Assassin's Creed: Unity komt er binnenkort aan, en wij tellen de dagen af. Voor het gemak zetten we alle informatie die er tot nu toe bekend is gemaakt in een handig
overzicht.
Tijdsperiode
Assassin's Creed: Unity speelt zich af tijdens de Franse Revolutie. Eerst werd de indruk gewekt dat het spel alleen af zou spelen tijden het notoire schrikbewind La Terreur, maar uit nieuw promotioneel materiaal (onder andere door
de Ubishop), blijkt dat het spel zal afspelen in 1789. Op 14 juli 1789 werd de Bastille bestormd. Deze datum symboliseert het begin van de Franse Revolutie (onrust tussen verschillenden klassen broeide al eerder).
La Terreur eindigde in 1794, maar er bestaat altijd een kans dat de verhaallijn van Assassin's Creed: Unity verder doorgaat. Misschien zelfs wel tot Napoleon zichzelf uitroept tot keizer, Uit supplementair materiaal uit de vorige Assassin's Creed games blijkt dat Napoleon een Apple of Eden in zijn bezit had.
Locaties
Unity zal maar één stad hebben: Parijs. De Franse hoofdstad wordt nagebouwd op een schaal van bijna 1:1, en is daarmee de grootste map tot nu toe, drie keer zo groot als alle landmassa's in
Assassin's Creed IV: Black Flag. Pracht en praal van de stad wordt de Cathédrale Notre-Dame de Paris, die prominent in
een gameplay trailer getoond wordt. Andere locaties die getoond worden in de trailers zijn de Palais de Justice, het Hôtel de Ville en de Bastille.
In de trailers wordt een decadent paleis meerdere malen vertoond, de Palais-Royale. Een
co-op gameplay trailer laat het paleis meer in detail zien, ook van de binnenkant. In de getoonde co-op missie is het de taak om de Marquis de Buillon te doden, maar opmerkelijk genoeg diende de Palais-Royale ook gedeeltelijk als ontmoetingsplaats voor revolutionairen in 1788-1789. Louis Phillipe II d'Orléans, de steward van het paleis in die tijd, was een sterke voorstander van de revolutie, maar zijn steun overtrof zijn afkomst niet: tijdens La Terreur eindigde ook hij onder de guillotine.
Verder is er een kans aanwezig dat Versailles in Assassin's Creed: Unity zal voorkomen. Een (non-)fictie werk over de Franse Revolutie zonder Versailles, het opulente paleis van de adelstand, is eigenlijk ongehoord. Versailles kan natuurlijk altijd nog dienen als cutscène of iets dergelijks.
Wat is een Assassin's Creed zonder interessante karakters? Tijd om dus een stil te staan bij Arno en Elise.
Arno Dorian
Arno Dorian is de hoofdpersoon uit Unity. Uit een karaktertrailer blijkt dat hij geboren is in 1768 geboren en dat hij van Franse én Oostenrijkse afkomst is. Dit laatste is vooral saillant, aangezien Marie Antoinette, de gehate koningin van Frankrijk ten tijde vande Revolutie, een Oostenrijkse aartshertogin van geboorte was. De vraag is dan ook of er een link tussen Arno en Marie Antoinette bestaat.
Verder weten we dat Arno veel geleden heeft in zijn verleden, en dat hij zich heeft aangesloten bij de assassin's om de duistere machten achter de Franse Revolutie te ontmaskeren. In trailers wordt hij meerdere malen met een zakhorloge gezien, dat overigens ook beschikbaar is als merchandise. De zakhorloge is echter niet historisch opmerkelijk, dus het item zal hoogstwaarschijnlijk een persoonlijke waarde hebben. Zakhorloges geërfd van een dode vader is een bekend verschijnsel in fictieverhalen.
Elise
Elise is een karakter dat geïntroduceerd werd in de meest recente AC:U trailer. Elise is een edelvrouw én Tempelier, maar toch werkt ze samen met Arno. Ze verzet zich in ieder geval tegen de Jakobijnen, maar wat haar verdere rol is, is nog niet duidelijk. Volgens
Ubisoft is zij één van de belangrijkste non-speelbare personages in Unity.
Verder zijn de facties in Assassin's Creed: Unity van uitermate groot belang. Natuurlijk is de voornaamste strijd zoals gebruikelijk tussen de fracties van de Assassijnen en de Tempeliers. Daarnaast zijn er ook nog de historische facties: Jakobijnen, Girondijnen en Sansculotten.
Assassijnen
De Assassijnen vertegenwoordigden traditioneel de 'underdog', de onderlaag van de samenleving (dieven en dergelijke) die zich inzetten voor de vrijheid van de gewone burgers. In verscheidene clips is te zien dat de assassin's tijdens gameplaymissies zowel de adelstand als de revolutionairen vermoorden. Volgens andere trailers zijn de assassijnen er op uit om de geheime machten achter de Franse Revolutie te ontmaskeren.
