Heroes of the Storm is uit en als je in
de nieuwe MOBA van Blizzard Entertainment wil duiken, dan kun je maar beter goed voorbereid zijn. Tijd om een blik te werpen op de verschillende gamemodi en
maps van Heroes of the Storm.
Om te beginnen: de gamemodi. De meeste komen niet geheel onverwacht, maar
Heroes of the Storm heeft wel wat leuke extra’s als het op gamemodi aankomt. In totaal zijn er zes modi en is er nog een soort kleine extra modus die we ook meepakken.
Heroes of the Storm uitproberen
Laten we direct beginnen met de extra modus: Try Hero. Er komt een punt dat je genoeg geld hebt om een nieuwe
hero te kopen, maar welke koop je dan? Met Try Hero kun je elke
hero uitproberen in een kleine
map; één van de vele
voordelen van Heroes of the Storm.
De map heeft één pad waarop je speelt. Daarnaast krijg je wat extra knoppen om het uitproberen sneller te laten verlopen. Met deze knoppen kun je minions oproepen, forten repareren, je hero laten levelen en je level en de cooldowns van je aanvallen resetten. Erg handig!
Training
Deze gamemodus (en alle andere modi die hierna besproken worden) speelt zich af op een
map met vijf tegen vijf spelers of compuetrgestuurde personages. In de
Training-modus kun je alleen of met vrienden tegen A.I.-personages spelen om te oefenen. De A.I. staat ingesteld op een heel laag niveau en is dus gemakkelijk te verslaan, zelfs voor nieuwe spelers. Met de Training-modus leer je snel en eenvoudig Heroes of the Storm spelen.
Versus A.I.
De naam geeft het al aan: je speelt hier alleen of met vrienden tegen de A.I. Alleen zijn de computergestuurde tegenstanders hier niet zo dom als in de Training-modus. Voor beginnende spelers is de A.I. hier een waardige tegenstander. Ook hier speel je vijf-tegen-vijf op een willekeurige map. Nu is het tijd voor het echte werk!
Quick Match
Waar een MOBA als Heroes of the Storm natuurlijk echt om draait, is het inmaken van andere spelers. Ook in Quick Match speel je potjes van vijf-tegen-vijf, maar hier zijn de personages allemaal echte spelers (dus geen A.I. meer). In Quick Match raak je niets kwijt als je verliest, dus je kunt hier helemaal losgaan. Het maakt hier ook niet uit met welke hero je speelt. Je bent helemaal vrij in je keuze.
Hero League
Tijdens Heroes of the Storm level je niet alleen je heroes tijdens potjes en daarbuiten, je levelt ook je account. Om Hero League te mogen spelen, moet je account level 30 zijn. Hero League is de modus waarbij je met een rangschikking te maken krijgt. Je begint op de laagste rang (50) en klimt door veel potjes te winnen naar rang 1. Tot rang 40 gaat je rangschikking niet omlaag wanneer je verliest.
Daarnaast ben je hier iets minder vrij in het kiezen van een hero. Beide teams mogen om de beurt een hero kiezen. Het kan dus zijn dat iemand die eerder mag kiezen jouw favoriete hero neemt. Overleggen is daarom erg belangrijk: een team mag namelijk niet meerdere keren met dezelfde hero spelen.
Team League
Waar je in Hero League met tien bij elkaar gehusselde mensen speelt (tenzij je met vrienden speelt, natuurlijk), bestaat Team League uit vijf-tegen-vijf-matches waarbij de teams van tevoren al zijn gemaakt. Om Team League te mogen spelen, moet je account level 40 zijn (tevens het hoogst haalbare level voor je account). De rangschikking werkt vervolgens hetzelfde als bij de Hero League, net als het kiezen van de hero.
Custom Game
De laatste modus van Heroes of the Storm is de Custom Game. Je kiest eerst een van de zeven maps, je voegt andere spelers of A.I. toe en daarna kun je je eigen gang gaan. Custom Game is de enige modus waarbij je zelf de map kan kiezen en het spel halverwege ook kan stoppen. Bij de andere modi kun je natuurlijk ook weggaan, maar dan kun je geen andere modus spelen tot het potje voorbij is.
