Civilization 6 kopen? Dit zijn de eerste details!

Article
woensdag, 11 mei 2016 om 17:15
xgn google image
Na jaren te moeten hebben wachten sinds Civilization V is het nu eindelijk tijd voor het vervolg. Civilization VI zal volgens 2K Games trouw blijven aan de serie en de game alleen maar verbeteren. Civilization 6 kopen? Dan zul je toch nog even moeten wachten. De game is pas net aangekondigd, maar hierbij alvast de eerste details!
Civilization VI heeft hele grote schoenen om te vullen, Civilization V is namelijk een van de best beoordeelde videogames aller tijden, met een metacritic score van 9,0 en ook de uitbreidingen scoren een 8,0 en een 8,5. Firaxis en 2K Games hebben in ieder geval hun best gedaan om de fans van de game te geven waarom ze vragen.
Civilization VI wordt namelijk geen compleet nieuwe game met een nieuwe speelstijl, setting of futuristische alien beschavingen die ineens in de oudheid opduiken. Nee, Firaxis en 2K willen met Civilization VI eenzelfde game neerzetten, alleen dan beter. Of ze dat gaat lukken, lees je in onze Civilization VI preview.

Steden zijn niet langer samengeperst

Een van de vernieuwingen in Civilization VI is de manier waarop de steden werken op het speelveld. Voorheen was een stad in een Civilization game gebonden aan één enkel vlak. Op dit vlak waren alle wonders en gebouwen samengeperst en was de grond er omheen te gebruiken voor landbouw, mijnen en handelsposten.
In Civilization VI worden de steden uitgesmeerd over meerdere vlakken waarbij de speler moet kiezen welke gebouwen waar wilt plaatsen. In Civilization VI moet de speler gebruik maken van de omgeving en zijn stad inrichten in districten, zo zijn er bijvoorbeeld religieuze districten, wetenschap districten en militaire zones.
Elk district profiteert van andere elementen die een vlak kan bezitten. De religieuze districten profiteren bijvoorbeeld van bergen of bebossing direct naast het district en zijn de militaire zones het beste weggestopt tussen bergen.

Steden krijgen specialisaties, nog meer keuzes om te maken

Een stad moet specialiseren. Doordat de verschillende gebouwen in een stad meer vlakken verbruiken dan in Civilization V en niet bij elke stad de juiste vlakken tot zijn beschikking heeft naast het centrum zullen steden niet altijd even sterk zijn in wetenschap, religie, oorlogvoering of het trainen van troepen. Een stad zal dus moeten specialiseren om er voor te zorgen dat er van elk element genoeg aanwezig is binnen het rijk van de speler.
Door het uitbreiden van de steden zullen veel vlakken voor voedsel of andere elementen zoals marmer, paarden, ijzer et cetera. verloren gaan voor het uitbreiden van een stad. De stad zal daarom ook niet elk district zomaar kunnen bouwen.
Wanneer een speler dit wel probeert kunnen er problemen ontstaan met de beschikbaarheid van voedsel of beschikbaarheid van de andere belangrijke elementen. Die elementen zijn natuurlijk nodig voor het uitbreiden en verbeteren van je rijk.
Hoe dit precies zal gaan werken zullen we gaan zien wanneer de game uit komt maar het lijkt er op dat het systeem voor de steden het spel een stuk dynamischer zal gaan maken.

Ook wonders hebben last van heimwee

De wonders in Civilization V waren soms wat onlogisch te plaatsen. Het is vaak genoeg gebeurd dat de piramides van Gizeh ineens midden in het water stonden of de Notre Dame bovenop een berg lag. Het nieuwe systeem wat in Civilization VI de dienst uitmaakt betreffende de wonders zorgt er voor dat de wonders het liefste op hun eigen thuis grond staan.
De piramiden van Gizeh staan natuurlijk het liefste op een vlak met woestijn grond en de Colossus, het standbeeld van Zeus, vindt het fijner om aan de kust te staan. Wanneer een speler hier goed gebruik van maakt krijgt het wonder een bonus in prestatie en zijn de effecten die wonders geven dus beter dan wanneer de speler de thuisbasis van een wonder negeert.

Diplomatie krijgt meer diepgang

Diplomatie was in Civilization V al een groot onderdeel van de game. Wanneer een speler er niet voor koos om al zijn medespelers volledig van de kaart te vegen was diplomatie een van de beste manieren om er voor te zorgen dat jouw rijk de beste werd op de kaart.
In Civilization VI zal diplomatie nog verder worden uitgebreid. Alle leiders krijgen aan het begin van het spel een eigen agenda om te voltooien. Dit bestaat uit één vaste, historische gelinkte, agenda en twee willekeurige agenda's die per spel verschillen.
2K heeft aangegeven dat het bijvoorbeeld mogelijk is dat een leider een agenda heeft om zoveel mogelijk wonders te bouwen en altijd de meeste wonders wil hebben. Wanneer een speler zelf enorm veel wonders gaat bouwen, zal de verstandhouding met de leider die de meeste wonders wil hebben, verslechteren.
Het tegenovergestelde effect kan natuurlijk ook bereikt worden. Een speler kan de agenda's van de andere leiders in zijn voordeel gebruiken. Het voorbeeld dat 2K gaf is dat er ook leiders zullen zijn die het beginnen van oorlogen verafschuwen en vaak de verdediger te hulp zullen schieten. Een speler kan dus een oorlog met een andere leider uitlokken en zodoende de hulp van een andere leider krijgen.

