Ronddwalen door een gigantische open wereld is leuk, maar een doel of objectief hebben is wat je als gamer vooruitduwt; een legendarische schat of een wapen dat essentieel is. Levels en missies zijn belangrijk en daarom duiken wij in de geschiedenis van de beste gamelevels ooit. Deze keer een missie uit
Splinter Cell: Chaos Theory.
Beste gamelevels ooit – Wat is het?
Games die compleet draaiden om het ongezien rondsluipen en zo je doeleinde te behalen, kenden hun hoogtijdagen aan het einde van de jaren 90. Binnen één jaar was er de release van
Metal Gear Solid,
Tenchu: Stealth Assassins en
Thief: The Dark Project; titels die lieten zien dat het niet altijd om geweld draait, maar dat rustig langs alles en iedereen heensluipen zonder gezien te worden ook een enorme kick kan opleveren.
Ubisoft probeerde in 2002 ook zo’n titel te maken, maar dan een game die nog realistischer met
stealth omging. Het resultaat was
Tom Clancy’s Splinter Cell en draaide om NSA-
black ops agent Sam Fisher die veel vuile klusjes moest oplossen, zonder gezien en gehoord te worden. De game draaide vooral om de balans tussen licht en duisternis en dat jij als schaduw juist veel gebruik moet maken van de donkere plekjes om zo bij je doeleinde te komen.
Splinter Cell werd een succes en al snel volgden meerdere titels in de franchise. In 2004 verscheen Pandora Tomorrow en in 2005 was er Tom Clancy’s Splinter Cell: Chaos Theory. Vanaf die game werd de toon ook al wat duisterder en kreeg je de mogelijkheid om je tegenstanders genadeloos uit te schakelen, wat later ook één van de belangrijkste gameplayelementen in andere Splinter Cell-games zou worden, zoals Double Agent, Conviction en
Blacklist.
Toch zien vele fans Chaos Theory als het huzarenstukje van de franchise. De game is niet alleen duisterder qua toon, maar heeft ook een meeslepend verhaal met diverse missies waarbij je echt moet nadenken over je volgende stappen en hoe jij het beste, en het liefst zo
stealthy mogelijk, bij je doel komt. En één van die missies is die missie
Bank.
Beste gamelevels ooit – Wat is de missie?
Bank is de derde missies van Chaos Theory en draait om de infiltratie van een bank in Panama-Stad. Klinkt simpel, maar als meerdere heist-films ons iets hebben geleerd, is dat het nooit zo simpel lijkt. Het doel van de inbraak is om achter enkele verdachte betalingen te komen en aan jou om dat spoor te volgen. Tegelijkertijd moet je de indruk wekken dat het ook echt om een bankroof gaat en mag je naast de informatie ook nog een flinke portie geld stelen.
De bank wordt natuurlijk zwaarbewaakt door Panamese soldaten en bevat meerdere technische foefjes die het jou behoorlijk lastig gaan maken, maar dat zorgt juist voor meer uitdaging. Het level is bovendien redelijk open en schenkt jou de keuze om via meerdere manieren de infiltratie zo succesvol mogelijk te laten verlopen.
Beste gamelevels ooit – Waarom is het zo goed?
In Chaos Theory heb je altijd een redelijk lineair doel dat je moet bereiken, maar in de missie Bank gaat het ietwat anders. Voordat je de daadwerkelijke kluis van de Panamese bank kunt betreden, moet je toegang tot het gebied voor de kluis krijgen. Daarvoor mag je door het hele gebouw dwalen, wat al snel doet denken aan een labyrint met een immens gangenstelsel en kamertjes die op het eerste gezicht onbelangrijk zijn.
Maar een tweede blik verraadt dat sommige kamers toch wel essentieel voor jou zijn. Sommige bevatten computers met wachtwoorden voor andere delen van het gebouw of meerdere bewakers die hardop met elkaar aan het praten zijn over de verdere obstakels in het level. Bovendien zit de bank tjokvol met camera’s en moet jij dus goed uitkijken welke kant je opgaat en dat je natuurlijk ongezien blijft.
Zo is er namelijk een kamer waar lasers je pad blokkeren en er geen enkele mogelijkheid is om aan de andere kant van de kamer te komen. Wat je op dat moment opvalt, zijn dat de bewakers er moeiteloos doorheen lopen. Je hebt op dat moment de keuze om de bewaker te grijpen en zo langzaam door lasers te gaan of om zo stil als een muis dicht achter hem te sluipen en zo de kamer te doorsteken.
Als je eenmaal in de kluis zit en je doelstelling hebt behaald, kan al snel de pleuris uitbreken. Want op het moment dat je de kluis binnentreedt, activeert een bewegingssensor die meerdere games hartaanvallen zal hebben bezorgd. Uit het niets verandert de hele bank in een oorlogszone en moet je zo snel mogelijk naar buiten vluchten.
De makers van het level hebben ook laten weten dat dit bewust is gedaan om er zo voor te zorgen dat je constant gefocust bent op het infiltreren, maar dat jouw aandacht niet verzakt als je de betalingen hebt gevonden.
Sluipgrage spelers die wel goed opletten kunnen dan terug sluipen naar het punt van binnenkomst en geruisloos het pand verlaten. Niemand heeft door dat je ooit in de bank bent geweest, maar je missie is succesvol en de adrenaline stroomt nog door je lijf. En daarom behoort Bankt tot één van de beste gamelevels ooit gemaakt.
De laatste Splinter Cell, Splinter Cell: Blacklist, kwam in 2013 uit. Die game kreeg in onze review een 9. Er gaan al lange tijd geruchten dat er een nieuwe Splinter Cell-game komt, maar er is nog niks concreets bekendgemaakt.