Final Fantasy XIV beginners guide - Wat kun je allemaal in de game doen?

Article
maandag, 04 maart 2019 om 16:03
xgn google image
Met meer dan 14 miljoen spelers is Final Fantasy XIV enorm populair. De MMORPG kwam in 2010 uit en heeft sindsdien twee uitbreidingen gekregen. Op 2 juli komt Shadowbringers, de derde uitbreiding, uit. Een ideaal moment om in te stappen. In deze Final Fantasy XIV beginner's guide vertellen wij je wat Eorzea je biedt tijdens je begin van je avontuur!
Deze special is gericht op spelers die Final Fantasy XIV net beginnen en aan de slag gaan met een compleet nieuw personage. De wereld van Final Fantasy XIV is enorm en biedt je ontzettend veel vermaak. Dit kun je allemaal doen tijdens je eerste voetstappen in Eorzea.
Final Fantasy XIV is een game die zich anders laat spelen dan de andere delen. Het is namelijk niet zomaar een Role Playing Game (RPG), maar een enorme Massive Multiplayer Online Role Playing Game (MMORPG). Zodra je Final Fantasy XIV opstart, wordt eerst gevraagd om een profiel aan te maken bij Square Enix. Dit heb je, naast een abonnement, nodig om in te kunnen loggen op de servers en zal gebruikt worden om jouw progressie en je karakter(s) op te slaan.

Wie is de strijder van het licht?

Na je registratie kun je inloggen en kan de pret beginnen. Maar voordat je de wereld van Eorzea mag gaan verkennen, moet je eerst een karakter maken waarmee je op pad gaat. Iedere held moet immers een eigen gezicht hebben. In dit geval is dat niet niet onbelangrijk, want jouw karakter is de strijder van het licht. Om te beginnen kun je kiezen tussen verschillende rassen en de keuze is behoorlijk uitgebreid.
In totaal zijn er zes rassen zoals Hyur ofwel mensen, Elezen, een soort elven, Miqo’te, katachtige mensen en Lalafell, de kleine schattige wezens waar de krachtige magiër Shantotto vandaan komt. Bij ieder ras valt er te kiezen tussen twee afkomsten, zoals de Midlanders en de Highlanders bij de mensen. Ieder ras en de afkomst hiervan heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Denk aan sterkere magische krachten of het hebben van juist meer aanleg voor mêleegevechten. Gelukkig zijn de verschillen tussen de rassen minimaal, zodat de keuze van je karakter vooral cosmetisch is.
Nadat je weet welk ras je wil en waar je karakter vandaan komt begint de pret bij het maken van je karakter pas echt. Je kiest je geslacht en gaat aan de slag met het uiterlijk, waaraan je talloze dingen kunt aanpassen. Je kunt bijvoorbeeld de mond, ogen, huidskleur en het kapsel van je karakter aanpassen.

Klassen en jobs kiezen

Als je klaar bent met het maken van je karakter kun je je naam bepalen en kiezen wat voor strijder je bent. Dit is een belangrijke keuze, gezien je hier een tijdje aan vastzit en die keuze een groot deel van je gameplay bepaalt. Er zijn verschillende klassen waarmee je kunt beginnen. Als je van mêlee aanvallen houdt en het liefst oog in oog met je vijand staat, kun je het beste kiezen voor een disciple of war klasse, zoals de gladiator, pugilist, marauder of lancer. Ben je meer van het vechten met magie en wil je het spektakel van een afstand beïnvloeden? Dan is een disciple of magic precies wat je zoekt. Vervolgens kun je kiezen uit arcanist, conjurer en thaumaturge.
De disciples of war zijn over het algemeen zogeheten tanks, die de taak hebben om de aandacht van de vijand vast te houden. Ze hebben behoorlijk wat leven en meestal een flinke bepantsering. De disciples of magic variëren wat in hun rol. Zo is een thaumaturge sterk in aanvallen met bijvoorbeeld vuur en ijs, maar kan deze ook anderen ondersteunen. De conjurer kan op zijn beurt Carbuncle, een magisch dier, oproepen om de vijand aan te vallen en daarbij andere spelers sterker maken of juist immuun maken voor bijvoorbeeld gif.
Zodra je genoeg ervaring in een klasse hebt, kun je doorgroeien naar een andere rol (job). Zo kun je als gladiator beginnen, maar als je lang genoeg doorgroeit kun je uiteindelijk een brute dark knight worden met een enorm harnas en een zwaard dat zelfs het duistere wezen Bahamut doet rillen van angst. Als je als conjurer begint kun je uiteindelijk een summoner worden die verschillende monsters op kan roepen om de strijd in jouw voordeel te keren.
Uiteindelijk speel je ook de mogelijkheid om naast disciples of war en Magic ook de disciples of hand en disciples of land vrij te spelen. Deze twee klassen kun je naast je hoofdbaan uitoefenen en zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld een blacksmith of een armourer kunt worden. Dat betekent dus dat je uiteindelijk je eigen zwaarden en bijlen kunt maken, maar ook unieke uitrusting kunt maken zodat je altijd als sterkste uit de strijd komt! Maar voordat je zover bent, moet je eerst flink wat ervaring opdoen.