Vechten om steden wordt een stuk tactischer

Zoals hierboven al beschreven worden de steden uitgesmeerd over meerdere vlakken en zal elke stad er anders uitzien en op een andere manier verdedigd moeten worden. Door het uitgesmeerde karakter van de steden zal een speler vaak keuzes moeten maken welke delen van de stad het belangrijkste zijn om te verdedigen. De militaire zones zullen de plek zijn waar de troepen gemaakt worden en verschijnen op de kaart. Het is dus van belang dit district zo lang mogelijk te verdedigen en te beveiligen.
Net zoals in Civilization V zal de speler muren kunnen bouwen om de stad beter te kunnen verdedigen. De muur komt alleen om het stadscentrum. Niet alle districten zullen beschikken over muren. Alleen het stadscentrum en het militaire district zullen de mogelijkheid krijgen om een muur te bouwen. Het vechtsysteem zelf zal geen grote update krijgen maar door de keuzes die gemaakt moeten worden in het verdedigen van de steden zal het vechten om steden een stuk dynamischer en tactischer.

Multiplayer krijgt meer opties

Multiplayer is in Civilization altijd al een groot onderdeel geweest. Uren en uren zijn er versleten op LAN parties door vrienden om elkaar virtueel de pan in te hakken. Civilization VI zal inspringen op het idee dat veel spelers tegen of met elkaar willen spelen maar niet dagen bezig te zijn met één spel.
Sommige singleplayer, of multiplayer voor de echte Civilization fans konden in Civilization V wel dagen of weken duren voordat er een einde aan kwam. Dit is natuurlijk de kracht van Civilization. Door de variatie die mogelijk is door de vele leiders, moelijkheidsgraden en overwinningscondities is de herspeelbaarheid van Civilization heel groot maar kan het soms lastig zijn om vrienden te vinden die toegewijd genoeg zijn voor een multiplayer potje van meer dan 3 á 4 uur.
Civilization VI komt daarom met een nieuwe multiplayer modus. De nieuwe game modus zal niet verschillen qua gameplay dan de andere game modi maar zorgt voor een snellere ervaring en zorgt voor een sneller en meer dynamisch spel. De nieuwe multiplayer modus zal er voor zorgen dat een potje tegen je vrienden of anderen nog maar ongeveer 45 minuten á 1 uur hoeft te duren.
Hiermee heeft 2K Games er voor gezorgd dat de multiplayer van Civilization een stuk toegankelijker wordt voor de gamer die niet heel veel tijd heeft maar gewoon in de avond even een potje Civilization wil spelen met of tegen anderen.

Speelstijl heeft invloed op research

De Tech Tree in Civilization V was altijd een leuke puzzel om uit te vinden welke weg bewandeld moest worden om de juiste technologieën te onderzoeken. Je kon natuurlijk gewoon een technologie kiezen in een ver stadium van de game en de weg er naar toe werd automatisch voor je ingevuld, maar dit had zeker nadelen. Sommige technologieën in het beginstadium van de game werden hierdoor niet of pas laat onderzocht.
In Civilization VI is de tech tree een stuk dynamischer geworden. De speelstijl en de locatie van de speler heeft in Civilization VI namelijk invloed op je tech tree.
Wanneer een speler een stad heeft die aan het water ligt geeft dit een boost voor het onderzoeken van sailing, compass et cetera. Als een speler zich voornamelijk bezighoudt met oorlog voeren zal zijn onderzoek naar militaire technologieën versneld worden.
Waar de speler zich op focust zal dus sneller worden onderzocht en de speler kan op deze manier dus sneller een voordeel krijgen ten opzichte van andere spelers of AI tegenstander. Al met al zorgt dit systeem voor een beter dynamischer spel.

Civilization VI, hetzelfde maar dan beter

Civilization VI zal trouw blijven aan de kern van de serie. De gameplay, stijl, en sfeer van de game blijven hetzelfde. De veranderingen ten opzichte van Civilization V zijn vooral in het aanpassen van elementen in de game die nog vrij statisch waren en er voor zorgden dat het spel herhalend werd. Naast de bovengenoemde aanpassingen in de game zijn er voor zover bekend geen andere grote veranderingen doorgevoerd.
2K Games heeft aangegeven dat er geen verschil zal zijn in de singleplayer met betrekking tot een campagne of iets dergelijks. Daarnaast zullen er nieuwe leiders worden toegevoegd aan Civilization VI, maar meer is hier op dit moment niet over bekend. Verder zal er later meer bekend worden over enige veranderingen in de tech tree en tijdsperiodes. Als laatste heeft 2K Games bevestigd dat er nog wat verschillen zullen zijn met betrekking tot het aantal spelers in de multiplayer modus, ook hierover komt later meer informatie.
Natuurlijk zal Civilization VI gebruik maken van een nieuwe game engine en zal het spel visueel natuurlijk ook een upgrade krijgen ten opzichte van Civilization V. Civilization VI lijkt een waardige opvolger te gaan worden van een van de beste games aller tijden.
De weg naar de release is nog lang en het team van 2K en Firaxis hebben nog veel tijd om de game te optimaliseren dus grote kans dat ook Civilization VI hoge ogen zal gaan gooien. Civilization VI verschijnt op 21 oktober