Abonnementen met games: iedereen moet er tegenwoordig een hebben. Om het een beetje spannend te houden moeten er natuurlijk wel af en toe games bij komen. Maar de manier waarop Nintendo dat regelt is echt ergerlijk.
Het is voor Nintendo altijd gebruikelijk geweest om te zorgen dat oudere games beschikbaar bleven. Veel consoles en handhelds zijn backwards compatible en heruitgaves, al dan niet digitaal, zijn niet zeldzaam. Maar met de Switch heeft Nintendo het anders aangepakt.
Op de Wii, Wii U en 3DS kon je je klassieke games kopen, maar schijnbaar in navolging van Game Pass is met de Switch besloten dat het spelen van een klassieke game via een Switch Online-abonnement moest. Je kunt daar vraagtekens bij zetten: games op andere abonnementsdiensten kun je bijvoorbeeld vaak evengoed kopen als je ze leuk vindt: die optie is er bij Switch Online niet. Maar goed, als dit is hoe het is, dan is het maar zo.
Nintendo Switch Online - 12 maanden Online Lidmaatschap - Nintendo Switch Download
Maar zelfs als je dat allemaal prima vindt, is er een heel vervelend aspect aan het games-aanbod van Switch Online. Het groeit namelijk ontzettend traag. Het is uitzonderlijk als er meer dan twee of drie games tegelijk bij komen.
Het beste laat ook op zich wachten
Dat zou niet eens zo vervelend zijn, als het beste van het beste er maar snel op zou staan, maar zelfs dat duurt soms tijden. Dat er wat tijd overheen kan gaan voordat alle leuke, maar soms ook eigenaardige, misschien zelfs vergeten games uit het verleden klaar zijn om op de dienst gezet te worden. Maar de manier waarop first-party games stapvoets uitkomen zorgt alleen maar voor frustratie bij het publiek.
Metroid Fusion stond bijvoorbeeld al ruim een jaar op Switch Online voordat GBA-collega Metroid Zero Mission in juni 2024 naar de dienst kwam. Dit terwijl Zero Mission in veel opzichten een ideale manier is om kennis te maken met de franchise. Het was wat dat betreft een goede titel om te hebben toen GBA-games voor het eerst naar Switch Online kwamen.
Je ziet dit bovendien vaker: Super Mario Land, een launch title voor de Game Boy, is pas net op Switch Online verschenen, ondanks dat het een belangrijke titel en nota bene een Mario-game is. Banjo-Kazooie is nu ruim twee jaar op de Switch te spelen maar Banjo-Tooie is nog steeds nergens te bekennen. Dat kan aan Microsoft liggen, maar het is wel frustrerend te noemen dat een grote en geliefde N64-titel zo lang op zich laat wachten.
Redenen dat de games zo sporadisch uitkomen laten zich wel een beetje raden. Als je je grootste hits gespreid uitbrengt, is er steeds een piekje interesse in Switch Online en krijg je er steeds nieuwe en terugkerende abonnees bij. Als je er al je beste games in één keer op gooit is er één grote toestroom en daarna moet je steeds meer moeite doen om nieuwe abonnees aan te trekken.
Andere abonnementsdiensten, zoals PS Plus en Game Pass, lossen dat op door ook recente games aan te bieden. In het geval van Game Pass staan nieuwe first-party games zelfs vanaf dag één op de dienst, wat een grote reden is om een abonnement te nemen. Dat Nintendo alleen klassieke games gebruikt, maakt dat het een stuk minder middelen heeft om de interesse hoog te houden.
Switch Online wordt onberekenbaar
Maar hoe logisch het vanuit een zakelijk oogpunt ook is dat de first-party games stukje bij beetje worden toegevoegd, het maakt het niet prettiger als klant. Als er een app is op de Switch waarmee je games van een oude console kan spelen, dan verwacht je dat bepaalde games er gewoon op staan. Je wil de app kunnen openen en zien dat alle mainline Mario-, Zelda- en Donkey Kong-titels van dat systeem er gewoon op staan.
Zoals het nu is, is Switch Online onberekenbaar. Je kunt van een vriend of op social media horen dat een first-party klassieker van Nintendo echt iets voor jou is, om vervolgens tot ontdekking te komen dat die om onbekende redenen niet op Switch Online staat. Zeker gelet op het Switch-effect, dat veel Nintendo-franchises populairder dan ooit heeft gemaakt, is dat vrij vervelend.
Het goede nieuws is dat de Switch Online-bibliotheek mogelijk niet gereset hoeft te worden voor een volgende generatie. Met de laatste drie consoles begon het traag uitbreiden van het aanbod van klassieke games steeds van voren af aan. Maar dat betekent ook dat de oude games om mensen mee te verleiden op gaan raken, dus misschien is het nog steeds beter om andere manieren te zoeken om steeds nieuwe abonnees te trekken.