Volg het verhaal en speel zijmissies

Die ervaring doe je alleen maar op door de game te spelen en de wereld te ontdekken. Dit kun je op verschillende manieren doen. Een van die manieren is door het diepgaande verhaal te volgen dat de game je biedt. Als je net begint met spelen is er nog niet zo veel keuze naast het volgen van het verhaal. Je bent dan aangewezen op de missies die je voorgeschoteld krijgt, wil je verder komen en de rest van de game ‘vrijspelen’.
Er zijn op dat moment ook al talloze zijmissies te vinden die je kennis laten maken met de wereld waarin je gestart bent (afhankelijk van je klasse begint jouw avontuur op een andere plek). In deze zijmissies moet je vaak op zoek naar dingen voor mensen of moet je een gezet aantal vijanden net buiten de poorten van jouw stad in elkaar slaan.
Let wel op, want hoewel de meeste vijanden goed te verslaan zijn in de beginlevels, loopt er ook af en toe een hele sterke vijand rond die de vloer met je aanveegt alsof je een natte spons bent. Een gevecht tussen een level 2 speler en een vijand van level 50 is tenslotte snel beslecht. Hoe dan ook, het volgen van missies is een ideale manier om het systeem te leren kennen en de mogelijkheden van je karakter te oefenen.

De wereld van Eorzea verkennen

Als je het verhaal lang genoeg volgt, krijg je de mogelijkheid om niet alleen buiten de poorten van de stad rond te wandelen en de nabij gelegen nederzettingen te ontdekken, maar mag je ook met een luchtschip of een boot naar andere werelddelen reizen. De wereld die Square Enix voor je in elkaar heeft gezet is werkelijk enorm en voor je het weet ben je dagen aan het rondlopen omdat je telkens weer een nieuw gebied ontdekt of simpelweg verdwaalt in de wereld.
Gelukkig is dat geen kwelling in Final Fantasy XIV. De wereld is niet alleen enorm, maar ook prachtig en divers. Het ene moment loopt je in een groot betoverend bos rond en het andere moment sta je op een enorme open vlakte. Ieder gebied kent ook zijn eigen fauna, waaronder kleine schattige lieveheersbeestjes en eekhoorns die ronddartelen, maar ook enorme mieren, wespen en magische wezens.
Het punt waar jouw avontuur begint is afhankelijk van welke klasse je besluit te spelen, maar alle gebieden en steden zijn voor iedereen toegankelijk. Het rondreizen kost je wel telkens wat geld en dat moet je verdienen door missies te voltooien. Pak daarom in ieder gebied de missies op die je kunt, want deze vullen je bankrekening die je hiervoor benut.

Fates

Als je enkele levels gestegen bent zal je merken dat er, naast de missies, overal op de kaart willekeurig Fates opduiken. Dit zijn paarsgekleurde gebieden op de kaart die tijdelijk extra gevaarlijk zijn. Deze gebieden bevatten namelijk uitdagingen waarin jij en andere spelers een aantal vijanden in elkaar moeten slaan. Om eraan deel te nemen hoef je alleen maar het gebied in te lopen. Let wel op, want zodra je het gebied fluitend in wandelt word je het doelwit van de vijanden in de buurt.
Sommige van deze vijanden zijn (zeker in het begin) behoorlijk lastig en gezien ze in aantallen komen opdraven is het soms uitdagend om hieraan deel te nemen. De vijanden zijn overigens niet alleen dieren, maar kunnen ook NPC’s zijn die behoorlijk sterk zijn. Deze NPC’s komen in tegenstelling tot de dieren agressief achter je aan en kunnen je met een paar rake klappen uitschakelen.

Guildmissies

Door Fates te spelen kun je snel in level stijgen, maar wanneer je aan de slag mag met guildmissies of leves die je vrijspeelt als je ongeveer level 15 bent, gaat dit nóg sneller. De leves komen beschikbaar na een aantal verhaalmissies in de game. Deze missies horen telkens bij een specifieke guild waar je je voor moet inschrijven. Dat is nog eens wat anders dan het zoeken naar een vermist persoon of het verzamelen van ingrediënten, zoals je in de eerste levels nogal eens moet doen.
De guildmissies zijn tijdgebonden missies die je behoorlijk wat ervaringspunten op kunnen leveren en je telkens op pad sturen om een of meerdere monsters uit te schakelen. De moeilijkheidsgraad is in te stellen wanneer je een missie accepteert. Hoe hoger de moeilijkheidsgraad, hoe lastiger de vijanden. Let dus op dat je deze niet de hoog instelt, want de monsters die je dan krijgt maken je zonder genade af. Als je een moeilijke missie overleeft en succesvol volbrengt is de beloning daar aan de andere kant ook naar.
Later in de game kun je naast de standaard guildmissies ook tradecraft missies en fieldcraft missies uitvoeren. Deze leveren sterke goederen op, waarmee je weer betere uitrusting kunt maken. Deze helpen je vervolgens weer in de moeilijkere guildmissies en stomen je klaar voor de elementen die Final Fantasy XIV je biedt als je met andere spelers gaat spelen.