Nu we alle gamemodi op een rijtje hebben gezet, kunnen we kijken naar de maps. Er zijn in totaal zeven maps en elke map heeft verschillende opdrachten; door deze te uit te voeren wordt winnen een stuk makkelijker. Let dus goed op!
Overigens is elke
map volledig ingericht met het oog op de opdrachten en heeft elke
map zijn eigen thema. Daarnaast kun je ook tijdens het laden van de
map nog snel even teruglezen wat je moet doen. Bovenaan elke pagina kun je ook de video bekijken
om alles nog duidelijker te maken.
Tomb of the Spider Queen
De eerste map van Heroes of the Storm is de Tomb of the Spider Queen. Deze map kent drie paden waar turrets en poorten staan. Net als in elke map verdedig je je eigen bouwwerken en probeer je die van je vijand neer te halen. Wanneer alle turrets en poorten kapot zijn, kom je bij de basis van de tegenstander aan. Wanneer die vernietigtd is, win je.
Op elk pad komen altijd minions. Hen verslaan levert je team ervaringspunten op, waarmee je hero laat levelen. In Tomb of the Spider Queen komen er bij elke groep minions een paar extra bij. Drie spinnen, om precies te zijn. Wanneer je die doodmaakt, valt er tijdelijk een soort juweel op de grond. De juwelen kun je snel oppakken en vervolgens inleveren bij een van de twee altaren van de Spider Queen.
Wanneer een van de teams 50 juwelen heeft ingeleverd, verschijnt er op elk pad een grote spin met veel levenspunten. Zo'n spin gaat namens jouw team de vijandelijke basis aanvallen en kan veel schade aanrichten. De taak van de vijand is dan om je spinnen snel dood te maken.
Nadat je de eerste keer spinnen hebt laten verschijnen, zijn er voor de volgende keer meer juwelen nodig. Voor de tweede keer zijn dat er 55, bij derde keer 60 en ga zo maar door. Zorg dus dat je de kleine spinnen dood maakt, de juwelen oppakt en inlevert bij de altaren om een extra voordeel te krijgen!
Sky Temple
Net als Tomb of the Spider Queen heeft Sky Temple ook drie paden. Om de zoveel tijd verschijnt er vervolgens een of meerdere tempels boven een of meerdere paden. Deze moet je overnemen door in een cirkel te gaan staan. Wanneer dat lukt, gaat de tempel lasers op de vijandelijk basis afschieten.
In de tussentijd moet je in de cirkel blijven staan en ervoor zorgen dat het vijandelijke team die plek niet overneemt. Ook verschijnen er een paar sterke tempelbewakers die je zullen aanvallen als je je in de cirkel bevindt. Je moet dus voor meer oppassen dan alleen de andere spelers.
Nadat je de tempelbewakers verslagen hebt en lang genoeg in de cirkel hebt gestaan, is de kracht van de tempel uitgeput. Nu kun je weer terug naar je pad met minions, totdat de volgende tempels verschijnen. It's all about the lasers op dit speelveld!
Garden of Terror
De derde map van Heroes of the Storm is de Garden of Terror. Wederom zijn er drie paden, maar hier moet je veel meer letten op de actie tussen de paden in de jungle. Om de zoveel tijd wordt het nacht en verschijnen er in de jungle zogeheten Shamblers. Dit zijn planten die zaadjes laten vallen wanneer ze dood gaan.
Er zijn enkele kleine Shamblers die je alleen aankan en één grote die je met het hele team moet aanvallen. De grote Shambler laat uiteraard ook meer zaadjes vallen. Wanneer je met je team honderd zaadjes hebt verzameld, groeit er een grote plant in jullie basis, waar één teamlid de controle over kan nemen.
Met de grote plant kun je veel schade aanrichten. Je kunt namelijk planten in de vijandelijke basis neerzetten, die veel schade doen en ervoor zorgen dat de vijandelijke turrets niet meer werken. Mochten er tegenstanders achter je aan zitten terwijl je in de plant zit, dan kun je die ook in planten veranderen om weg te komen. Zolang je de plant hebt, is het dus zaak om zoveel mogelijk schade aan de vijandelijke basis toe te brengen.
Als de plant dood is (of na verloop van tijd), verdwijnt hij. Nu wacht je weer tot het nacht wordt om zaadjes te verzamelen. Op deze manier blijf je doorgaan totdat je de basis van je tegenstanders hebt verwoest.
