Elk jaar staan we op 4 mei stil bij alle oorlogsslachtoffers waaronder de slachtoffers van de
Tweede Wereldoorlog. Een dag later, op 5 mei vieren we de vrijheid die we te danken hebben aan hen die daarvoor streden. Daarom willen wij te kijken naar de beste Tweede Wereldoorlog filmmomenten die respectvol eer betonen aan de Tweede Wereldoorlog.
Er zijn genoeg meer dan genoeg films om uit te kiezen als we het hebben over momenten in films die over de Tweede Wereldoorlog gaan. Over die films kun je nog meer lezen in onze lijst van
25 Tweede Wereldoorlog films die je gezien moet hebben en ook hebben we een overzicht van
de beste Tweede Wereldoorlog games. Hier hebben we het toch echt over specifieke momenten in films over de Tweede Wereldoorlog en een waarschuwing van spoilers is dan ook op zijn plaats.
10. Een ander perspectief in Zwartboek
We beginnen deze lijst met de Nederlandse film Zwartboek die het verhaal vertelt van een Joodse vrouw die spion wordt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze heeft niet veel keuze, want ze rolt in het verzet nadat haar gehele familie omkomt na het in aanraking komen met de Nazi's. Het is dan ook het perspectief dat de film hiermee biedt, waarom het een plekje heeft verdient op deze lijst met beste Tweede Wereldoorlog filmmomenten die een eer bewijzen.
Hoewel Zwartboek niet een waargebeurd verhaal is, heeft het verhaal wel inspiratie opgedaan uit verschillende andere verzetsverhalen. Zo haalde scenarioschrijver Gerard Soeteman inspiratie uit de tot op heden onopgeloste moord op H. de Boer die op 30 mei 1945 plaatsvond. Zwartboek is en blijft daarnaast ook nog steeds een goede oorlogsfilm die vermakelijk is om te kijken. Hoewel we een beetje valsspelen omdat het niet om een specifiek moment gaat, neemt Zwartboek toch de tiende plaats in.
Ondanks dat we de beste Tweede Wereldoorlog filmmomenten op een rij zetten, moeten we niet vergeten dat de oorlog vanaf twee kanten bekeken moet worden. Het is algemeen bekend dat de Tweede Wereldoorlog een strijd was tussen de geallieerden en Nazi-Duitsland en haar bondgenoten. Japan was één van deze bondgenoten en Letters of Iwo Jima brengt een moment dat respectvol is tegenover de gebeurtenissen die plaatsvonden op het eiland.
De scène waarin Generaal Tadamichi Kuribayashi een tactiek gebruikt om tevergeefs de Amerikanen terug te drijven laat zien hoe hopeloos de situatie was voor de Japanners. De film laat op eervolle wijze zien hoe onverschrokken de Japanse strijdkracht was en bereid was om te doen wat nodig was om te winnen. Japan mocht dan wel de vijand zijn, maar regisseur Clint Eastwood laat in Letters to Iwo Jima zien dat de strijdkracht ook respect verdient.
8. We’ll always have Paris in Casablanca
De Tweede Wereldoorlog is niet het eerste waar je aan denkt als je het over Casablanca hebt. Toch moet er niet vergeten worden dat de Tweede Wereldoorlog een grote rol speelde in Casablanca, want de hele film speelt zich af tijdens deze periode. Nu is Casablanca geen waargebeurd verhaal, maar dat maakt de volgende scène niet minder goed.
Het is de laatste scène die op wonderschone wijze het patriottisme benadrukt. We hebben het dan natuurlijk over de scène waarin Rick Blaine (gespeeld door Humphrey Bogart) Ilsa Lund (gespeeld door Ingrid Bergman) wegstuurt omdat ze de drijfveer is voor haar man. Zonder Ilsa heeft haar man geen reden om verder te strijden voor het verzet en dus geeft Rick zijn liefde om de oorlog sneller tot een einde te helpen. Hij neemt afscheid van Ilsa met de befaamde quote: ‘We’ll always have Paris’.
7. De vertolking van Hitler in Der Untergang
Er zijn meerdere goede redenen waarom een ieder Der Untergang moet bekijken. De grootste reden is toch zeker wel de acteerprestatie die geleverd wordt door Bruno Ganz. Hij weet de Duitse dictator een ander beeld te geven dan alleen de meest gehate man in de wereldgeschiedenis. Dit is op zichzelf al erg indrukwekkend, maar de manier waarop de film de laatste dagen van Hitler in beeld brengt is ook te applaudisseren.
Hoewel het andere beeld over Hitler misschien niet bij iedereen in de smaak valt, weet deze biografische film wel een realistisch beeld neer te zetten. Het is daarom wel een respectvol beeld richting de oorlog, ondanks dat de film Hitler in een humaan daglicht neerzet. Dit neemt niet weg dat Hitler puur kwaad verspreidde en dat wordt dan ook zeker duidelijk gemaakt.