Dungeons

Als je ongeveer level 20 bent kun je voor het eerst aan de slag met dungeons in de game. Dit is een onderdeel waarin je met andere spelers op avontuur gaat. De game kent tal van kerkers die vol gespuis zitten, wachtend om verslagen te worden. Jij wordt, afhankelijk van je rol, door een aantal andere spelers versterkt en wordt daar rijkelijk voor beloond.
De dungeons die je doorloopt geven je namelijk behoorlijk wat ervaringspunten, goud en de nodige loot. Denk hierbij aan sterkere wapens voor jouw klasse en andere klassen. Aan het einde van iedere dungeon staat namelijk telkens een uitdagende baas op je te wachten om het vuur aan je schenen te leggen. Je komt tenslotte zijn kerker in wandelen en slaat alles op je pad in elkaar.
Ieder gebied in Eorzea kent een aantal kerkers die vaak redelijk ver uit elkaar liggen. Sommige kerkers liggen vlakbij een nederzetting, maar anderen zijn ergens op de map verstopt. Het is daarom erg belangrijk dat je, voordat je op zoek gaat naar een kerker, zorgt voor genoeg voorraad aan potions en ethers om je leven en magie bij te vullen.

Je eigen mount en verschillende maatjes voor onderweg

Rond de tijd dat je de kerkers in kunt, krijg je ook te maken met de beloningen van de verschillende guilds. Bij deze beloningen hoort onder andere een mount, ofwel een ‘dier’ om op te rijden. Als eerste zal je een Chocobo toebedeeld krijgen die ervoor zorgt dat je snel van a naar b kunt reizen. Later in de game kun je onder andere in speciale missies andere mounts vrijspelen zoals een paard en zelfs de fenrirbike waar Cloud Strife op reed in Final Fantasy VII: Advent Children.
Naast de mounts krijg je ook de optie om een maatje (minion) te selecteren die jou overal volgt in de game. Denk hierbij aan een Chocobochick, een jonge Coeurl of een miniatuurpoppetje van bijvoorbeeld Cloud. De minions voegen niets toe in de game, maar zijn wel erg schattig om met je mee te nemen. Bovendien worden deze ‘huisdieren’ gezien als een verzamelobject door doorgewinterde Final Fantasy XIV spelers.

Shoppen als een malle

De minions in FFXIV kun je verdienen in missies, maar ze worden ook verkocht in de game. Met je verdiende geld kun je ze vaak voor een klein bedrag kopen in de winkeltjes die overal in de steden te vinden zijn. Iedere stad heeft een grote winkelstraat, waarin je onder andere minions aan kunt schaffen.
Verder vind je in die straten altijd wel een wapenhandelaar en iemand die bepantsering voor jouw klasse verkoopt. Daarnaast zijn er nog talloze winkeltjes die potions, ethers en andere voorwerpen verkopen die je tijdens je avontuur zullen helpen. Sommige winkeltjes verkopen ook huisraad, waarmee je je eigen huis kunt inrichten. Dit huis heb je nog niet, maar kun je later in de game wel kopen. Tenminste, als je een behoorlijke spaarpot hebt.
Als het niet in een winkel te vinden is, kun je ook eens kijken op de marktplaats die Final Fantasy je biedt. Hierop bieden spelers allerlei toffe dingen aan zoals mounts en minions, maar ook krachtige wapens en bepantsering. Ga er wel vanuit dat er op de marktplaats een flink hoger bedrag gerekend wordt en dat je waarschijnlijk minder betaalt als je je spullen in een echt winkeltje koopt.

Final Fantasy XIV beginner's guide - Later in de game..

Dit zijn de dingen die Final Fantasy XIV je in de eerste uren van de game biedt. Na dit begin is er nog veel meer te doen in de game. Zo kun je de rest van het verhaal doorlopen. Hiervan heb je bij level 20 namelijk pas een klein stukje gezien. Daarnaast kun je nog honderden zijmissies spelen en jezelf meester maken van de vele jobs die Final Fantasy XIV je biedt. Een groot deel hiervan kun je alleen doen, maar het is leuker als je in deze game dingen samen doet met andere spelers.
Final Fantasy XIV biedt op multiplayer gebied namelijk nog tal van mogelijkheden die gaandeweg je vordert beschikbaar komen. Je kunt bijvoorbeeld op raids gaan met een grote groep spelers en enorme bazen verslaan die je nooit in je eentje aan zou durven. Daarnaast kun je tegen andere spelers vechten in de verschillende Player versus Player gebieden die de game rijk is.
De nieuwe content voor Final Fantasy XIV, Shadowbringers, komt op 2 juli 2019 uit voor pc en PlayStation 4. Deze zal een nieuwe verhaallijn, de nodige dungeons en weer een heleboel nieuwe loot aan de game toevoegen.