Oorspronkelijk waren cyberatleten alleen populair in Zuid-Korea, maar sinds enkele jaren ontwikkelt de westerse eSports scene zich steeds meer. Games als Dota 2, League of Legends,
CoD en Counter Strike: Global Offensive zijn games met een grote eSports scene. Een groeiende scene leidt ook tot meer banen. Lees hier wat voor soort eSports jobs er allemaal zijn!
Voordat er een
eSports toernooi of wedstrijd gehouden kan worden, moet er een hoop gebeuren. Daarnaast zijn er ook veel mensen verantwoordelijk voor het uiteindelijke resultaat. Er zijn mensen verantwoordelijk voor het opbouwen van het podium en het geluid, maar ook de presentatie en het commentaar van de games en het toernooi is belangrijk. In dit artikel vind je 10 banen binnen de eSports branche, die allemaal hun eigen taak hebben binnen het geheel.
Podiumbouwers
Het opbouwen van een podium is weggelegd voor de podiumbouwers. Zij zetten het podium klaar voor een eSports evenement en zorgen dat er genoeg zitplekken zijn, mocht dat niet het geval zijn op de betreffende locatie. Vaak begint een team enige tijd voor het evenement met opbouwen. Dit heeft te maken met het feit dat soms de venues vrij groot zijn en dan is een team best lang bezig om alles op te bouwen.
Behalve het podium zelf moeten er nog meer dingen gedaan worden. Licht moet op de juiste plekken zitten, en het decor moet ook op orde zijn. Ruimtes waar bijvoorbeeld gepraat wordt over de games moeten ook ingericht worden en zo zijn er nog meer dingen die gedaan moeten worden door de bouwers. Voor de camera en het geluid en dergelijke zijn zij niet verantwoordelijk, die taak is voor de AV crew.
AV Crew
Om ervoor te zorgen dat het geluid en het beeld op orde is tijdens een evenement is daar de AV Crew. Deze crew zorgt voor een goede overgang tussen camerabeelden, juist afstemmingen van het geluid en nog veel meer. Ook de regie van een evenement hebben zij in handen. Daarom kunnen ze zelf plannen hoe en wanneer camerabeelden gewisseld moeten worden bijvoorbeeld.
Zonder mooie camera-invalshoeken en helder geluid zou een eSports evenement niet lekker wegkijken. Daarom zorgt de AV Crew voor een vlekkeloze ervaring voor zowel aanwezige kijkers als de mensen thuis. Veel live-streams zoals die van Riot of ESL zijn uiterst professioneel en kijken heerlijk weg.
Productie
Als alles goed loopt, dan doet de productie zijn werk naar behoren. De productie is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de PR en het promoten van het evenement. Hoe laat begint het, wat kost het en waar is het zijn natuurlijk wel vormen van informatie die de eSports-fan wil hebben. Het aansturen van de AV Crew hoort bijvoorbeeld ook bij de taken van de productie.
Verder bepaalt de productie hoe het evenemt wordt vormgegeven. Vaak wordt er een plan op papier gezet en gaat de productie brainstormen over wat er te zien is op het evenement. Wanneer wordt er een reclamemoment ingelast, wanneer krijgen we een interview te zien en wanneer wordt er gewisseld tussen presentators en bijvoorbeeld de analyst desk? Dat bepaalt de productie.
Game Admins
Vaak is het gezicht van de spelers wel zichtbaar dankzij een webcam, maar de in-game beelden komen op een andere manier op het scherm. Vaak is dit de taak van de Game Admins. Zij zorgen ervoor dat er een lobby wordt gemaakt waarin de spelers terecht komen en vanuit de lobby wordt de game gespeeld. Zo kunnen ze ook goed zicht houden op eventueel vals spel of als dingen niet naar behoren verlopen.
Via de lobby kunnen de Game Admins, de
observers en het publiek meekijken. Zo heeft
League of Legends een lobby waarin je automatisch meerdere mensen kan laten spectaten. Met behulp van een
delay van een paar seconden kan de actie gemakkelijk op de voet worden gevolgd. Zo kunnen de
observers namelijk ook hun werk doen voor het publiek.
