Total War Warhammer 2 is inmiddels al een tijdje uit en de wallen onder onze ogen beginnen nou wel heel erg groot te worden. Gelukkig hebben we het er voor over, want de game gaat diep. Dat heeft te maken met een aantal unieke Total War Warhammer 2
features. Wij leggen ze je voor.
Great Vortex
Al snel na het opstarten van
Total War Warhammer 2 wordt duidelijk dat één ding centraal staat in de game:
The Great Vortex. Deze soort van tornado gevuld met magische materie is door de High Elves opgeroepen om al de overmatige magie te absorberen. Daarnaast houdt de Great Vortex de Demonen van Chaos buiten.
Aan jou als speler dus om de Great Vortex te herstellen of juist te gebruiken voor eigen gewin. Per factie verschilt dit doel. Zo willen de High Elves natuurlijk de Vortex herstellen, terwijl de Dark Elves, Lizardmen en Skaven het willen gebruiken om alle macht naar zich toe te trekken.
Om dit te bewerkstelligen moet je rituelen voltooien, maar deze kun je alleen maar uitvoeren als je daar genoeg punten voor hebt. Een extra bijkomstigheid waar je rekening mee moet houden is dat rivaliserende facties je ritueel kunnen verstoren wanneer je er met één bezig bent. Zo is het ons wel eens gebeurd dat we als High Elves bezig zijn de Vortex te herstellen, maar dat opeens wat magische kracht naar de Dark Elves gaat.
Alsof dat nog niet genoeg is, ontsnappen tijdens de rituelen ook de Demonen van Chaos uit de Vortex. Zij verschijnen dan in de wereld om jou het leven zuur te maken. Je bent dus bezig met zowel het voltooien van de rituelen, als op vijandige facties letten en dan moet je ook nog zien af te rekenen met de Demonen van Chaos. Succes.
Degene die als eerste de vijf rituelen voltooit en daarmee de controle heeft gewonnen over de Great Vortex, wint de campaign.
Rites
De rites kun je het beste zien als speciale ceremonies. Wanneer je een bepaalde mijlpijl hebt bereikt in de game, bijvoorbeeld het voor het eerst veroveren van een hele provincie, dan krijg je de melding dat je een rite kunt uitvoeren. Deze verschillen per factie en geven je allerlei bonussen of zelfs een speciale unit.
Voor een bepaald aantal munten kun je dan de rite uitvoeren, waardoor je gedurende vijf beurten bijvoorbeeld 25 procent meer geld uit loot kunt halen. Wanneer deze rite afgelopen is, moet je enkele tientallen beurten wachten voordat je diezelfde rite weer kunt utvoeren. De rites behoren zeker tot de interessantere Total War Warhammer 2 features.
Traits voor heersers
In de eerste Total War Warhammer maakten we al kennis met de Legendary Lords, die hun facties leidden en beschikten over unieke persoonlijkheden. In
Total War Warhammer 2 keren ze terug, maar dan met een leuk extraatje.
Je kon je Lord namelijk al van bepaalde vaardigheden en karaktereigenschappen voorzien, maar in Warhammer 2 komt daar dus nog iets bij: traits. Die zijn het makkelijkste te beschrijven als ervaringsvaardigheden. Wanneer je namelijk meerdere keren dezelfde dingen met je lord doet, zoals vijandelijke forten veroveren, krijgt hij automatisch een extra vaardigheid met betrekking tot dat forten veroveren.
Geen enkele factie is hetzelfde
Misschien niet eens zozeer een unieke feature voor de Warhammer Total War games, aangezien deze ook al in het eerste deel aanwezig was, maar zeker wel uniek als je het met de reguliere games vergelijkt. Geen enkele factie is namelijk hetzelfde.
Alhoewel dat een flinke open deur is, is het zeker wel het benoemen waard. In de normale, historische Total War games waren de verschillen tussen facties namelijk minimaal en beperkte het zich vaak tot alleen wat andere units, een andere startpositie en staatinhoudelijke verschillen.
In Total War Warhammer 2 zijn er letterlijk geen overeenkomsten tussen de speelbare facties. De Skaven zijn bijvoorbeeld totaal anders dan de High Elves. En dan hebben we het niet alleen over hoe ze eruit zien, maar ook over de vaardigheden, architectuur, verschil in units en ga zo maar door. De mêlee units van de Skaven gaan bijvoorbeeld heel anders ter werk dan die van de High Elves.
Met het oog op de eerste Total War Warhammer is het grote verschil tussen de verschillende facties dus niet eens zo heel uniek, maar in vergelijking met de traditionele Total War games zeker wel.
Werelden uit beide Total War Warhammers
Zoals al bekend is, speelt Total War Warhammer 2 zich af in een totaal andere wereld dan het eerste deel. Deze heet The New World en bevat de
eerdergenoemde nieuwe facties. Betekent dit dan dat we helemaal afscheid moeten nemen van The Old World en haar facties? Nee, niet helemaal en wel om deze reden.
Voor mensen die beide Total War Warhammers hebben, komt er een speciale gratis DLC genaamd Mortal Empires. Deze plakt de map uit de eerste game vast aan de nieuwe map, waardoor beide werelden dus vermengd worden. Je speelt dan een alles overkoepelende campagne die je niet alleen met de nieuwe facties laat spelen, maar ook met de facties uit de eerste Total War Warhammer.
Naast dat beschikt de multiplayer van Total War Warhammer 2 al over de oudere facties. Dus wil je graag nog een keer met de vampieren spelen? Dan is dat in principe geen probleem.
Welke Total War Warhammer 2 features vind jij het tofst?
Dit waren vijf Total War Warhammer 2 features die de game toffer maken. Welke vind jij het meest van invloed op de gameplay? Laat het ons weten in de comments!