Column: PlayStation maakt spelers blij met een dooie mus

Article
maandag, 17 oktober 2022 om 15:00
pexels kerde severin 5961235f1632836754
Sinds deze week kunnen spelers op de PS5 en PS4 aan de slag met PlayStation Stars. Maar volgens Ralph maakt PlayStation de loyale spelers blij met een dooie mus, zo legt hij in zijn column uit.
Klantenbinding is tegenwoordig de sleutel voor gaming bedrijven. Hoewel Sony, Microsoft en Nintendo een leuk zakcentje verdienen als je een console van ze koopt, zit het grote geld in de diensten en games. Haal je een jaarabonnement op PlayStation Plus Premium of Nintendo Switch Online, dan zal er al snel een stuk meer winst in het laatje rollen. Laat staan als je op releasedag een first party game uit de online shop haalt.
Bedrijven doen er daarom alles aan om klanten tevreden te houden en je jaar in en jaar uit loyaal te houden. Daarvoor worden er allerlei trucjes uit de kast gehaald, waarbij gebruikers oprecht mooi kunnen profiteren. Zo kan je bijvoorbeeld geld besparen als je een beetje mazzel hebt met de gratis games die worden toegevoegd aan PlayStation Plus of de Xbox Game Pass. Andere keren zijn er alleen ‘haakjes’ die een stuk minder aanlokkelijk zijn om een vis binnen te hengelen.

Een nieuw loyaliteitsprogramma

Dat laatste is nu het geval met Sony’s nieuwste toevoeging: PlayStation Stars. In opzet klinkt het loyaliteitsprogramma zeer aantrekkelijk en een mooie bonus. Spelers kunnen digitale collectibles verzamelen, punten scoren en in tier stijgen. Met name de punten zullen als muziek in de oren klinken van gebruikers, aangezien je daarmee niet alleen andere collectibles kan kopen, maar ook aan tegoed kan komen voor de PlayStation Store.
Hoewel er niks mis is met het idee, schort er alleen wel veel aan de uitvoering waar Sony voor heeft gekozen. In de praktijk blijft er namelijk niet veel van over. Met name het puntensysteem heeft eigenlijk nu meteen al een drastische herbalancering nodig.
playstation stars b 1024x576f1664436100

Wat is er mis met PlayStation Stars?

In de Verenigde Staten is PlayStation Stars al eerder gelanceerd dan in Nederland, waardoor de berekeningen al zijn gedaan door andere spelers. Daaruit blijkt dat je tien punten krijgt voor elke dollar die je uitgeeft in de PlayStation Store - wat waarschijnlijk tien punten per euro in Nederland zal zijn.
Dat klinkt zeker niet verkeerd, maar wel als je kijkt naar hoeveel punten je nodig hebt om aan tegoed te komen. Voor een game van 80 euro - de prijs voor een nieuwe first party game in de PlayStation Store - krijgt je dus 800 punten. Maar voor een redelijk nieuwe game als The Quarry ben je maar liefst 17.500 punten kwijt. Inderdaad, dat betekent dat je 1750 euro moet uitgeven om vervolgens één gratis game te krijgen. Naarmate je stijgt in tier zal je meer punten per uitgegeven euro moeten krijgen, maar alsnog is de ratio dramatisch.
Als Sony van PlayStation Stars een serieus programma wil maken, dan moet er snel wat veranderen. Gebeurt dat niet, dan zal het programma snel het lachertje worden van de game-industrie. Zelfs Nintendo-spelers hechten momenteel meer waarde aan het sterrensysteem en dat zegt genoeg.
En dan hebben we het nog niet eens gehad over de voordelen van de hoogste tier. Op Niveau 4, dat je ontgrendelt na het kopen van vier games in de PlayStation Store en het verdienen van 128 zeldzame Trophies, krijg je prioriteitstoegang tot de helpdesk. Sony heeft daar terecht bakken met kritiek over gekregen en het is eigenlijk schandalig dat dezelfde ‘feature’ nu zijn intrede heeft gemaakt in Nederland. Toegang tot de helpdesk zou niet moeten afhangen van de dikte van je portemonnee en hoeveelheid vrije tijd. Schaam je, Sony!