Haunted Mines
De Haunted Mines vormen tot nu toe de enige map in Heroes of the Storm met maar twee paden. Onder de map bevindt zich namelijk een mijn. Na verloop van tijd gaat deze mijn open en verschijnt er een leger van Undead. Op dat moment moet je met je team de mijn in te gaan.
Net als in de Garden of Terror zijn er een hoop kleine Undead en een grote. Wanneer een Undead sterft, laat hij schedels vallen. Elke keer dat de Undead verschijnen, zijn er honderd schedels te verzamelen. Zorg dat jouw team de meeste pakt!
Als alle honderd schedels zijn opgeraapt, verschijnt er voor elk team een grote, sterke Golem die de vijandelijke basis voor je gaat aanvallen. Hoe meer hoofdjes je team heeft opgeraapt, hoe sterker jullie Golem. Versla de vijandelijke Golem zo snel mogelijk, zodat deze niet teveel schade aanricht.
Wanneer je een hele sterke Golem hebt, kun je ook met hem meegaan om hem te beschermen en schade aan te richten. Je wilt immers zo snel mogelijk bij de basis van je tegenstanders komen!
Cursed Hollow
In Cursed Hollow helpt de Raven Lord je om te winnen. Om de zoveel tijd verschijnt er ergens in de jungle, tussen de drie paden, een Tribute. Deze moet je proberen op te pakken terwijl je er met het andere team om vecht. Het oppakken duurt alleen enkele seconden en elke vorm van schade onderbreekt het.
Wanneer je met je team uiteindelijk drie Tributes hebt weten te bemachtigen, kan het feest echt beginnen: een minuut lang werken alle turrets van het vijandelijke team niet meer. Daarnaast hebben alle minions van de tegenstaders maar één hit point. Je kunt dus flinke schade aanrichten zonder zelf veel schade op te lopen.
Nadat de minuut verstreken is, gaat het spel weer verder zoals in het begin. Mochten de tegenstanders dit keer drie Tributes verzamelen, ga dan over op verdedigen en laat ze zo weinig mogelijk schade aanrichten.
Dragon Shire
Dragon Shire werkt voor een deel hetzelfde als Sky Temple. Er zijn weer drie paden. Boven het bovenste pad en onder het onderste bevindt zich een Shrine. Wanneer deze geactiveerd wordt, moet je hem overnemen door in een cirkel te gaan staan. Er verschijnen hier geen bewakers, dus je hoeft je alleen om het vijandelijke team zorgen te maken.
Wanneer je team beide Shrines bezit, wordt op het middelste pad het standbeeld van de Dragon Knight geactiveerd. Eén teamlid kan hierop klikken om de controle over de Dragon Knight te krijgen. Als de Dragon Knight kun je vuur spuwen, mensen ver wegtrappen en veel schade aan de vijandelijke basis aanrichten.
Je behoudt de controle tijdelijk of totdat je wordt gedood. Hierna wacht je weer op het activeren van de Shrines om opnieuw de Dragon Knight te besturen. Bedenk wel dat meerdere teamleden waarschijnlijk met de Dragon Knight willen spelen. Als je dat zelf ook wil, moet je dus snel op het standbeeld klikken!
Blackheart’s Bay
De laatste map van Heroes of the Storm is Blackheart’s Bay ('aaaargh, matey!'). Hier werk je voor de dode piraat Blackheart. Om de zoveel tijd verschijnen er twee schatkisten in het midden van de map, waar ieder vijf munten uit komen. Daarnaast zijn er in de jungle sterke minions die bij het doodgaan ook muntjes laten vallen.
De muntjes lever je vervolgens in bij Blackheart, die midden op de map staat. Wanneer je er tien inlevert, laat hij zijn kanonnen op de vijandelijke basis schieten. Ook hier gaat de prijs voor zijn assistentie omhoog: voor het tweede salvo moet je twaalf munten inleveren, bij de derde keer veertien, enzovoort.
Probeer dus zoveel mogelijk munten te sparen en in te leveren, maar vergeet ook niet te voorkomen dat je tegenstanders hun munten inleveren. Nu je bekend ben met alle gamemodi en maps ben je goed voorbereid op Heroes of the Storm, maar misschien is het ook handig om alvast kennis te maken met alle speelbare helden.