Op het eerste gezicht is het een gekke keuze om een animatiefilm te betrekken in deze lijst. Wie de film gezien heeft, weet toch wel de reden waarom deze film in de lijst staat. Het gaat natuurlijk om het hartverscheurende einde van de film die een realistisch, deprimerend beeld geven van hoe de oorlog voor sommigen verliep.De gehele film zien we hoe twee kinderen Seita en Setsuko door de Tweede Wereldoorlog weeskinderen worden en hoe ze overleven in een land verscheurd door de oorlog.
Gedurende de film verhongeren de kinderen langzaam maar zeker en de tranen beginnen te komen op het moment dat Setsuko sterft van de honger terwijl haar oudere broer Seita voor het eerst in maanden een goede maaltijd weet te verzamelen. Wanneer hij enkele scènes later ook sterft vanwege de honger zonder dat er naar hem omgekeken wordt, breekt een ieders hart en bewijst de film dat de oorlog nog oneerlijker kan zijn dan dat je gedacht had.
The Imitation Game is één van de recentere films op de lijst van beste Tweede Wereldoorlog filmmomenten en bevat een minder deprimerend moment dan de andere momenten op de lijst van beste Tweede Wereldoorlog filmmomenten. We hebben het natuurlijk over het moment waarop de machine van Alan Turing zijn doel bereikt en Enigma weet te kraken. Dit euforische moment wordt helaas snel overschaduwt door een pijnlijke realisatie.
Hoewel de code gekraakt is en de geallieerden nu precies weten wat Nazi-Duitsland van plan is, kunnen ze niet altijd reageren. Dit zou ervoor zorgen dat de code direct werd aangepast. Hoe pijnlijk het ook is, moeten er verliezen geleden worden en die noodzaak wordt op een respectvolle manier naar het beeld gebracht.
Hacksaw Ridge mag hier en daar de religieuze elementen er wat dik bovenop leggen, maar dat neemt niet weg van de beste scène uit de film. Het moment waarop Desmond Doss één voor één gewonden redt van het slagveld op de Hacksaw Ridge, bedoelen we natuurlijk. Het toont het hart van de film en van het karakter.
Desmond Doss zweert al vroeg in de film het doden af en wil een verschil maken als oorlog dokter. Wanneer hij vervolgens in de nacht één voor één de gewonde soldaten naar veiligheid brengt, laat hij zien hoe dapper hij is. Dit is natuurlijk het moment dat heroïsme en patriottisme benadrukt en heeft daarom een plekje verdient in deze lijst van beste Tweede Wereldoorlog filmmomenten.
3. De laatste redding in Dunkirk
De meest recente film op de lijst van beste Tweede Wereldoorlog filmmomenten is
Dunkirk en de film bevat meer dan genoeg scènes die zich kwalificeren voor deze lijst. Wij kiezen toch voor één van de laatste scènes van de film. De scène waarin Tom Hardy’s Farrier zijn laatste brandstof geeft om de grondtroepen een kans te geven om te ontsnappen van Duinkerke.
Deze scène laat op een prachtige manier het heroïsme van de Engelse piloten zien. In het specifiek het bereid zijn om je leven te geven voor het grotere goed. We zien hoe dit wordt aangemoedigd door de soldaten voordat Farrier zijn vliegtuig in vijandelijk gebied land en gevangen genomen wordt.
Deze symbolische scene is tot op de dag van vandaag één van de meest iconische scènes in film. Mocht het nog niet duidelijk worden van de titel, we hebben het natuurlijk over de rode jas. Specifiek de scène waarin een klein meisje in haar rode jas tussen het oorlogsgeweld van liquidaties loopt.
Volgens Spielberg symboliseert dit de mindset van de Verenigde Staten, Rusland en Engeland. Het moet duidelijk maken dat de eerder genoemde landen precies wisten wat er gaande was in betreffende de Holocaust, maar er niets tegen deden. De rode kleur symboliseert daarom de kleur van de bloederige afslachting.
Het lijkt erop dat er geen enkel moment dit iconische moment kan overtreffen en staat dan ook met recht bovenaan onze lijst met beste Tweede Wereldoorlog filmmomenten. De landing bij Normandië in Saving Private Ryan is nog steeds één van de meest realistische momenten in oorlogsfilms. Dit is dan ook hoe regisseur Steven Spielberg de oorlog eer aan doet.
Hij is niet bang om precies te laten zien wat er is gebeurt en wil de kijker een realistisch beeld geven van wat er destijds heeft plaatsgevonden. Hij slaagt hierin en toont de kijkers iets wat moeilijk is om naar te kijken en juist dat maakt het zo effectief en respectvol.
Dit zijn de tien beste Tweede Wereldoorlog filmmomenten
Dit zijn de tien beste Tweede Wereldoorlog filmmomenten die op een respectovolle manier een eerbetoon brengen aan de Tweede Wereldoorlog. Er zijn natuurlijk nog veel meer belangrijke filmmomenten die op een respectvolle wijze de Tweede Wereldoorlog in beeld brengen. Laat in de reacties weten welk moment direct bij jou te binnen schiet.