Het smeden van
wapens en gereedschappen is een eeuwenoud ambacht, dat zijn terugkeer maakt in de hedendaagse tijd. In het nieuwe programma
Forged in Fire van HISTORY zijn het vier smeden die tegen elkaar strijden om het maken van het beste en mooiste wapen.
Ter viering van het nieuwe programma
Forged in Fire van HISTORY volgden wij een workshop smeden in Enkhuizen uitgevoerd door
Smederij Atelier Alkmaar. Dit bedrijf voert verschillende eendaagse workshops uit van keukenmessen tot aan survivalmessen. Het is tevens mogelijk om een opleiding van één jaar te volgen voor het smeden van zwaarden. Het volgen van een workshop opent een hele nieuwe wereld van ambacht, waar je als persoon nooit bij hebt stilgestaan.
Van Lord of the Rings en The Witcher naar smeden in het echte leven
De populariteit van smeden is momenteel aan het stijgen, als wij de instructeurs van de workshop mogen geloven. Deze populariteit is deels te verklaren door de entertainmentwereld met films als
The Lord of the Rings, games als
The Witcher en
The Elder Scrolls en de algemene fantasiewereld. Hierin heeft smeden een belangrijke rol, want het geeft je de nodige wapens om dood en verderf te zaaien. Daarbij is er ook een groot verschil tussen de wapens van dwergen en elven, die ieder ook bekend staan om hun eigen soort stijl, als je echt de fantasiewereld induikt.
De werkplaats in Enkhuizen bracht ons ook even terug in de tijd. Zo is de werkplaats ironisch genoeg gevestigd in een oude ijsfabriek. Binnen ziet alles er oud uit, met ouderwetse machines, katrollen en gereedschappen die in lange tijd niet meer zijn gebruikt, aan de hand van de hoeveelheid spinrag en stof te zien. Hierdoor was het eigenlijk een perfecte plaats voor een smederij en de bijbehorende workshop.
Deelnemers van Forged in Fire zijn echte ambachtslieden
Maar dan weer even terug naar Forged in Fire, waarvan wij ook de eerste
aflevering hebben gezien. In een aflevering van Forged in Fire staan drie rondes centraal, waarbij een deelnemer afvalt aan het einde van iedere ronde. In de eerste ronde krijgen de deelnemers een opdracht om een wapen te maken met tien minuten designtijd en drie uur om het wapen zelf te smeden. Ondanks deze strakke tijdslimiet moet het wapen ook nog eens voldoen aan vooraf opgestelde specificaties, om het nog even moeilijker te maken.
Uit ervaring met het smeden van een mes, nemen wij onze hoed af naar de deelnemers van Forged in Fire. Het is namelijk niet alleen zwaar werk, maar vergt ook een bepaald soort precisie. Dit komt ook terug in de gereedschappen die wij gebruikten tijdens de workshop. Zo is iedereen wel bekend met een aambeeld, maar dat is niet aan te bevelen aan beginners vanwege een hele simpele reden.
Het verschil tussen een aambeeld en spoorbiels
Een aambeeld stuitert veel meer ten opzichte van een spoorbiels, dat deelnemers tijdens de workshop gebruiken. Voor smeden is de stuiter heel handig, omdat ze dan minder energie hoeven te gebruiken om te slaan met de hamer. Voor deelnemers van de workshop zorgt deze stuiter eerder voor een hamer tegen het hoofd, dan minder gebruik van energie. Daarbij gaat het slaan van metaal niet om brute kracht, maar juist om een bepaalde techniek.
Deze techniek heeft te maken met zwaartekracht en een polsbeweging. Het klinkt allemaal heel simpel, maar toch is het nog erg makkelijk om mis te slaan. Het was daarom ook echt prachtig om te zien hoe de instructeur af en toe mensen hielp. Dat ging met een dusdanige techniek en handigheid die echt geweldig was om naar te kijken, en tevens goed liet zien waarom smeden een ambacht is.
Een scheikunde les over het proces van smeden
Het ambacht gaat ook door in de verschillende technieken en de wetenschap achter het smeden. Zo kregen wij tijdens de veiligheidsuitleg ook een korte les scheikunde over wat er precies gebeurd als je aan het smeden bent. Deze les werd vervolgens al snel geavanceerd met termen als perliet, martensiet en austeniet die al meer zijn verbonden met de wetenschap van materiaalkunde. Simpeler gezegd hadden deze termen te maken met zaken als temperen en harden van het staal.
De laatste twee zaken zijn ook dingen die weer terugkwamen in de aflevering van het programma Forged in Fire. Voor de mensen zonder kennis over smeden, was het leuk om te zien dat tijdens het programma een korte tekstuele uitleg staat voor verschillende handelingen. Doordat wij de workshop hadden gevolgd was het weer interessant om dingen te herkennen. Zo doorlopen de smeden in principe eenzelfde soort proces als wij dat deden bij de workshop, alleen dan wel velen malen beter en sneller.
Slow motion shots om van te smullen in Forged in Fire
Dit proces begint met het vormgeven van het wapen en het langer en smaller maken van het metaal. Daarna was er een rustperiode op kamertemperatuur voor het mes, om het vervolgens weer op te warmen en daarna heel snel af te koelen in olie. Het mes werd afgewerkt door de instructeur door middel van polijsten en een hendel eraan vast te maken. In het programma staat de tweede ronde in het teken van een hendel maken, maar ook om het wapen gereed te maken voor testen.
In de stijl van het programma Deadliest Warrior, worden de wapens getest aan de hand van verschillende opdrachten. De uitslag van deze testen helpen de jury vervolgens om een keuze te maken en daarbij geeft het de nodige actiemomenten voor het programma. Deze momenten komen overigens ook terug tijdens het smeden van wapens, en worden op een echt prachtige manier laten zien in slow motion shots. Vonken vliegen door de lucht bij het slijpen van het metaal en de hamer daalt langzaam neer op een oranje kleurig blad.
Forged in Fire is leerzaam met een tikje agressiviteit
Wat ook opviel na het zien van een aflevering van Forged in Fire, is dat alles vrij snel is gemonteerd. Hierdoor heb je niet het gevoel dat een aflevering onnodig lang wordt uitgerekt, en dat is heel fijn om naar te kijken. Enige punt van aanmerking is dat het programma op momenten wel erg scripted overkomt, ondanks dat het een eliminatieserie betreft. Dit levert overigens wel humoristische momenten op als de deelnemers hun zegje doen voor de camera.
In Enkhuizen hebben wij ons goed vermaakt met de workshop messen smeden en tevens kennisgemaakt met het nieuwe programma Forged in Fire. Een aanrader voor mensen die zich interesseren in zwaarden, geschiedenis en iets willen leren over het smeden van zwaarden. Forged in Fire gaat woensdag 20 april in première om 21.00 uur op HISTORY. Vervolgens is iedere woensdag om 21.00 uur een nieuwe aflevering te zien met in totaal elf afleveringen voor seizoen 1.
Mocht je zelf interesse hebben om een workshop messen smeden te volgen, dan kun je kijken op de website van
Smederij Atelier Alkmaar. Een dagworkshop keukenmes smeden, zoals wij ook hebben gedaan, is zes uur lang en kost 90 euro per persoon.