Observers
Als kijker wil je constant op het puntje van je stoel zitten. Om dit voor elkaar te krijgen zijn daar de observers. Zij houden constant in de gaten wat er gebeurt tijdens een game. De highlights houden ze dan ook in de gaten zodat je altijd het meest relevante beeld voor je snufferd hebt.
Het kan ook zijn dat er snel gewisseld moet worden van de ene kant van de kaart naar de ander, en dit wordt door de observers nauwlettend in de gaten gehouden. Alle belangrijke gebeurtenissen krijgen de meeste aandacht en er wordt regelmatig gewisseld tussen spelers en invalshoeken. In combinatie met het live-commentaar en de snelle beelden wordt zo een heerlijke liveshow gecreëerd. Het becommentariëren van een game is namelijk niet altijd makkelijk, want je moet constant de aandacht van de kijkers erbij proberen te houden.
Presentators
De presentators zijn verantwoordelijk voor het inleiden, afsluiten en dirigeren van het evenement. Zij moeten proberen de kijkers betrokken proberen te houden zonder dat hun aandacht verslapt. Er zijn meerdere manieren om dit te doen. Zo kan je een interview tussendoor, een grapje of informatie geven over bepaalde spelers en hun team.
Vaak doen de presentators een post-game interview met een speler of spelers van het winnende team. Ook zorgen zij voor de hype voordat een game of het evenement begint. De presentators zijn wat dat betreft het gezicht van de game en het evenement. Het is dan ook belangrijk om een sterke indruk te maken en achter te laten op het publiek als presentator, en daar zijn ze over het algemeen ook erg goed in.
Casters
Het in-game commentaar wordt geleverd door de casters. Zij creeëren hype voor de game en vertellen je precies wat er gebeurt in het heetst van de strijd. Casters moeten beschikken over een goed vocabulaire en vlot kunnen praten en handelen. Het tempo van sommige games ligt namelijk erg hoog en je moet de kijkers constant blijven boeien.
Vaak zijn casters goed in bepaalde aspecten en worden ze samengevoegd om zo een ijzersterk duo of trio te vormen. Zo zijn sommige casters goed in play by play, wat wil zeggen dat ze snel precies kunnen vertellen wat er op een bepaald moment gebeurt. Andere casters zijn meer color casters, die beter zijn in het gebruiken van feitjes en informatie van de game om zo een analyse te geven op de wat rustigere momenten van de game. Vaak worden één of twee play by play casters samengevoegd met één color caster.
Op deze manier krijg je als kijker constant informatie aangeleverd. Ook word je enthousiast van het enthousiasme van de play by play casters en leer je meer over de game zelf. Veel uitzendingen worden door de casters heel kijkvriendelijk en voor de beleving van eSports zijn zij dan ook essentieel. De casters zijn min of meer het hart van de eSports beleving.
Analisten
De mensen die zich analisten noemen kunnen de games analyseren en dingen aanduiden die bijvoorbeeld wel en niet goed gingen. Ook kunnen ze achtergrondinformatie verschaffen over teams en spelers voor mensen die iets minder bekend zijn met deze mensen. Veel analisten hebben veel kennis van de scene in zijn geheel, maar de meesten hebben de meeste kennis van één bepaald team of regio. Zo zijn er in bijvoorbeeld
League of Legends analisten met expertkennis over bijvoorbeeld Korea of China of juist over Europa.
Tijdens uitzendingen vormen ze vaak een analyst desk, waar een aantal mensen samenkomt om de game te bespreken en uit te leggen aan het publiek. Ook maken ze vaak verwachtingen over wie er gaat winnen. Grapjes en kennis worden samengevoegd voor een geniale kijkervaring door de analisten. Dit is vooral belangrijk omdat de doelgroep over het algemeen bestaat uit jonge mensen en niet iedereen zich goed kan concentreren.
