Alles wordt duurder en
energie is geen uitzondering. Helaas kunnen veel apparaten voor je vermaak nogal wat energie gebruiken. Daarom hebben we wat
tips om energie te
besparen met je (gaming)
PC.
Laat je PC niet in standby staan
Apparaten die aan staan gebruiken stroom, apparaten die uit staan niet. Het is zo simpel, maar toch kan de verleiding groot zijn om je PC in slaapstand of standby te zetten, om later de draad sneller weer op te pakken. Het gebruikt inderdaad minder energie dan wanneer je PC volledig aan staat, maar het is nog niet echt optimaal als je wil besparen.
We raden dan ook aan om je PC zo vaak mogelijk uit te zetten. Als je eventjes wat anders moet doen en zo weer terug bent is het natuurlijk handig om hem in standby te zetten, maar zodra je een paar uur weg bent of gaat slapen kun je je PC beter gewoon uitschakelen. Overigens kun je door een Smart Socket te gebruiken op afstand de stroom van je PC halen, mocht je weglopen bij je PC en veel langer wegblijven dan je had verwacht.
Overigens kun je ook een commando gebruiken om je PC na een bepaalde tijd uit te zetten. Dat is handig als je bijvoorbeeld weg wil kunnen lopen bij een langdurige download. Gebruik de toetsencombinatie Windows + Shift + R en typ “shutdown -s -t XXXX", waarbij de X-en staan voor het aantal seconden dat je PC nog aan mag blijven.
Zet je RGB uit
Deze tip is vooral voor de gamers onder ons, al kun je natuurlijk ook een accessoire met RGB hebben voor een zakelijke PC. Die RGB-verlichting is mooi en leuk en nog meer van dat soort woorden. Hij is alleen ook in de meeste gevallen overbodig.
Je kunt RGB gebruiken om onderscheid te maken tussen verschillende profielen die je hebt ingesteld voor je muis en toetsenbord. Maar als je het daar niet voor gebruikt is het eigenlijk alleen maar sfeerverlichting die extra stroom van je PC vraagt. Het kan dus alleen maar schelen op je energierekening om het uit te zetten.
Zet externe apparaten uit
Enigszins gerelateerd aan het uitzetten van RGB is het uitzetten van externe apparaten. Je PC gebruikt stroom, maar dat doen je webcam, microfoon, printer, speakers en meer van dat soort spullen ook. Veel daarvan gebruik je alleen niet elk moment dat je bezig bent met je PC.
Je muis en toetsenbord uitzetten is wat veel gevraagd, maar als je bijvoorbeeld op een bepaald moment geen applicatie open hebt waarbij geluid belangrijk is, waarom zou je dan je speakers aan laten staan? Ook als ze geen geluid afspelen vragen ze energie om alleen maar aan te staan. Dat geldt voor meer apparaten, dus trek hier en daar eens een USB of jack-aansluiting uit je computer, het scheelt zo een paar Watt.
Experimenteer met undervolting
Hitte is een grote boosdoener bij het energieverbruik van een PC. De componenten vragen energie en zeker bij intensieve taken, die al veel energie vragen, genereert dat warmte. Maar de componenten functioneren niet goed bij te hoge temperaturen, dus moeten ze gekoeld worden, wat weer energie vraagt.
Maar sommige componenten kunnen toe met minder energie dan ze bij fabrieksinstellingen vragen. Met name je GPU kan vaak prima functioneren bij een lager voltage dan hij standaard vraagt, zonder dat dat echt ten koste gaat van je performance. Undervolting, zoals dat heet, kan wat technisch zijn, maar als je een GPU hebt die veel energie vraagt, kan het de moeite waard zijn om deze mogelijkheid eens te onderzoeken.
Upgrade je computer
Als je minder wil uitgeven aan de energie die je computer gebruikt, kan het handig zijn om juist meer uit te geven aan de computer zelf. Nieuwere onderdelen zijn bijvoorbeeld efficiënter qua energieverbruik. Ook zijn bepaalde nieuwe onderdelen zoals SSD’s zuiniger dan hun ouderwetsere tegenhangers: de bewegende delen van een HDD vragen stroom die een SSD niet nodig heeft.
Mocht je je afvragen of jouw computer veel verbruikt, dan kun je een energiemeter tussen je PC en het stopcontact aansluiten. Zie je dat er veel meer gebruikt wordt dan een computer eigenlijk nodig zou moeten hebben, dan is het misschien tijd om eens te kijken hoe oud je computer of de individuele componenten zijn. Een gaming desktop zou ergens tussen de 300 en 500 Watt moeten verbruiken, dus als het al te veel meer is, is dat reden om je eens achter de oren te krabben.