Games maken al lang gebruik van slimme systemen om de ervaring nog beter te maken. Deze titels hebben met
AI de grenzen van wat mogelijk is verlegd.
F.E.A.R.
Rond de wisseling van de eeuw waren veel mensen bang voor bleke meisjes met lang, zwart sluik haar. Dat kwam allemaal door
The Ring, de Japanse horrorfilm en de Amerikaanse remake die een paar jaar later verscheen. Daarin kruipt een meisje uit een televisie om kijkers de stuipen op het lijf te jagen.
De antagonist in F.E.A.R., Alma, is duidelijk geïnspireerd op het personage uit The Ring. Maar hoewel zij voor doodenge scènes zorgt, moeten spelers voornamelijk bang zijn voor de reguliere vijanden in de game.
Ontwikkelaar Monolith Productions is namelijk zeer vooruitstrevend geweest met de
kunstmatige intelligentie van de vijanden. Als één van de soldaten geen antwoord meer geeft op de radio, dan komen er meer soldaten op af om onderzoek uit te voeren, ze gebruiken flank-technieken en suppressive fire om de speler in het nauw te drijven en zullen zich strategisch terugtrekken wanneer ze overmeesterd worden.
Het is een indrukwekkend staaltje denkwerk van de vijanden. Opvallend genoeg deed de AI een stapje terug in F.E.A.R. 2: Project Origin en F.E.A.R. 3.
Left for Dead 2
Als je aan intelligentie denkt, dan zal je waarschijnlijk niet snel denken aan zombies. De ondoden eten misschien wel het liefste hersencellen, maar ze hebben er zelf niet veel over. Op het moment dat ze een levend hapje niet zien of ruiken, rennen ze er als een kip zonder kop op af.
Valve heeft alleen een slim systeem ontwikkeld om ervoor te zorgen dat de ervaring in Left 4 Dead 2 constant anders is. De co-op game kent maar zes levels, maar toch voelt het elke keer weer anders aan. Dat is allemaal te danken aan de zogeheten ‘AI Director 2.0’.
Achter de schermen kijkt het systeem constant naar de prestaties van de spelers. Op basis daarvan beslist het waar vijanden vandaan komen, hoeveel speciale zombies er zijn, waar betere wapens te vinden zijn en ga zo maar door. Het kan zelfs delen van het level aanpassen en het weer en de verlichting aanpassen.
Middle-Earth: Shadow of Mordor
Ontwikkelaar Monolith Productions heeft er een handje van om slimme systemen in elkaar te knutselen. Niet alleen is de studio verantwoordelijk geweest voor de superslimme vijanden in F.E.A.R., het heeft ook nog eens het briljante Nemesis-systeem afgeleverd in Middle-Earth: Shadow of Mordor.
In de game stappen spelers in de huid van de overleden Ranger Talion, die samen met de geest van de Elf-smid Celebrimbor het opneemt tegen de vele Orcs van Mordor. In plaats van de veelal naamloze wezens uit
The Lord of the Rings-films, zijn er alleen heel veel named characters in Shadow of Mordor.
Het Nemesis-systeem houdt de positie van al die Orks bij in een uitgebreid hiërarchisch-systeem. Doden Orks de speler of ruimen ze een rivaal uit het veld, dan kunnen ze stijgen in rang. En dat systeem kan Talion goed misbruiken door Orks naar zijn eigen hand te zetten en die Orks zich op te laten werken tot één van de bodyguards van de hoogstgeplaatste monsters uit Mordor - om vervolgens hun baas te verraden.
Ondertussen onthouden alle Orks hun ontmoetingen met Talion. Heb je de vorige keer een Ork met een vuurpijl geraakt? Dan heeft hij de volgende keer een fobie voor vuur. Of is hij er juist resistent voor geworden. Of wat te denken van een onthoofde Ork die zijn hoofd weer aan zijn romp heeft bevestigd? De mogelijkheden lijken eindeloos in Shadow of Mordor en het is doodzonde dat uitgever Warner Bros. er patent op heeft gelegd om er vervolgens nooit meer iets mee te doen.
Red Dead Redemption 2
Rockstar staat bekend als een meester in het vertellen van verhalen. Dat geldt ook voor het avontuur van Arthur Morgan in
Red Dead Redemption 2. Maar het zijn juist de kleine details die de game zo speciaal maken, waar kunstmatige intelligentie bij komt kijken.
Zo zullen NPC’s door hebben waar jij je als speler mee bezighoudt. Heb je bijvoorbeeld iets speciaals gedaan, zal je leden in jouw bende erover horen praten in het kamp. Of als je onder de modder zit, zal iemand in een dorpje misschien wel een iets minder charmante opmerking voor je over hebben.
De personages in de wereld zijn daarnaast ook constant ergens mee bezig. En dat geldt niet alleen voor mensen, maar ook voor dieren. Zo kan je willekeurig een wolf tegenkomen die rouwt bij het lichaam van zijn of haar overleden partner. Het zijn de kleine details die leven in het Wilde Westen blazen.
Alien Isolation
We hebben het al gehad over meerdere griezelige games in de lijst, maar de engste is misschien wel Alien Isolation. Niet alleen wordt je opgejaagd door de bekende en doodenge alien uit de franchise, je hebt ook nog eens geen enkel middel om jezelf te beschermen. Er is maar één oplossing om te overleven: verstoppen.
Het geavanceerde systeem van verstoppertje is wat Alien Isolation zo geweldig maakt. Het succes van zo’n formule staat of valt alleen wel bij de intelligentie van de alien. Als het wezen de perceptie heeft van een vijand uit de eerste
Metal Gear Solid of
Assassin’s Creed, dan is de lol er snel af.
Gelukkig heeft ontwikkelaar Creative Assembly er een slimme alien van gemaakt. Op basis van zicht en geluid zal de xenomorph genadeloos zijn in het opjagen van protagonist Ellen Ripley. Ook de tracker om de locatie van de alien in de gaten te houden geeft geluid en zal zijn aanwezigheid aantrekken. En dan is hij zelfs in staat om de speler voor de gek te houden. Maak je borst maar nat.