Tempeliers
Elise is een tempelier, en aangezien in de voorgaande Assassin's Creed games de Tempeliers voornamelijk in een positie van macht zaten, is het aannemelijk dat de Tempeliers de adelstand zal vertegenwoordigen. In een andere trailer wordt geïmpliceerd dat de tempeliers de duistere machten achter de Franse Revolutie zijn.
Toch ontstaat de vraag dan: waarom strijden de assassijnen ook tegen de Jakobijnen als zij geen Tempeliers zijn? Worden de Jakobijnen geassocieerd met een andere fractie? Of zullen de Tempeliers en de Assassijnen samenwerken tegen de Jakobijnen? De game heet waarschijnlijk 'Unity' om een reden.
Jakobijnen
De Jakobijnen waren radicale revolutionairen, in het algemeen leden van de bourgeoisie. In de trailers en gameplayvideo's die tot nu toe zijn uitgekomen, zijn ze te zien tijdens La Terreur, herkenbaar aan blauwe uniformen. Maximiliaan Robespierre werd de beruchtste Jakobijn leider, hij zorgde voor het begin van La Terreur. Jakobijnen wilden het roer van Frankrijk volledig omgooien na de val van de monarchie, ze introduceerden zelfs een nieuwe kalender.
Girondijnen
De Girondijnen waren de gematigde revolutionairen. Ze waren sterk tegen de monarchie, en waren grotendeels verantwoordelijk voor de executie van Louis XIV. Net als de Jakobijnen waren de Girondijnen voornamelijk leden van de bourgeoisie. De Girondijnen hadden de macht bij de eerste fase van de Franse Revolutie, maar verloren die macht na publieke onrust en gevechten tussen de Girondijnen en de Montagnards, een radicale Jacobijnse groepering.
Verder waren ze meer oorlogsgezind dan de Jakobijnen. Zij verklaarden in 1792 de oorlog aan Oostenrijk en diens bondgenoten, en vielen toen de Oostenrijkse Nederlanden binnen. Deze oorlog staat nu bekend als de Eerste Coalitieoorlog.
Sansculotten
De Sansculotten waren vrijwel iedereen die niet van adel of burgerij was, zoals arbeiders, handwerkslieden en winkeliers. Ze werden zo genoemd omdat ze geen (sans) kniebroeken (cullotes) droegen.
Gameplay
Een nieuw Stealth systeem zorgt ervoor dat je meer kan sluipen in Unity dan ooit te voren. Het combat systeem is uitgebreider, met de toevoeging van verschillende manoeuvres. Nieuw is ook het interieur van gebouwen. Spelers kunnen niet alleen allerlei gebouwen in, ze kunnen hier ook verscheidene side-quests beginnen. Nieuw qua side-quests zijn moordmysteries, waarin je verscheidende moorden onderzoekt.
Co-op
Wat totaal nieuw is aan Assassin's Creed: Unity zijn de coöp missies, waar in totaal vier spelers aan kunnen deelnemen. De missies spelen zich afzonderlijk af van de singleplayer. Tot nu toe is bekendgemaakt dat de missies voornamelijk sluipmoordenaarscontracten zullen zijn, waarbij je met z'n vieren samenwerkt om een doelwit uit te schakelen.
Wapens
Nieuw geïntroduceerd is de phantom blade, een verborgen mes en een minikruisboog inéén waarmee pijltjes afgevuurd kunnen worden. Voor de rest lijken de wapens nagenoeg tijdsgetrouw. De wapens die tot nu toe getoond zijn, zijn voornamelijk zwaarden en pistolen. Er is al bevestigd dat spelers niet gebruik kunnen maken van de guillotine om vijanden te vermoorden.
Moderne tijd
Er is nog niks bekend over het verhaal dat zich afspeelt in de moderne tijd. In
Assassin's Creed IV: Black Flag speelde je als Abstergo werknemer in de moderne tijd, die Black Flag "testte". Het is echter al bevestigd door Ubisoft dat je niet voor Abstergo werkt in de hedendaagse sectie, maar dat je de rol van een hedendaagdse figuur op je neemt met een stamboom vol assassijnen. De assassin's contacteren je om in de Animus te klimmen. Kortom: een nieuwe console betekent een nieuw Desmond-figuur.
Those Who Came Before
Er is nog niks bekendgemaakt over de rol die Those Who Came Before / The First Civilization zal spelen in het nieuwste Assassin's Creed deel. In
deel III stopte Desmond een apocalyps die Juno, één van de aliens, wilde veroorzaken, maar in Black Flag is hier eigenlijk niet echt verder op ingegaan.