De nieuwste editie van de
Formule 1-game,
F1 2020, is uit en brengt een lading aan nieuwe aspecten met zich mee. Eén van die onderdelen, My Team, is het paradepaardje van het spel. Naast het zijn van racer speel je in de modus ook voor teambaas, met alle gevolgen (en verantwoordelijkheden) van dien. Maar hoe steekt het precies in elkaar? Dat leggen we uit in de F1 2020 FAQ!
Hoe werkt My Team als losstaande modus?
Start je F1 2020 op, dan krijg je als speler de keuze: een campaign starten in de traditionele modus, dus als alleen als racer, of My Team. Twee losstaande onderdelen dus, waarvan progressie in de ene ook niet wordt overgenomen in de andere.
In My Team word je namelijk het elfde team op de grid en kan je niet de teambaas van een bestaande renstal worden. Wel kan je zo dicht mogelijk bij de manier van doen komen als Toto Wolff, Christian Horner of Claire Williams. Grappige antwoorden geven in interviews, of direct ter zake komen: de keuze is aan jou.
Kan je de livery van jouw auto aanpassen?
Jazeker! Sterker nog, in de echte Formule 1 mogen er enkel subtiele wijzigingen worden aangebracht aan de livery gedurende een seizoen, in F1 2020 mag je elke race met een ander jasje aan scheuren.
Het customizen is vergelijkbaar met hoe de helm van jouw personage in voorgaande edities ook aan te passen was. Het spel biedt enkele sjablonen voor opmaak, jij vult deze vervolgens in met een kleur. Heel veel keuze uit sjablonen zijn er niet, maar zo nu en dan speel je er eentje vrij omdat je een hoger level bereikt.
Kan je van motorfabrikant wisselen in My Team?
Wederom een jazeker! Bij het opstarten van een nieuw team kies jij de motor die het beste bij je past. Ofja, die binnen jouw karige budget past. Wij wilde per se Nyck de Vries voor ons hebben rijden, maar de Nederlander heeft een prijskaartje van twee miljoen. De enige motor die overblijft is de krachtbron van Honda: op dat moment veruit de minste van de vier bestaande leveranciers.
Voor een slordige vier miljoen hadden we een krachtbron van Ferrari kunnen hebben (op dat moment de beste in het spel, zeker niet in de echte wereld), maar zouden we met een uitermate slechte tweede rijder moeten leven. Gelukkig krijg je aan het eind van elk seizoen de kans om over te stappen als je daar behoefte aan hebt.
Maar bedenk wel: coureurs kunnen elk seizoen beter of slechter worden (terug te zien in hun statistieken), maar hetzelfde geldt voor motorfabrikanten. Honda zette in ons eerste seizoen aanzienlijke stappen, waardoor de krachtbron qua performance in de nek hijgde van Mercedes. Dat terwijl de Franse Renault af was gezakt naar een treurige laatste plaats met een hilarisch lage betrouwbaarheid.
Kan je Max Verstappen overnemen van Red Bull Racing?
Coureurs kunnen sinds de 2019-editie van de Formule 1-game van stoeltje wisselen, vanaf dit jaar ook naar jouw renstal. Logischerwijs hangt er een behoorlijk prijskaartje aan een racer met goede stats, waardoor je flink in de buidel moet tasten voor iemand als Lewis Hamilton, Charles Leclerc of Max Verstappen. En dat is niet het enige!
Elke racer zal bepaalde eisen hebben als het gaat om aanwezige faciliteiten. Jij kan als teambaas dan wel een grote zak geld achter de hand hebben, als je geen behoorlijke aero-afdeling of PR-team hebt zal een top-racer geen interesse hebben. Coureurs hebben immers wel de ambitie om te presteren gedurende een seizoen.
Zodoende is het soms beter om te kiezen voor een ruwe diamant die jouw team op weg kan helpen én die jij het nodige kan bijleren. Neem je bijvoorbeeld George Russell over van Williams, dan kan dat relatief goedkoop en kan je de Brit in een paar seizoenen ontwikkelen tot glimmende edelsteen. Vervolgens kan je er voor kiezen om George voor een leuk bedrag te verkopen als een ander team interesse toont. Max Verstappen kan trouwens ook mindere seizoenen kennen en daardoor minder waard worden, waardoor het overnemen van de Nederlander iets goedkoper is. In onze campaign gebeurde dit niet: Max stormde naar de titel met de Bulls en zag zijn waarde alleen maar toenemen. Gebeurde dat in de realiteit ook maar in 2020…
Kan je het succes van Brawn GP uit 2009 evenaren in F1 2020 My Team?
Nee. Helaas. Elke F1-fan kan zich ongetwijfeld nog herinneren hoe Ross Brawn met Brawn GP in 2009 beide titels pakte nadat de renstal als feniks uit de as herrees na het vertrek van Honda. De juiste mensen werden op de juiste plek gezet, de dubbele diffuser bleek een geschenk uit de hemel en geld was er genoeg. Een utopische situatie die jij met jouw nieuwe team echt niet zal krijgen.
My Team begint met een klein budget dat net genoeg is om een motor en een tweede coureur te kopen. Eén sponsor zal je een zak geld geven om dit voor elkaar te krijgen, maar de extra uitbetaling per raceweekend is afhankelijk van het doel dat de sponsor stelt. Je kan dan wel teken voor een grotere zak geld om mee te beginnen, maar vervolgens per week nagenoeg niets binnenkrijgen. De sponsor kan immers verwachten dat je keiharde punten pakt gedurende elk event.
Naarmate je meer races rijdt, zal je meer sponsoren aantrekken en daardoor meer te besteden hebben. Geld dat je direct al moeten steken in het verbeteren van faciliteiten, aangezien upgrades anders geregeld falen. Waar je voorheen met verzamelde ervaringspunten de betrouwbaarheid kon opkrikken, zal je nu miljoenen moeten neerleggen voor het verbeteren van dat specifieke departement in jouw fabriek.
Kan je ten onder gaan als nieuw F1-team?
Manor, HRT, Spyker, Minardi, Honda F1: allemaal namen die ondertussen niet meer in de Formule 1 terug te vinden zijn als volwaardig Formule 1-team. De renstallen zijn ofwel opgegaan in andere teams (Honda werd Brawn en zou later doorgroeien tot het team dat we nu als Mercedes kennen), of met hangende schouders afgedropen. De koningsklasse van de autosport is keihard en dat zal je in My Team ook ervaren.
Op een circuit als Hanoi of Monaco zal je geregeld net iets te gretig een bocht nemen en tegen de vangrail tikken. Voorheen geen probleem, maar anno 2020 hangt daar en prijskaartje aan. In het begin van de campaign is elke doller keihard nodig, maar zal je zien dat wat opgelopen schade kan betekenen dat je geen enkele cent overhoudt aan het einde van een raceweekend. Een wing-endplate zet je al snel vijftigduizend doller terug, wat in de straten van Monaco minstens één keer zal gebeuren (tenzij je speelt met resets). Een kostbaar grapje, waardoor je beduidend voorzichter zal leren rijden.
Als team is het lastig om écht failliet te gaan, aangezien er altijd wel mogelijkheden zijn om vast te houden aan een goedkope motorleverancier en tweederangs coureur. Maar blijft je te lang knokken met Williams en Haas achterin het veld, dan zal het op den duur lastiger worden om uit dat dal te komen. Mindere resultaten betekent minder kostbare punten om te investeren in upgrades. En we weten wat dat voor situatie heeft gecreëerd voor Williams…