Hearthstone Knights of the Frozen Throne - Wat brengt de nieuwe set?

Article
zondag, 13 augustus 2017 om 9:44
xgn google image
Deze week is alweer de zesde uitbreiding voor Hearthstone uitgekomen, namelijk Knights of the Frozen Throne. In deze uitbreiding gaan we naar het ijzige Northrend, waar The Lich King heerst. In deze special belichten we welke nieuwe gameplay-elementen er geïntroduceerd worden in Hearthstone Knights of the Frozen Throne.
Hearthstone Knights of the Frozen Throne is gebaseerd op de tweede uitbreiding van World of Warcraft, Wrath of the Lich King, en spelers die daarmee bekend zijn zullen een hoop terugkerende elementen herkennen. Zo werd met Wrath of the Lich King de Death Knights toegevoegd aan de klassen van World of Warcraft, al krijgt Hearthstone met de uitbreiding niet zijn tiende Hero.
Wat Hearthstone Knight of the Frozen Throne wel introduceert zijn Death Knight-varianten van de bestaande Heroes. Deze kaarten vervangen je bestaande Hero, je krijgt een nieuwe Hero Power, een Battlecry-effect en als kers op de slagroom ook nog eens vijf Armor erbij – je levenstotaal blijft wel hetzelfde. Met name de nieuwe Hero Powers kunnen de speelstijl van een Hero compleet veranderen en ook de Battlecry kan een vernietigend effect hebben. Pas alleen wel op met kaarten die je Hero Power aanpassen, want je getransformeerde Hero Power zal dan verdwijnen.

Death Knights in Hearthstone Knights of the Frozen Throne

De Death Knight-varianten kunnen enorm sterk zijn en uit zichzelf al een win-conditie zijn, zoals bijvoorbeeld Uther of the Ebon Blade die negen mana kost. Zijn Battlecry zorgt ervoor dat hij een 5/3 wapen krijg met Lifesteal – een mechanic die we uitleggen op de volgende pagina – en zijn Hero Power verandert in The Four Horseman. Met deze Hero Power creeër je een 2/2 Horseman en als je er vier van hebt op het veld, dan vernietig je de tegenstander. De tegenstander kan natuurlijk zoveel mogelijk proberen om de Horsemen te doden, maar ze zullen dankzij het sterke effect een dreiging zijn waar de tegenstander constant een antwoord voor moet hebben.
Een andere interessante Death Knight Hero is Valeera the Hollow, die toevallig ook negen mana kost – ze kosten niet allemaal negen mana. De Battlecry van Valeera zorgt ervoor dat ze Stealth krijg tot de volgende beurt, waardoor de tegenstander geen schade tegen jouw kan aanrichten, wat bijvoorbeeld heel sterk kan zijn tegen Burn Mage. Vervolgens krijgt Valeera een passieve Hero Power waarmee ze elke beurt een Shadow Reflection in haar hand krijgt. Shadow Reflection wordt weer een kopie van de laatste kaart die je hebt gespeeld, wat bijvoorbeeld heel sterk kan zijn in combinatie met een Eviscerate of Arcane Giant.
Stuk voor stuk zijn de Death Knight Heroes sterk en de basis voor hun eigen speelstijl, dus grote kans dat deze kaarten de Legendaries zijn die je uit je pakje wilt trekken.

Blijven leven dankzij Lifesteal

Een mechanic waar we het net al even over hebben gehad is Lifesteal. Zoals de naam al een beetje verklapt houdt het in dat wanneer een wapen, spreuk of minion schade doet met Lifesteal, het jouw Hero heelt voor de hoeveelheid schade die je hebt gedaan. Dus wanneer een Priest bijvoorbeeld Spirit Lash gebruikt met vijf minions op het veld, dan wordt de Priest geheeld voor vijf leven.
Deze mechanic is voor lange tijd een opvallende afwezige geweest in Hearthstone, want veel andere kaartspellen maakten wel al gebruik van zo’n mechanic. Magic the Gathering heeft bijvoorbeeld Lifelink en The Elder Scrolls Legends heeft Drain. Maar nu kunnen Hearthstone-spelers gelukkig ook de levenskracht van de vijand stelen.
Maar wat houdt Lifesteal precies in voor de meta en krachtsverhoudingen in Hearthstone? Wat ons betreft zal Lifesteal geen potten breken voor klassen als Priest, Paladin, Warrior, Druid en in mindere mate Mage, want deze klassen hebben al meerdere manieren om hun Hero niet dood te laten gaan. Daarentegen zal de mechanic enorm sterk zijn voor klassen als Warlock, Hunter en Rogue, die weinig manieren hebben om zichzelf in leven te houden en soms zelfs spelen met hun eigen levenstotaal. Warlock heeft bijvoorbeeld tal van kaarten waardoor ze leven verliezen, inclusief hun Hero Power, en Rogue moet veelvuldig gebruikmaken van de dagger om minions te verwijderen en heeft geen healing in hun klasse-pakket zitten.

En hoe zit het met de rest van de kaarten?

Hearthstone Knights of the Frozen Throne heeft naast Lifesteal en de Death Knight Heroes geen nieuwe mechanics, maar er komen natuurlijk wel meer dan honderd kaarten bij die de decks op grote of minder grote wijze kunnen aanpassen. In de set krijgt sowieso Deathrattle een flinke boost, waardoor de opkomst van N’Zoth-decks op de loer liggen.
Hunter krijgt wat meer support op het gebied van Control Hunter en Secret Hunter, met een focus op grotere beesten, controllerende Deathrattles en we mogen uiteraard Bearshark niet vergeten. Priest gaat steeds meer de kant op van een dief, met spreuken en minions die kaarten kopiëren uit het deck van je tegenstander en Archbishop Benedictus stopt zelfs het complete deck van je tegenstander in jouw deck. Maak je borst maar nat voor Meme Priest-decks.
Het lijkt erop dat Warrior een speelstijl krijgt waarmee ze zoveel mogelijk hun eigen minions één schade willen aanbrengen, wat natuurlijk perfect gecombineerd wordt met Enrage en Frothing Berserker. Paladin daarentegen krijgt niet echt een nieuwe speelstijl erbij, maar meer kaarten die al bestaande kaarten versterken of imiteren. Opvallend genoeg krijgt Shaman veel kaarten erbij die spelen met de mechanic Freeze, die we eigenlijk exclusief voor Mage hadden verwacht.
Mage krijgt wel een aantal Freeze-kaarten erbij, maar daarnaast ook meer ondersteuning voor Secret Mage en misschien wel de sterkste Legendary minion van de set met Sindragosa. Rogue krijgt er niet heel veel sterke kaarten bij, maar heeft met Miracle Rogue al een sterk deck in de meta waar ook wat ondersteuning voor uitkomt met Hearthstone Knights of the Frozen Throne. En met Leeching Poison en Shadowblade hebben ze een erg sterk middel in handen om hun levenstotaal hoog te houden.
Druid gaat in deze uitbreiding de ultieme muur worden, met talloze minions met Taunt die misschien niet veel schade aanrichten, maar wel veel leven hebben om de Druid in leven te houden tot het moment dat de grote minions gecast kunnen worden. Tot slot hebben we nog Warlock die een aantal interessante spreuken erbij krijgt en misschien wel de ondersteuning die een Demon Warlock deck eindelijk weer mogelijk maakt. We zullen het gaan zien in de komende weken.
Keek je uit naar de Hearthstone Knights of the Frozen Throne? Heb je al een deck gemaakt met de nieuwe kaarten in de set? En zo ja, wat is momenteel jouw favoriete deck? Laat het ons weten in de comments!