In 2026 gaan de regels flink op de schop in de
Formule 1. De
FIA heeft nu de officiële richtlijnen uit de doeken gedaan en dit verandert er allemaal aan de
F1-auto’s.
Kleinere en wendbare auto’s
Wie een
Formule 1-auto uit 2024 zet naast één van de bolides uit 2014, ziet direct dat er in tien jaar tijd veel is veranderd - laat staan in vergelijking met een auto uit de jaren 90 of 80. En dan hebben we het niet alleen over de aerodynamica van de auto.
De huidige F1-auto’s zijn namelijk gigantisch. Dat is pijnlijk duidelijk geworden tijdens de GP van Monaco twee weken geleden. De Grand Prix staat normaal al niet bekend om de hoeveelheid inhaalacties, maar er waren er dit jaar slechts vier in totaal. Dat is een schrikbarend laag aantal. Het is voor coureurs dan ook bijna niet mogelijk om in te halen door de grootte van de auto’s.
De FIA en Formule 1-teams zijn het er daarom over eens geworden dat de auto’s in 2026 kleiner moeten worden. Met
de officiële onthulling van de nieuwe regels is duidelijk geworden dat de auto’s 100mm smaller worden en de wheelbase - de ruimte tussen de voor- en achterbanden - wordt gereduceerd met 200mm.
Over de banden gesproken. Pirelli zal nog steeds 18-inch banden gaan maken, maar de breedte van de banden gaat omlaag met 25mm voor de voorbanden en 30mm voor de achterbanden. Het gewicht van de auto gaat met de veranderingen ook omlaag, van 798 kilo naar 768 kilo.
Volgens de FIA zullen de nieuwe reglementen ook invloed hebben op downforce en de hoeveelheid luchtweerstand die de auto’s genereren. De downforce zal met 30 procent omlaag gaan, terwijl de drag zelfs daalt met 55 procent. Met alle veranderingen moeten de auto’s in 2026 een stuk wendbaarder zijn en minder moeite hebben met inhaalacties.
Afscheid van DRS
Hoewel er op krappe circuits zoals Monaco en Imola weinig overtakes zijn, valt dat op andere circuits wel mee. Al dertien jaar wordt daarvoor alleen wel een beroep gedaan op DRS - het Drag Reduction System. Wanneer een coureur binnen één seconde rijdt van de auto voor zich, dan kan hij op bepaalde stukken op het circuit DRS inschakelen en daarmee een hogere topsnelheid bereiken.
Voor 2026 is het alleen de bedoeling dat er afscheid wordt genomen van DRS. In plaats daarvan worden de auto’s uitgerust met active aerodynamic systems. Coureurs kunnen actief schakelen tussen twee configuraties voor de voor- en achtervleugels, waarbij de ene setup beter is in de bochten en de ander zorgt voor een hogere topsnelheid op de rechte stukken.
De configuratie met een lage drag kan wel alleen in bepaalde zones worden aangepast, om veiligheid te garanderen. Het is aan de coureurs om op de juiste punten te wisselen en op die manier het verschil te maken, zo stelt FIA Head of Aerodynamics Jason Somerville.
“Het verschil tussen DRS op de huidige auto en de plannen voor de auto van 2026 komt echt neer op het gebruik rondom de ronde. Normaal gesproken is DRS een hulpmiddel bij het inhalen en verleen je DRS wanneer je op specifieke punten binnen één seconde van een leidende auto bent. Met de auto van 2026 geven we de coureurs de mogelijkheid om te schakelen tussen de stand met hoge downforce en de stand met lage luchtweerstand, ongeacht de tussenruimte.”
Naast het nieuwe aero-systeem, komt er wel een soortgelijke bonus die coureurs eerder hadden met DRS. Als een coureur binnen één seconde van de auto voor zich rijdt, dan kan hij een korte burst aan extra batterij gebruiken.
Half ICE, half elektrisch
Sinds 2016 is de Formule 1 overgestapt op hybride motoren, met een klassieke internal combustion engine, gecombineerd met een accu voor extra kracht. Voor de 2026-auto’s wordt er nog steeds een hybride motor gebruikt, maar gaat de balans meer richting de elektrische kant op. De kracht moet voor 50 procent uit de ICE komen en voor 50 procent uit de batterij.
De kracht uit de tradionele kant gaat dan ook omlaag van 550 tot 560kw naar 400kw, terwijl de batterij maar liefst 300 procent krachtiger wordt. De hoeveelheid kilowatt gaat van 120 naar 350.
Er zullen in 2026 ook veel meer motorfabrikanten zijn. Mercedes, Ferrari, Alpine en Honda zullen nog steeds krachtbronnen leveren, maar daar komen ook nog eens Audi en Red Bull Powertrains (in samenwerking met Ford) bij.