kan nog veel meer dan alleen komedie.
Dat laat Van Koningsbrugge perfect zien in Riphagen, waarin hij de Amsterdamse crimineel Dries Riphagen speelt. De Nederlanse Al Capone sluit zich in de Tweede Wereldoorlog al snel aan bij de Nazi’s om Joden op te sporen, terwijl hij ze tegelijkertijd afperst om hun veiligheid. Riphagen wordt schatrijk, maar is niet langer onaantastbaar wanneer hij verzetsstrijder Jan van Liempd (Kay Greidanus) achter zich aankrijgt.

4. Michiel de Ruyter

De Nederlandse filmindustrie is door de jaren sterk geweest in verschillende genres, maar waar het nooit aan kan tippen wat betreft Hollywood zijn bombastische, grote producties. Daar kwam in 2015 met de historische avonturenfilm Michiel de Ruyter verandering in.
De film volgt de gelijknamige Nederlandse zeevaarder (Frank Lammers), die plotseling gepromoveerd wordt tot admiraal nadat Maarten Tromp (Rutger Hauer) het loodje legt tijdens een zeeslag. En dat is nodig ook, want de Republiek der Nederlanden ligt aan alle kanten onder vuur en in het land zelf heerst een interne machtsstrijd tussen de Oranjes en de gebroeders De Witt. Regisseur Roel Reiné heeft ervaring opgedaan in Hollywood en dat is met Michiel de Ruyter goed te merken.

3. Bloed, Zweet en Tranen

Nederland heeft maar weinig zangers gehad die zo iconisch zijn geweest als André Hazes. De rasechte Amsterdammer overleed in 2004, maar kwam in 2015 weer tot leven in de film Bloed, Zweet en Tranen, getiteld naar de beroemde single van Hazes.
Martijn Fischer vertolkt de rol van de zingende cafébaas in de film, dat zijn levensloop in drie verschillende delen door elkaar vertelt. Zo zien we een jonge Hazes die door zijn vader wordt uitgebuit, een volwassen Hazes die zijn zangcarrière in de lift ziet gaan en tot slot een Hazes vlak voor het einde van zijn leven. En dankzij het indrukwekkende acteerwerk van Fischer komt de zanger echt weer even tot leven.

2. Bankier van het Verzet

Als er één tijdperk is in de Nederlandse geschiedenis waar de filmindustrie graag over vertelt, dan is het wel de Tweede Wereldoorlog. Neem bijvoorbeeld Riphagen eerder in deze lijst, maar natuurlijk ook de klassieker Soldaat van Oranje. Bankier van het Verzet vertelt een verhaal over de Tweede Wereldoorlog die we nog niet eerder hebben gehoord.
Bankier van het Verzet duidt op de Nederlandse bankier Walraven van Hall (Barry Atsma), die opgeschrikt wordt door de gruwelen die de Joden moeten doorstaan in het land. Onder druk van het verzet wordt hij overgehaald om een schaduwbank op te zetten samen met zijn broer Grijs (Jacob Derwig). Met het geld dat ze stelen, onder andere bij De Nederlandse Bank, financieren ze het verzet en kunnen ze ervoor zorgen dat de Joden op veilige plekken kunnen onderduiken. Maar spionnen voor de Nazi’s zitten overal…

1. Zwartboek

De Nederlandse filmindustrie is enorm ervaren met films over de Tweede Wereldoorlog en het toppunt van Hollands glorie op Netflix is dan ook Zwartboek van regisseur Paul Verhoeven. Niet alleen in Nederland kreeg de film veel aandacht, ook in het buitenland was het, onder de naam Black Book. Het was daarmee bovendien het startschot voor de internationale filmcarrière van Carice van Houten.
Van Houten speelt in Zwartboek de Joodse zangeres Rachel Stein, die in 1944 haar onderduikadres kwijtraakt bij een bombardement. Ze sluit zich aan bij het verzet tegen de Nazi’s en gebruikt al snel haar charmes om als spion bij de Duitsers binnen te dringen. De film is een enorm spannend drama dat door het sterke acteerwerk van de grote cast naar een hoger niveau wordt getild. Zwartboek is daarom met recht een stukje Hollands glorie.

Top 10 Hollands glorie op Netflix – Nog meer meesterwerken van eigen bodem?

Ben je het eens met onze lijst aan films van eigen bodem? Of vind je dat er andere films op Netflix eerder moeten worden bestempeld als Hollands glorie? Laat het ons weten in de comments.