De analisten van een analyst desk zijn niet te verwarren met analisten die achter de schermen werken. Deze analisten verwerken data, rekenen bepaalde dingen uit en houden andere teams en regio’s in de gaten. Vaak werken zij samen met de spelers en de coaches om zo het beste resultaat te boeken. Behind the scenes analisten zijn een belangrijke aanvulling voor ieder eSportsteam en juist daarom heeft vrijwel elk professioneel team er één of meerdere in dienst.
Coach
Belangrijk voor de prestaties van individuen en teams is de coach. Dit gezaghebbende figuur bepaalt vaak wat er gebeurt en houdt de spelers onder de duim. Autoriteit hebben is belangrijk voor een coach. Je wil immers niet dat je spelers over je heenlopen.
De coach stelt vaak een dagelijks schema op waar de spelers van een team zich aan moeten houden. Zo kunnen er afspraken worden gemaakt over wanneer er gegeten wordt of wanneer het team gezamenlijk oefent. Ook als er problemen zijn tussen spelers kan de coach optreden als bemiddelaar. Jonge mensen kunnen in een stressvolle omgeving als eSports soms last krijgen van problemen en de coach kan hierbij helpen.
Ook is het zo dat de coach soms tactieken bespreekt en bedenkt samen met de analisten voor een team. In League of Legends is het bijvoorbeeld zo dat de coach bepaalt welke champions en wat voor soort strategie het team gaat toepassen in een bepaalde game. Soms zijn coaches wat autoritair, maar meestal hebben spelers nog wel wat te zeggen als het gaat over de game zelf en de strategie. Het is echter wel zo dat de meest succesvolle teams een vaak wat autoritaire coach hebben.
Spelers
De meest voor de handliggende baan is natuurlijk die van de spelers. Als eSporter ben je een professioneel atleet. Je moet als je in het buitenland gaat spelen zelfs een visa aanvragen. Als speler doet je baan niet onder aan die van een normale sportatleet: je leeft voor je job.
Het is absoluut geen rozengeur en maneschijn baan. Het klink op papier misschien wel leuk, gamen voor geld, maar de realiteit is minder leuk dan je zou denken. eSports is namelijk topsport die het uiterste van je vraagt. De kans op succes is relatief laag en de carrièrespan van een eSports speler is hooguit een paar jaar.
Veel spelers zijn erg jong binnen eSports. De leeftijden lopen uiteen van ongeveer 16 tot en met 26 en dat is natuurlijk relatief jong. Soms moet je een minimum leeftijd hebben om mee te doen, zoals in League of Legends het geval is. De meeste spelers zijn jong omdat je reactievermogen zou afnemen als je ouder wordt, maar er zijn ook onderzoeken die uitwijzen dat dat niet zo is.
Als speler ben je heel veel uur bezig met trainen. Dagen van 12 tot 16 uur per dag zijn niet ongewoon. Daarnaast moet je wel zoveel uur in de game stoppen, want de concurrentie doet het ook en je wil immers de beste zijn. Stopt de concurrentie meer uur in het oefenen, dan is de kans dat je wint ook veel kleiner. Dus je bent dag en nacht bezig met je game.
Daarbij komt kijken dat je salaris niet altijd hoog is bij sommige organisaties en je te maken hebt met kritiek. Je begeeft je constant in het middenpunt van de belangstelling en dat zorgt voor kritiek: zowel van je coach, je teamgenoten maar vooral van de community. Als je niet weet te presteren, is de kans dat je belachelijk wordt gemaakt door de community immens groot en dat zorgt voor veel stress. Spelen binnen eSports is dan ook niet voor iedereen weggelegd.
Aan de andere kant is spelen binnen eSports toch een droom voor veel mensen. Je speelt immers de game waar je van houdt op het allerhoogste niveau: de competitie is moordend en iedere keer dat je wint voelt dan ook euforisch. Helaas kan er maar één iemand de beste zijn en die kans is nou eenmaal minimaal. Wel is het natuurlijk een once in a lifetime mogelijkheid en als je inderdaad goed genoeg bent en jong bent, moet je zeker deze kans grijpen!