FIFA heeft een nieuw dieptepunt bereikt en dus is het tijd dat de populaire voetbalgame moet veranderen. Een van de redenen daarvoor is de Golden Goal regel die rondgaat, maar er zijn nog zat andere dingen te benoemen waarom verandering nodig is.
Laat me beginnen door te zeggen dat ik heel veel mooie herinneringen heb overgehouden aan FIFA, deze frustratie komt dus niet voort uit woede, maar uit liefde voor de populaire voetbalgame. Het is overduidelijk dat FIFA de afgelopen jaren in een neerwaartse spiraal terecht is gekomen, dezelfde situatie waar Pro Evolution Soccer meer dan tien jaar geleden ook in zat.
Het is de prijs van succes. FIFA kon destijds de kroon van beste voetbalgame weggraaien bij Pro Evolution Soccer, maar de rollen lijken nu eigenlijk een beetje omgedraaid. Het probleem is alleen dat EA Sports zo ongelooflijk veel geld in de franchise
kan blijven pompen dat de kleinere game van Konami simpelweg niet mee kan. Zo krijg je dus een monopolie situatie waarin EA Sports nooit zijn best hoeft te doen om FIFA daadwerkelijk beter te maken.
Golden Goal
De laatste druppel lijkt nu alleen wel bereikt voor FIFA. Spelers van de populaire voetbalgame doen namelijk hun best om de game zo min mogelijk te spelen. Dat kun je zien aan de ongeschreven Golden Goal regel voor de Icon Swaps 2 doelstellingen. Voor de doelstellingen moet je veel potjes spelen in de vriendschappelijke gamemodus van
FUT.
Zo moet je in de doelstellingen een bepaald aantal goals scoren met verschillende teams en moet je een aantal wedstrijden winnen. Volgens de Golden Goal regel verlaat je de wedstrijd nadat je tegenstander tegen je gescoord heeft. Nou houdt niet iedereen zich aan de regel, maar een gigantisch deel van de gemeenschap is nu toch overstag gegaan. Zelfs veel grote Youtubers in de gemeenschap hebben hun
mening bijgesteld over de Golden Goal regel.
Om het tegen te gaan probeerde EA Sports het vorige seizoen al een beperking te leggen op de hoeveelheid wedstrijden die je kan spelen in de vriendschappelijke gamemodus. Gelukkig is dat nu weg, maar in plaats daarvan verbreekt EA Sports je verbinding met
Ultimate Team nadat je een bepaald aantal potjes hebt verlaten. EA, dit is niet hoe het werkt. Kijk naar de redenen waarom mensen je game niet willen spelen in plaats van mensen maar iedere keer tegenwerken.
Slechte gameplay
Waarom mensen je game niet willen spelen zou eigenlijk ondertussen ook al wel duidelijk moeten zijn. Om het even heel simpel te zeggen, de gameplay is ontzettend slecht en in de afgelopen vijf jaar is er niks noemenswaardigs aangepast in de gameplay. Dat is bij iedere andere game ronduit onacceptabel, maar om de een of andere reden wordt het constant maar getolereerd door de FIFA gemeenschap.
Het is bijna alsof we met zijn allen tot in de eindeloosheid geteisterd willen worden door slechte gameplay. Nou maak ik me er net zo goed schuldig aan als de rest van de gemeenschap, want ik koop de game toch ieder jaar weer. Eerlijk gezegd weet ik niet eens waarom, maar ik hou mezelf iedere keer maar weer voor dat het komt doordat ik veel van voetbal hou en graag een voetbalgame wil spelen.
Wat natuurlijk ook bijdraagt aan de slechte gameplay en absoluut moet veranderen, zijn de slechte servers waar FIFA op draait. Iedere wedstrijd die je online speelt voelt anders aan en om de minuut zie ik een icoontje bovenaan mijn scherm verschijnen dat ik last heb van lag. Als EA Sports daadwerkelijk een goede competitieve game wil neerzetten, dan moet ze fatsoenlijke servers en alle willekeurige elementen uit de game halen.
Pay To Win
Aangezien we het nu toch even hebben over het daadwerkelijk competitief maken van FIFA, waarom hebben we het dan niet even over het Pay To Win aspect wat zo
overduidelijk aanwezig is in Ultimate Team? Als ik niet bereid ben om aan het begin van de game mijn halve maandsalaris in Ultimate Team te pompen, dan begin ik FIFA met een achterstand. Het trekt wel recht na verloop van tijd, maar het is niet hoe het hoort.
Veel professionele spelers hebben zich hier ook tegen uitgesproken, omdat zij absoluut verplicht zijn om geld uit te geven om competitief te zijn. Dit is gewoon iets wat zo snel mogelijk moet veranderen. Ik snap ergens ook wel dat EA Sports daar geen zin in heeft omdat ze miljarden euro's binnensleept met de gehate microtransacties, maar kom op, doe even een beetje moeite en zoek naar andere manieren om dat geld te verdienen.
Het is ook niet alsof er heel veel nuttigs gedaan wordt met het geld, want de game is ieder jaar hetzelfde. Zelfs de next-gen versie van FIFA 21 is precies hetzelfde als de FIFA 21 van de vorige generatie. Het ziet er grafisch veel mooier uit en je hebt wat nieuwe filmpjes, maar daar houdt het op. De game is nog steeds praktisch onspeelbaar en dat is waar het daadwerkelijk om zou moeten gaan.
Liefde
Nogmaals, deze frustratie komt allemaal voort uit de liefde die ik voor de franchise heb. Een van mijn favoriete FIFA games aller tijden blijft FIFA 13. Ik heb zo ontzettend veel plezier aan die game beleefd en ik baal ervan dat ik dat plezier nooit meer gevonden heb. Ook een gamemodus zoals Pro Clubs, wat ik heel graag speel met vrienden, is compleet uitgehold en krijgt ieder jaar geen aandacht.
De enige gamemodus die consistent veel aandacht krijgt is Ultimate Team omdat die modus simpelweg het meeste geld binnen harkt. In dat opzicht kan ik het EA Sports dan ook niet kwalijk nemen, maar het is wel heel erg jammer en het stoot toch een groot deel van de gemeenschap af. De teleurstelling wordt ieder jaar maar groter wanneer ik zie dat er in de praktijk helemaal niks veranderd is, terwijl EA Sports heel veel mooie woorden had in aanloop naar de release.
Er moet zo veel veranderen aan FIFA voordat het echt is op de plek waar het moet zijn, maar laten we simpel beginnen. Zorg dat de gameplay in orde is en dat er goede servers beschikbaar zijn, meer vraag ik niet. Van mij mag je alles wat in de game zit naar een basisniveau brengen, zolang de game maar leuk is om te spelen en ik het verlangen heb om de game iedere dag weer op te starten. Dat is wat moet veranderen, maar de kans is helaas niet groot dat het daadwerkelijk gebeurt.