Infinity Ward trakteerde de aanwezige pers op de
gamescom in Keulen op drie voorproefjes van Call of Duty. Eerst een Call of Duty Infinite Warfare
preview, toen kwam
Modern Warfare Remastered en tot slot de nieuwe
zombiemodus!
Dik een halfuur hadden ontwikkelaar Infinity Ward en uitgever
Activision op de gamescom in Keulen uitgetrokken om de toegestroomde journalisten de stand van zaken bij Call of Duty Infinite Warfare, de remake van deel 4 en de aankomende zombiemodus te demonstreren.
De vertoning begon met
Infinite Warfare, het nieuwe deel in de shooterfranchise dat op 4 november in de winkels ligt. Heel veel verklappen de beelden - circa tien minuten gameplay - nog niet over de setting, de personages of het verhaal. Maar wat betreft de speelwijze in de nieuwe Call of Duty kunnen we na de sessie in Duitsland al wel het een en ander melden.
Kille sfeer aan boord van ruimteschip
Traditiegetrouw kruip je in Infinite Warfare in de huid van een gloednieuwe protagonist, die deze keer Nick Reyes heet. De luitenant die naderhand opklimt tot de militaire rang van kapitein wordt ingesproken door het rauwe stemgeluid van stemacteur Brian Bloom, die we op dezelfde dag spraken over de
singleplayer van Infinite Warfare. Zoals vanouds gaat de hoofdpersoon met enkele medesoldaten op pad.
Deze keer is de plaats van handeling echter niet een willekeurige
setpiece op aarde, maar een heus ruimteschip. Middels een onheilspellende sfeer zoals we die kennen uit Alien: Isolation en Dead Space, legt het team maar enkele meters per minuut af. Het blauwgrijze, metalen interieur van het schip is een enorm contrast vergeleken met de door flora begroeide laboratoria uit
Black Ops of de kapotgeschoten steden in de Modern Warfare-reeks.
Even verderop zien we waarom het zo ijzig stil en onbeweeglijk is in het ruimteschip. Vermoedelijk hebben de robots met hun kunstmatige intelligentie een vrije wil gekregen en de mensen op het schip omgebracht. Of zit toch de 'alienvijand' Settlement Defense Force achter deze ravage? We zullen het waarschijnlijk pas begin november zeker weten.
Bevestigen kunnen we hoe dan ook al dat dergelijke missies in space niet de hoofdmoot gaan vormen van Infinite Warfare. Narrative director Taylor Kurosaki vertelde ons namelijk dat planeet Aarde de belangrijkste setting is.
Nostalgie over remake van klassieke shooter
Wat na de Infinite Warfare
presentatie volgde was een
playthrough van de welbekende missie 'Shock and Awe' uit de remake
Modern Warfare Remastered. Deze missie begint met een stel helikopters dat een fictieve, voormalige Sovjethoofdstad vol met vijandelijke soldaten kapot bombardeert. Zodra de speler komt aanvliegen, zal hij of zij in een oogwenk de iconische multiplayer maps Crash, Strike en Backlot herkennen.
Eenmaal bij de grond aangekomen, vallen weldra de grafische verbeteringen op aan de game uit 2007. Met je machinegeweer schiet je wederom 'nesten' van infanteristen op de daken kapot en in de verpauperde straten neem je als vanouds vijanden onder vuur.
Negen jaar later zien de bijbehorende licht- en schaduweffecten er wel vele malen mooier uit. En schitteren de stofwolken, de vonken van metaal en het wuivende gras op je monitor door aanzienlijk fraaiere particle effects. Tot slot loopt de framerate stukken fijner, wat onmisbaar is voor zo'n snelle shooter als deze.
De memorabele nucleaire explosie op het einde van de missie is vergeleken met 2007 eveneens stukken indrukwekkender. De impact van de ontploffing komt anno 2016 krachtiger aan bij gamers, met name dankzij de eerdergenoemde verbeteringen op het gebied van rook- en vuurontwikkeling.
Minder prominent in beeld, maar daarom niet minder belangrijk, zijn de grotere details op je geweren en de physics die ervoor zorgen dat neergeschoten vijanden niet langer als ragdolls door je beeld vliegen.
Zombies knallen in een foute 80's-sfeer
'
Relax, don't do it, when you want to go to it!' De megahit 'Relax' van muziekgroep Frankie Goes to Hollywood uit 1984 schalt na de beelden van de remake door de Keulse zaal. Deze
evergreen wordt vergezeld door de kenmerkende
zombies die we in
Call of Duty: World at War voor het eerst hebben leren kennen. Een geschikter soundtrack om de 'foute' jaren tachtig op het publiek over te brengen, kunnen we zo snel niet bedenken.
Ontwikkelaar Treyarch slaagde in de eerste Black Ops om naast leuke gameplay ook een toffe cast neer te zetten in de zombiemodus. Denk dan aan president John F. Kennedy en Robert McNamara, minister van Defensie tijdens de Vietnamoorlog. Infinity Ward probeert daaraan te tippen met niet-bestaande, iconische stereotypen. De modus, die deze week
onthuld werd, gaat ditmaal schuil onder de benaming 'Zombies in Spaceland'.
Pointdexter is een nerd die zo lijkt weggelopen uit jarentachtigfilm Ghostbusters, rapper Andre lijkt van Dr. Dre te zijn gekopieerd, en zangeressen Cyndi Lauper en Madonna hebben mogelijk model gestaan voor jongedame Sally. Met een geschift pretpark als uitgangspunt moet ook de map weer voor een hoop vertier zorgen. En anders doet David Hasselhoff (Baywatch, Knight Rider) dat wel, die helemaal aan het einde even zijn gezicht liet zien.
Call of Duty nog lang niet afgeschreven
Na een ruime demonstratie van alles wat Call of Duty ons dit najaar gaat bieden, kunnen we één ding met zekerheid vaststellen. Call of Duty is als toonaangevende franchise misschien niet meer wat het was tijdens de hoogtijdagen van Modern Warfare. Maar als puur entertainmentproduct met hoge productiewaarden en met een ontwikkelaar die volledig achter haar product staat, kunnen we ten volste concluderen dat het einde van Call of Duty nog lang niet in zicht is.
De game verschijnt op 4 november voor de PlayStation 4, Xbox One en PC.