5 redenen om Mowgli op Netflix te kijken - Strijd tussen mens en dier

Article
zondag, 23 december 2018 om 12:01
xgn google image
Mowgli stond vanaf vorige week op streamingservice Netflix en is een verfilming die bijna volledig uit motion picture bestaat. Mowgli gaat over het opgroeien van een mensenkind in de Indiase jungle tussen de dieren die er leven. Dit zijn de vijf redenen waarom je Mowgli op Netflix absoluut moet kijken!

5. Mowgli cast bestaat uit indrukwekkend aantal namen

De cast van Mowgli is van hoge kwaliteit. De film wordt geregisseerd door Andy Serkis, Serkis speelde voorheen in The Lord of the Rings als Gollum en daarna nog eens de hoofdrol in de Planet of the Apes films als Ceasar. Serkis is naast regisseur ook een personage in Mowgli, namelijk de beer en mentor van Mowgli: Baloo.
Andere grote namen die in Mowgli een rol hebben zijn Christian Bale (panter Bagheera), Cate Blanchett (slang Kaa), Benedict Cumberbatch (tijger Shere Khan), Naomie Harris (wolf Nisha) en Peter Mullan (wolf Akela). Mowgli zelf wordt vertolkt door Rohan Chand. Je zou hem misschien kunnen kennen uit Jack and Jill waarin hij de geadopteerde zoon van Adam Sandler speelt.
De gezichtskenmerken van de acteurs en actrices zijn terug te zien op de gezichten van de dieren. Naast de vele gespeelde dieren zitten er ook mensen in de film. Natuurlijk Mowgli zelf, maar de jungle-stam komt ook geloofwaardig over; je krijgt een impressie over hoe de stammen in de Indiase jungle leven en werken.

4. Prachtige motion capture

In deze film zit prachtige motion capture als je kijkt naar de dieren in de Indiase jungle. De jungle ziet er natuurlijk uit, je hebt er geen weet van dat de film in een studio is opgenomen. Tenminste, sommige delen dan, want er is voor Mowgli ook buiten de studio opgenomen (in Zuid-Afrika). De dieren lopen en bewegen natuurlijk, het praten ziet er, ondanks dat dieren natuurlijk niet praten, ook redelijk goed uit.
De vacht, wonden en ogen van de dieren zijn realistisch en komen overtuigend over. De acteurs en actrices die de verschillende dieren vertolkten zijn terug te zien in het gezichtseigenschappen van het dier. Het gezicht van Serkis en Blanchett zijn als je goed kijkt te zien in de dieren die zij vertolken.

3. Afwijkingen van originele verhaal en referenties naar andere films

Mowgli is in feite een remake van Disney’s originele Jungle Book verhaal. Er zijn aardig wat kleine verschillen tussen Mowgli en Jungle Book te vinden. Mowgli is meer duister, Bhoot en Lockwood zitten niet in Jungle Book, Mowgli’s moederwolf heet in Jungle Book eigenlijk Raksha en Vihaan heet eigenlijk Father Wolf in Jungle Book. De slang Kaa is in Jungle Book mannelijk, in Mowgli is Kaa vrouwelijk.
Cate Blanchett opent Mowgli met dialoog als de slang Kaa en is heel vergelijkbaar met haar rol als Galádriel in The Lord of the Rings en The Hobbit. Beide personages hebben veel gelijkenissen. Ze zijn beide helderziend, heel oud, god-achtig en beschikken over heel veel kennis om de toekomst naar eigen zin te vormen. Alleen is de rol van Kaa iets te zwak in Mowgli.
Drie acteurs (Benedict Cumberbatch, Cate Blanchett en Andy Serkis) zaten samen in The Hobbit en wilde graag de samenwerking wederom aangaan voor Mowgli. Kom te weten wat wij vonden van The Hobbit in onze The Hobbit: Battle of the Five Armies review.

2. De wetten van de jungle zijn heilig in Mowgli

In de jungle gelden er onder de dieren die er leven verschillende wetten die voor rust en vrede moeten zorgen. De wetten verbieden dieren om het vee van de mensen te vermoorden, net als de mensen zelf iets aan te doen. Jonge wolfjes moeten een test doorstaan en halen willen ze deel uitmaken van de jagers, Mowgli doet ook mee met deze test om te bewijzen dat hij erbij hoort.
Akela is de leider van de roedel wolven in de jungle en heeft die wetten hoog in het vaandel staan. Het mooie aan Akela is zijn loyaliteit aan die wetten ook al zijn wolven en Mowgli in gevaar. Tijger Shere Kahn breekt de richtlijnen meerdere keren en wordt daarom gehaat door Akela en andere wolven. De wetten die in de jungle gelden zijn goed te vergelijken met de wetten die in de echte wereld gelden.

1. Mowgli op Netflix heeft achterliggende thema’s

In Mowgli draait het volledig om ‘anders zijn dan de rest’. Mowgli is geen wolf en dat wordt al vrij snel in de film voor hem duidelijk. Hij wordt daarom gepest door andere wolfjes en wordt niet als een van hun gezien. Mowgli wil erbij horen en doet er alles voor om daarin te slagen. Bhoot, vriendje van Mowgli en albinowolf, is net als hem een outcast. Hij geeft aan dat hij en Mowgli speciaal zijn, maar Mowgli gelooft er niet in. “We zijn alleen anders en raar, niet speciaal.”
Het tweede thema heeft te maken met het kappen van bossen en de alledaagse problemen van de jungle. Het vee wordt vermoord door jachtdieren en jagers worden vervolgens ingehuurd om die jachtdieren weer af te maken. Mowgli is een confrontatie met de brute werkelijkheid als het gaat om de relatie tussen dier en mens. Mowgli stond vanaf 7 december 2018 op Netflix en is zeker het kijken waard!